Video İsrail'e gelen ABD askerlerini mi gösteriyor?

Meltem Sarsılmaz / 17.10.2024
İstanbul

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, günlük basın toplantısında ABD'nin İsrail'e göndereceğini ilan ettiği hava savunma sistemi THAAD bataryası ve ilgili ABD askeri personelinin İsrail'e ulaştığını ifade etti. Singh, ilerleyen günlerde batarya bileşenlerinin de ulaşacağını ve sistemin tam olarak operasyonel hale geleceğini belirtti. 

Singn, İsrail'de asker konuşlandırılmasıyla ilgili gazetecilerin sorduğu sorulara yanıt verdi. Bu sistemle İsrail'in daha iyi korunması için geçici bir hava savunma kabiliyeti amaçlandığını savundu. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal medya uygulaması X'te (eski adıyla Twitter) paylaşılan bir videonun İsrail'e gelen ABD askerlerini gösterdiği iddia edildi.Paylaşım 10 binden fazla kullanıcı tarafından görüntülenirken yüzlerce beğeni aldı. Videonun daha önce de benzer iddialarla dolaşıma sokulduğu tespit edildi. 

Paylaşımı yapan hesabının geçmişte de çarpıtılmış içerikleri dolaşıma soktuğu biliniyor. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı iddiaların arka planını inceledi. İçeriğin doğruluk kontrolü için açık kaynaklarda tarama yapıldı ve konuyla ilgili yayınlanan haberler incelendi. Videodan alınan ekran görüntüsü tersine arama yöntemi kullanılarak arama motorlarında taratıldı.

Görüntülerin güncel olmadığı ve İsrail'de çekilmediği tespit edildi. Videonun Haziran 2022'te kaydedildiği,  NATO tatbikatı kapsamında Romanya'ya gelen ABD askerlerini gösterdiği bulundu. 

Videonun 28 Haziran 2022'de "Defense Now" ve 30 Haziran 2022'de "Murphy" isimli Youtube kanalları tarafından paylaşıldığı tespit edildi. Paylaşımların açıklama kısımları incelendiğinde videonun "101'inci Hava İndirme Tümeni (Hava Saldırısı) Askerleri'nin, 28 Haziran 2022'de Romanya'nın Mihail Kogalniceanu kentine indiği" anları gösterdiği bulundu. 


Ayrıca açıklamada "Bu video, açıklamada da görüleceği üzere 26 Haziran 2022 tarihinde yayınlanmıştır. İsrail'de bugün yaşanan olaylarla hiçbir ilgisi yoktur. Bu kanal hiçbir şekilde askeri çatışmaları, savaşları, nefreti veya ayrımcılığı teşvik etmez ve eğitici olarak görülmelidir. Bu kanaldaki görüşler veya yorumlar, onaylanan politikayı temsil etmez." ifadesi yer aldı. Videonun İsrail'e gönderilen ABD askerlerini göstermediği belirtildi. 

ABD Savunma Bakanlığı'nın sitesinde konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşıldı. Sitede de 101'inci Hava İndirme Tümeni'ne atanan ordu askerlerinin 28 Haziran 2022'de Romanya'nın Mihail Kogalniceanu kentine indiği bilgisinin olduğu tespit edildi. 

BULGU SETİ
  • Video güncel değil ve İsrail'de kaydedilmedi.                                                                                      
  • Görüntülerin Haziran 2022'de NATO tatbikatı kapsamında Romanya'ya gelen ABD askerlerini gösterdiği tespit edildi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Videonun İsrail'e gelen ABD askerlerini gösterdiği" iddiası gerçeği yansıtmıyor.