Yellowstone Ulusal Parkı'nda yaşanan patlama volkanik hareketlenmeyi mi gösteriyor?

Meltem Sarsılmaz / 24.07.2024
İstanbul

Dünyanın ilk ve en eski ulusal parkı olma özelliğini taşıyan Yellowstone Ulusal Parkı'nda 23 Temmuz Salı günü yaşanan patlama dijital platformlarda gündem oldu. ABD'de bulunan parkın Biscuit Havzası'nda meydana gelen patlamanın kaydedildiği anlar "volkanik hareketlenme" iddiasıyla kullanıcılar tarafından paylaşıldı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Yellowstone Ulusal Parkı'nın Bisküvi Havza'sında meydana gelen patlamanın kaydedildiği anlar sosyal medyada "volkanik hareketlenme" iddiasıyla paylaşıldı. 

Facebook'ta "Yellowstone Montana, Biscuit havzasındaki patlama, birkaç dakika önce. Bu parkın tarihinde hiç yaşanmadı. Korucular gelip kapıyı kapattılar. Tahta kaldırım tamamen yıkıldı. İşte böyle başladı" açıklamasıyla paylaşılan gönderi farklı sosyal medya platformlarında dolaşıma sokuldu. 

Daha önce Yellowstone Ulusal Parkı'nda böyle bir patlamanın olmadığı iddia edilirken bunun volkanik bir hareketlenmeyi gösterdiği de ileri sürüldü. 

İddia benzer ifadelerle Türkiye'de de bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları tarafından dolaşıma sokuldu.

BULGULAR 

AA Teyit Hattı iddiaların arka planını inceledi. İçeriğin doğruluk kontrolü için açık kaynaklarda tarama yapıldı ve Yellowstone Volkan Gözlemevi'yle iletişime geçildi. 

Yellowstone Ulusal Parkı'nın X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden bir açıklama yaptığı görüldü. Söz konusu paylaşımda "Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki Biscuit Havzası, hidrotermal patlama nedeniyle geçici olarak kapatıldı." ifadesi yer aldı. 

Yellowstone Ulusal Parkı'nın resmi internet sitesinde yapılan açıklamaya göre; 23 Temmuz Salı günü Biscuit Havzası'nda gerçekleşen patlama hidrotermal bir patlamadır. Hasarın boyutu bilinmemekle birlikte şu ana kadar herhangi bir yaralanma bildirilmedi. Yellowstone bölgesinde izleme verilerinde başka bir değişiklik gözlemlenmedi. Bugün ki patlama volkanik sistemdeki bir değişikliği göstermiyor. 

Yellowstone Ulusal Parkı, Biscuit Havzası'nda bulunan "Black Diamon" havuzunun hidrotermal özellik taşıdığını ve hidrotermal patlamalardan oluştuğunu tanımlıyor.  Dijital platformlarda paylaşıldığı gibi bu patlama yaşanan ilk patlama değil. Park'ın, konuyla ilgili kayıtlarıan göre 2009'da Biscuit Havuzu'nda bir patlama yaşandı.  Gayzer bilgilerini takip eden, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan "Geyser Times" ın verilerine göre "Black Diamond" havuzunda yaşanan patlamaların 2006 yılına kadar uzandığı görüldü. 

AA Teyit Hattı iddiaları Yellowstone Volkan Gözlemevi'ne sordu 

AA Teyit Hattı Yellowstone Volkan Gözlemevi ile iletişime geçti. ABD Jeoloji Araştırması'ndan sorumlu bilim insanı Michael Poland yaptığı açıklamada "Yellowstone'da volkanik bir aktivite olmadığını" ifade etti. Poland, 23 Temmuz'da yaşanan olayın suyun buhara dönüşmesiyle meydana geldiğini; magma veya herhangi bir volkanizma içermediğini bildirdi. Bu tür patlamaların yılda birkaç kez olabildiğini söyleyen Poland, patlamaların genelde kırsal bölgede gerçekleştiği için gözden kaçtığını söyledi. 

Yellowstone Ulusal Parkı neden önemli?

Yellowstone kalderasının tam ölçekli patlaması yerel ve küresel çapta büyük felaketlere ve iklim değişikliğine  yol açabilir. Bilim insanları tarafından sürekli gözlem altında tutulan Yellowstone kalderasında patlama olacağına dair bir işarete rastlanmadı. Yellowstone Volkan Gözlemevi yetkilisinin aktardığı bilgiye göre en son patlama 70 bin yıl önce gerçekleşti. 

BULGU SETİ
  • Yellowstone Ulusal Parkı'nda yaşanan patlamanın hidrotermal bir patlama olduğu ve volkanik bir aktivite olmadığı tespit edildi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
“Yellowstone Ulusal Parkı'nda yaşanan patlama volkanik hareketlenmeyi gösterdiği" iddiası gerçeği yansıtmıyor.