"Aktivistler Netanyahu'nun kaldığı oteli sabote etti mi?

Irmak Küçükaksu / Aras Fırat Tekeş / 24.07.2024
İstanbul

ABD Kongresinde konuşma yapmak üzere Washington'a giden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'deki saldırıların durdurulması için çağrı yapan eylemciler tarafından kentin farklı noktalarında protesto edildi.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

İsrail heyetinin ABD ziyareti sırasında konakladığı Watergate Oteli'ne, Netanyahu karşıtlarının saçtıkları böcekleri gösterdiği iddia edilen bir video, sosyal medya platformlarında dolaşıma girdi.

Filistin Gençlik Hareketi isimli grup, 24 Temmuz Çarşamba günü X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı bir paylaşımda videoyu şu ifadelerle paylaştı: "Filistinli protestocular dün gece Watergate Oteli'nde kaos yarattılar. Böylece Netanyahu, İsrailli Mossad ajanları ve Gizli Servis halkımızı terörize etmeye devam ederken huzur bulamadılar."

Bazı göstericilerin gece geç saatlerde Washington'da bulunan Watergate Oteli'nin içine girerek İsrail heyetinin masasına ve otelin diğer kısımlarına kum yığını içindeki çok sayıda kurt, hamam böceği ve solucanı döktüğü öne sürüldü.

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) @realrabbilinda isimli bir kullanıcının videoyu, "Dün gece Filistin Gençlik Hareketi ile birlikte yangın alarmlarını çalıştırdım ve savaş suçlusu Netanyahu'nun otelini sembolizm amacıyla kurtçuklar ve hamam böcekleriyle dağıttım." notuyla takipçileriyle paylaştığı gözlendi. 

BULGULAR

Teyit Hattı söz konusu olayın yaşandığı iddia edilen yerin lokasyonunu belirlemek amacıyla, Anadolu Ajansı görüntü arşivinde yer alan Watergate Oteli'nin fotoğrafları ile Google Maps'te bulunan otelin görüntülerini karşılaştırdı. 

İddiaya konu olan lokasyonun Washington'da bulunan Watergate Oteli olduğunun belirlenmesinin ardından, videonun 21. saniyesinde otele ait olduğu iddia edilen ve böceklerin saçıldığı görülen halının ekran görüntüleri alındı. Alınan ekran görüntülerinin Watergate Oteli'nin koridorlarında yer alan kırmızı desenli halıyla birebir uyuşması, iddia videosunun burada çekildiğini ortaya çıkardı. 

Anadolu Ajansı muhabiri, videonun çekildiği Watergate Oteli ile iletişime geçerek yaşandığı iddia edilen olayı yetkililere sordu. Watergate Otel yetkilileri olaya dair herhangi bir detay vermelerinin mümkün olmadığını ancak iddianın doğru olduğunu bildirdi. 

Ayrıca Amerikan haber sitesi Daily Wire muhabiri Kassy Akiva da X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı bir paylaşımda, Watergate Oteli yetkilileriyle görüşerek iddianın doğru olduğunu öğrendiğini aktardı. 

BULGU SETİ
  • Protestocular, Netanyahu'nun ziyareti sırasında kaldığı Watergate Oteli'ne gece girerek İsrail heyetinin masasına böcek döktü.
  • Otel yetkilileri AA muhabirine yaptığı açıklamada, iddia edilen olayın yaşandığını aktardı.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Aktivistlerin Netanyahu'nun kaldığı oteli sabote ettiği yönündeki iddialar doğru.