Geçtiğimiz günlerde bazı haber siteleri ve sosyal medya hesapları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yeni bir düzenlemeyle Türkiye'deki haftalık çalışma saatlerini aşağı çekeceği yönünde çok sayıda haber ve içeriği dolaşıma soktu.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Türkiye'de 45 saat olarak belirlenen haftalık çalışma süresinin, yeni bir düzenlemeyle 40'a indirileceği yönündeki haberler okuyuculara servis edildi.
Bir haber sitesi "Türk İş Kanunu'na değişiklik geliyor... Çalışanlara müjde... Mesai saatleri değişiyor" başlığıyla paylaştığı haberinde "Türk İş Kanunu'nda değişiklik için düğmeye basıldı. Türkiye gazetesinin haberine göre, hükûmet, 30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren kanunda yapacağı değişiklikle, ücretlerden çalışma saatlerine, yıllık ve haftalık tatilden esnek çalışmaya kadar birçok konuda çalışanı merkeze alan düzenlemeler yapacak. Bu kapsamda çalışma saatlerine de yeni ayar gelecek. İş kanununda haftalık 45 saat olan çalışma saatinin 40 saate indirilmesi gündemde. Bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma saatleri de azaltılacak. Yeni düzenleme çalışan odaklı olacak. Çalışan güçlendirilecek, dağınık mevzuat bir arada toplanacak. Fazla çalışma ücretlerine ilişkin katsayının bir yerde yüzde 50, bir başka yerde yüzde 25 olması gibi dağınıklıklar giderilecek." ifadelerini kullandı.
İnternet sitelerinde yer verilen bu iddialar, televizyon programlarında da gündeme getirildi. Canlı yayınlara konuk olan bazı uzmanlar, gündemdeki iddiaya yenilerini ekleyerek haberleri yorumladı.
Onlarca X (eski adıyla Twitter) hesabı tarafından da dolaşıma sokulan bu paylaşımlardan biri 200 binden fazla görüntülenme aldı.
BULGULAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan dün İzmir'de katıldığı "Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları" esnasında yaptığı konuşmada, bir süredir gündemi işgal eden çalışma saatleri meselesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Bakan Işıkhan;
"Tabii ki çalışma hayatı dinamik bir yapıya sahip ve her zaman üzerine konuşulacak, 'Daha iyi nasıl yaparız?' diye tartışılacak bir alandır. Bilmenizi isterim ki biz istişare kültürüne önem veren bir hükümet ve bakanlığız. Geçtiğimiz ay Sayın Cumhurbaşkanımız İş Kanunu'nun yeniden ele alınması konusunda bir açıklaması oldu. Biz de akabinde hemen gerek Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu gerek Adalet Bakanlığımız ile çalışma toplantılarımıza başladık, bu süreç devam ediyor. Biz daima işçimizin ve işverenimizin kazanılmış haklarını korumayı önceliyoruz, devamında ise Türkiye Yüzyılı'na yakışan bir iş kanunu ve çalışma hayatı konusunda da elimizden geleni yapacağımızı belirtmek isterim. Bu yüzden doğrudan bizden bir açıklama gelmediği sürece kamuoyunda yer alan haberlerin dikkate alınmaması gerektiğini belirtmek isterim." ifadelerini kullandı. Ayrıca yapılacak çalışmaların iş hayatının tüm paydaşlarının ortak görüşleriyle belirleneceğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı Teyit Hattı, açıklamanın detaylarını öğrenmek için bakanlık yetkilileriyle temasa geçti. Yapılan açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar arasında, haftalık çalışma süresinin kısaltılması yönünde herhangi bir projenin yer almadığı ifade edildi. Haber kaynakları ve sosyal medya hesapları tarafından paylaşılan bilgilerin gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.