Dünya Ekonomik Forumu'nca (WEF) hazırlanan Küresel Riskler Algı Araştırması-2024 açıklandı. Dezenformasyon, gelecek 2 yılda en büyük ve 1 numaralı küresel risk olarak görülüyor.
Küresel ortamda bin 500 uzmanın analizine başvurularak oluşturulan rapor, kısa ve uzun vadede en büyük 10 küresel riski öngörüyor. Raporda yanlış bilgi ve dezenformasyon, bu yılın risk görünümünde belirleyici öneme sahip. İnsanlığı bekleyen en büyük tehditlerin başında geliyor.
Dezenformasyon, gelecek 2 yıl için önem derecesine göre 1 numaralı küresel risk. Kısa vadeli öngörülerde ikinci sırada aşırı hava olayları sorunu var. Devamında toplumsal kutuplaşma, siber güvensizlik, devletler arası silahlı çatışma, ekonomik fırsat eksikliği, enflasyon, zorunlu göç, ekonomik kriz ve kirlilik sorunları sıralanıyor.
Uzun vadede -yani gelecek 10 yılda – ise dezenformasyon, ilk 5 küresel riskten biri olarak görülüyor. Küresel ısınma, iklim değişikliği ve buna bağlı gelişen aşırı hava olayları, önümüzdeki 10 yılda en büyük tehdit olarak listenin başında. İkinci sırada dünya sistemlerinde kritik değişiklik beklentisi var.
Bunu ekosistemin çöküşü ve biyoçeşitliliğin kaybedilmesi ve doğal kaynak kıtlığı takip ediyor. Beşinci risk ise yanlış bilgi ve dezenformasyon sorunu. Ardından yapay zeka teknolojilerinin yaratacağı olumsuz sonuçlar geliyor. 10 tehditten oluşan listede sona doğru sırasıyla zorunlu göç, siber güvensizlik, toplumsal kutuplaşma ve kirlilik başlıkları görülüyor.
Raporda bu yıl küresel ölçekte maddi kriz yaratma ihtimali en yüksek olduğuna inanılan 5 risk ise şöyle sıralanıyor:
1. Aşırı hava olayları: Yüzde 66
2. Yapay zeka tarafından oluşturulan yanlış bilgi ve dezenformasyon: Yüzde 53
3. Toplumsal ve/veya politik kutuplaşma: Yüzde 46
4. Yaşam maliyeti krizi: Yüzde 42
5. Siber saldırılar: Yüzde 39
Rapor, halkın bilinçlendirilmesi ve eğitimi kapsamında ele alınan başlıca küresel riskleri de kapsıyor. Bu risklerin hangileri olduğu ve 10 yıl içinde risk azaltma, hazırlıklı olma ve eyleme geçme konusunda hangi yaklaşımın en fazla potansiyel taşıdığını içeren başlıklar şu şekilde sıralanıyor:
1. Yanlış bilgi ve dezenformasyon: Yüzde 86
2. Toplumsal kutuplaşma: Yüzde 83
3. İnsan haklarının erozyonu: Yüzde 70
4. Kronik sağlık koşulları: Yüzde 61
5. Sansür ve gözetim: Yüzde 60
6. Bulaşıcı hastalıklar: Yüzde 60
7. Yapay zeka teknolojilerinin olumsuz sonuçları: Yüzde 58
8. Devletler arası çatışmalar: Yüzde 54
9. İşçi kıtlığı: Yüzde 50
10. Kirlilik: Yüzde 49
Yapay zeka teknolojilerinden kaynaklanan yanlış bilgi ve dezenformasyon soruna dikkat çekilen raporda, sorunun önümüzdeki 2 yıl içinde seçim süreçlerini ve ekonomiyi etkileyebileceği, toplumsal huzursuzlukları ve çatışmaları tetikleyebileceği gibi öngörüler de paylaşıldı.