Fotoğraf İran'ın İsrail'e füze saldırısını mı gösteriyor?

Irmak Küçükaksu / 16.10.2024
İstanbul

İngiltere merkezli haber kanalı Sky News 14 Ekim'de X (eski adıyla Twitter) hesabından, "Son dakika: İngiltere, İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e düzenlediği füze saldırısının ardından bazı üst düzey İranlı askeri yetkililere ve kuruluşlara yaptırım uygulayacağını duyurdu." ifadesiyle bir haber yayınladı. Söz konusu haberle ilişkilendirilerek bir de fotoğraf paylaşıldı. 

BULGULAR

Teyit Hattı, Sky News'in yayınladığı habere eklenen fotoğrafı tersine görsel arama metoduyla arama motorları Google, Yandex ve Yahoo üzerinden tarattı. Yangın fotoğrafının, Reuters haber ajansının görüntü arşivinde yer aldığı saptandı. Fotoğrafın, Filistinli gazeteci Ramadan Abed tarafından 14 Ekim'de Gazze'nin Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi yerleşkesinde çekildiği anlaşıldı.

İddiaya konu olan fotoğrafın, 14 Ekim'de İsrail İHA'larının Deyr el-Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi yerleşkesinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırlarına düzenlediği bombardıman sonucu çıkan yangını gösterdiği anlaşıldı. İsrail'in, Gazze'de hastane yerleşkesindeki çadırları bombalaması sonucu 4 Filistinli hayatını kaybetti, 40 kişi yaralandı. Fotoğrafın açıklamasında, "Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta, İsrail'in yerinden edilmiş kişilerin barındığı çadırlara düzenlediği saldırıda çıkan yangını söndürmeye çalışan insanlar" ifadelerinin bulunduğu görüldü. 

TARAFLAR NE DİYOR? 

Bazı sosyal medya kullanıcıları Sky News'in, İsrail'in Gazze'de hastane yerleşkesindeki çadırları bombalaması sonucu çıkan yangını gösteren fotoğrafı bağlamından kopararak paylaşmasına tepki gösterdi. Bir X (eski adıyla Twitter) kullanıcısı yaptığı yorumda şu ifadeleri kullandı: "Hey Sky News. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği bir saldırının görüntüsünü, İran'ın İsrail'e düzenlediği bir saldırıyı tasvir etmek için kullanmamalısınız." 

Farklı bir sosyal medya kullanıcısı da, "Hiç utanmıyor musunuz? Bu, İsrail'in Aksa Şehitleri Hastanesi dışındaki hastane çadırlarını bombalaması sonucu Filistinlilerin diri diri yakıldığı bir fotoğraf ve siz bunu yapanın İran olduğunu mu ima etmeye çalışıyorsunuz? Bu tam bir kötülük. Medyamızın ve siyasi sınıfımızın yaptıklarını ve yapmadıklarını on yıllar boyunca hatırlayacağız." şeklinde yorumda bulundu. 

@laura8blum isimli X (eski adıyla Twitter) kullanıcısı da İngiliz haber kanalı Sky News'ı etiketleyerek, fotoğrafın Aksa Şehitleri Hastanesi yerleşkesindeki çadırlarda sivillerin öldürüldüğü ana ait olduğunu belirtti. 

BULGU SETİ
  • İngiltere merkezli haber kanalı Sky News, "İran'ın İsrail'e düzenlediği füze saldırısını gösterdiği" iddiasıyla bir fotoğraf paylaştı.
  • Fotoğraf, İsrail'in Gazze'de Aksa Şehitleri Hastanesi'nin bahçesinde yerinden edilmiş sivillerin çadırlarına düzenlediği bombardıman sonrası çekildi.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Fotoğraf İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısını gösteriyor" iddiası doğru değil.