Netanyahu, Lübnan sınırında geçici ateşkesi kabul etti mi?

Teyit Hattı / 27.09.2024
İstanbul

Hamas'a bağlı Filistinli silahlı grupların 7 Ekim 2023 tarihinde sınırı aşarak İsrail'e sızmasının ardından başlayan İsrail saldırıları, çatışmalara Hizbullah unsurlarının da dahil olmasıyla beraber Lübnan'a yöneldi. Gazze Şeridi'ni 12 ay boyunca yoğun şekilde vuran İsrail ordusu, ilerleyen tarihlerde saldırılarını Lübnan'ın güneyine yoğunlaştırdı. Lübnanlı yetkililer artan saldırılarda 748 kişinin öldüğünü, bombardıman nedeniyle 150 bine yakın kişinin ise yerinden olduğunu duyurdu. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Gazze Şeridi'nin ardından İsrail ordusunun Lübnan'ı hedef alması sonrası ortaya çıkan can kayıpları sosyal medyada tepki topladı. İsrailli bazı kaynaklar ise ABD ve Fransa tarafından İsrail'e acil ateşkes yapılması yönündeki çağrıların Netanyahu tarafından kabul edildiğini yazdı. Bu iddia Türkiye'de bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları tarafından da paylaşıldı. 

BULGULAR

İsrail Başbakanlık Ofisi, yaptığı yazılı açıklamada, Netanyahu'nun Lübnan'da geçici bir ateşkesi görüşmeye razı olduğuna ilişkin haberleri yalanladı. Açıklamada;

"Ateşkesle ilgili haberler doğru değil. Netanyahu, ABD-Fransa'nın teklifine yanıt vermedi. İsrail'in kuzeydeki saldırılarını azaltması yönündeki haberler gerçeği yansıtmıyor. Netanyahu, kendisine sunulan planlara göre İsrail ordusuna kuzeyde tüm gücüyle saldırılarına devam etmesi talimatı verdi. Gazze'deki saldırılar da savaşın tüm hedefleri gerçekleşene kadar sürecektir." ifadelerine yer verildi.

Ateşkes çağrısı

ABD ile Fransa'nın öncülük ettiği ve Avrupa Birliği (AB) ile 8 ülkeyi daha bir araya getiren ortak açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye alan açılması için 21 günlük acil ateşkes çağrısı yapıldığı bildirilmişti. Bu süreçte de Gazze'de ateşkes ve esir takası müzakerelerinin tamamlanması istendi.

BULGU SETİ
İsrail Başbakanlık ofisi, sosyal medyadaki ateşkes iddialarının gerçeği yansıtmadığını duyurdu. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Netanyahu'nun Lübnan sınırında geçici ateşkesi kabul ettiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor.