İsrail'in 71 kişiyi öldürdüğü katliam "Güvenli Bölgede" mi gerçekleşti?

Irmak Küçükaksu / 13.07.2024

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısında yer alan El-Mevasi bölgesine savaş uçaklarıyla düzenlediği saldırıda en az 71 kişi hayatını kaybetti.

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, katliamda, aralarında durumu ağır olanların da bulunduğu en az 289 kişinin yaralandığı belirtildi.

Hayatını kaybedenler, aileleri tarafından son yolculuklarına uğurlandı.

İsrail ordusu düzenlenen saldırıda, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları liderlerinden Muhammed ed-Dayf'ın hedef alındığını iddia etti.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) yapılan çeşitli paylaşımlarda, saldırının gerçekleştiği Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısında yer alan El-Mevasi bölgesinin daha önce İsrail tarafından "Güvenli Bölge" ilan edildiği öne sürüldü. 

İsrail ordusunun savaş uçaklarıyla bombaladığı El-Mevasi bölgesinin, aslında göç etmek durumunda kalan on binlerce Filistinli için "Güvenli Bölge" olarak belirlendiği öne sürüldü. 

BULGULAR

Teyit Hattı, "Bombalanan El-Mevasi bölgesi, İsrail ordusu tarafından daha önce "Güvenli Bölge" olarak duyuruldu mu?" sorusunu cevaplamak amacıyla, İsrail ordusunun konuya ilişkin yaptığı açıklamaları inceledi. 

İsrail ordusunun El-Mevasi bölgesi hakkında yaptığı açıklamalar, 18 Ekim 2023 tarihine kadar uzanıyor. Ordunun ilk olarak 18 Ekim 2023 tarihli basın açıklamasında Gazze'deki Filistinlilere, gerektiğinde uluslararası insani yardım sağlanacağı El-Mevasi bölgesine gitmeleri konusunda çağrıda bulunduğu görülüyor. 

İsrail ordusunun resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından 23 Kasım 2023'te yapılan başka bir paylaşım daha öne çıkıyor. Söz konusu açıklamada, Gazze'nin kuzeyindeki Filistinlilerin derhal yerleşim alanlarını boşaltmaları ve güneye göç etmeleri talep ediliyor. X paylaşımında, "Güvenliğiniz için, güney Gazze'de, özellikle sizin ve sevdiklerinizin korunması için uygun koşulların sağlandığı El-Mevasi'deki insani bölgede kalmalısınız." ifadesi yer alıyor. 

Ordunun güncel açıklamalarına bakıldığında da 6 Mayıs 2024'te, İsrail'in X hesabından yayınlanan bir gönderide El-Mevasi bölgesinin güvenli olduğunun bir kez daha vurgulandığı fark ediliyor. "Güvenli Bölge" ilan edilen El-Mevasi'deki insani yardım alanının genişletildiği aktarılıyor. Bu güvenli bölgeye taşınma çağrılarının el ilanları, SMS mesajları, Arapça medya yayınları aracılığıyla Filistinlilere iletileceği bildiriliyor.

En az 71 kişinin hayatını kaybettiği El-Mevasi'deki güncel saldırının düzenlenmesinden yaklaşık 2 ay önce 11 Mayıs 2024'te, İsrail ordusunun bir kez daha Rafah kentinin doğusundaki Filistinlileri, El-Mevasi'deki genişletilmiş insani yardım bölgesine göç etmeleri konusunda uyardığı ortaya çıkıyor. 

Bu açıklamalar İsrail'in El-Mevasi bölgesini, Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin sığınacağı bir "güvenli bölge" olarak defalarca duyurduğunu gösteriyor. Bu veriler, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısında yer alan El-Mevasi bölgesine savaş uçaklarıyla düzenlenen saldırının aslında "Güvenli Bölge" de gerçekleştirildiğini doğruluyor. 

BULGU SETİ
  • İsrail, bombaladığı El-Mevasi bölgesinin, Filistinlilerin sığınacağı bir "güvenli bölge" olduğunu defalarca duyurmuştu.
  • İsrail ordusu, 18 Ekim 2023'ten bu yana Filistinlilerin El-Mevasi bölgesine gitmesi için çağrıda bulunuyordu. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
İsrail'in 71 kişiyi öldürdüğü katliamın "Güvenli Bölgede" düzenlendiği iddiası doğru.