Videonun Şanlıurfa'da kayda geçtiği iddiası

Aras Fırat Tekeş / 20.06.2024
İstanbul

Sokak köpekleri meselesi Türkiye'de sosyal medyanın ve kamuoyunun en yoğun tartıştığı konulardan biri olmaya devam ederken, bağlamından koparılmış ve gerçeği yansıtmayan ifadelerle ilişkilendirilmiş birçok görüntü sosyal medyada paylaşıldı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Türkiye'de yayın yapan bir haber sitesinin, resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından paylaştığı videoda, yolda yürüyen iki kadının koşarak kendilerine çarpan iki başıboş köpek nedeniyle sert şekilde yere düştüğü görüldü. Haber sitesi videoyu "Şanlıurfa'da akılalmaz görüntüler. Hızla koşan 2 köpek, yolda yürüyen vatandaşlara araba gibi çarptı." ifadeleriyle takipçilerine servis etti.

Videoyu alıntılayan bir çok sosyal medya kullanıcısı, görüntüyü benzer ifadeler kullanarak yeniden dolaşıma soktu. İçerik kısa sürede on binlerce kişi tarafından görüntülendi ve çok sayıda yorum aldı. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, açık kaynakları tarayarak iddiaya konu olan videonun arka planını araştırdı. Yapılan incelemede videonun Şanlıurfa'da kaydedilmediği anlaşıldı. 

Videonun farklı saniyelerinden alınan ekran görüntüleri Google, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarında geriye dönük olarak taratıldığında bazı internet siteleri ve Instagram hesaplarında bulgulara ulaşıldı. Görüntünün üç gün önce serbest video paylaşım platformu Itemfıx'e yüklendiği tespit edildi.

Araştırma ilerletildiğinde, Güney Amerika'da yayın yapan bazı haber sitelerindeolayın Meksika'da meydana geldiğine dair bilgilerin yer aldığı içeriklere ulaşıldı. 

BULGU SETİ
  • Güney Amerika'da yayın yapan haber kaynakları videonun Meksika'da kaydedildiğini aktardı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun Şanlıurfa'da kaydedildiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor.