"Video İsrailli gazetecinin Lübnan'da bir binayı patlattığı anları mı gösteriyor?

Aras Fırat Tekeş / 27.10.2024
İstanbul

İsrail ordusu, Hamas'a bağlı Filistinli silahlı grupların sınır kentlerine sızdığı 7 Ekim 2023 tarihi sonrası Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan şiddetli saldırılar başlattı. IDF'in saldırılarında çoğu çocuk olmak üzere 43 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti. 

İsrail ordusu, uluslararası hukuku ihlal ederek askeri hedef statüsünde olmayan çok sayıda yapıyı bombalayarak, Gazze Şeridi'ndeki alt yapıya ağır hasar verdi. Gazze'nin ardından Lübnan Hizbullah'ını hedef aldığını öne süren İsrail ordusu, başta Beyrut olmak üzere ülkede çok sayıda kenti ve köyü vurdu. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki bir köyde gerçekleştirdiği yıkım anlarını gösteren video dolaşıma girdi. Bazı kaynaklar bu videodaki binayı patlatmak için düğmeye basan kişinin aslında bir asker değil, İsrailli muhabir "Danny Kushmaro" olduğunu yazdı.

İddia hem Türkiye'de hem de dünya genelinde sosyal medya kullanıcıları arasında gündem oldu. Bazı İsrailli X hesapları duruma tepki gösterdi. Bir gazetecinin sahadaki çatışmaya dahil olması durumunda, açıkça hedef haline gelmeyi kabul ettiğini yazanlar oldu. 


BULGULAR

Anadolu Ajansı, iddiaya konu olan görüntüleri İsrailli Kanal 12 Televizyonu'nun Youtube, XTiktok ve Facebook gibi hesaplarında araştırdı. 

Sosyal medyada paylaşılan videodan bazı kesitlerin yer aldığı tanıtım videosunun Kanal 12 tarafından resmi X hesabından paylaşıldığı görüldü. Paylaşılan bilgi notunda, İsrailli muhabir Danny Kushmaro'nun İsrail ordusuyla beraber Lübnan'daki sıcak çatışma bölgesinde olduğu belirtildi.

Kushmaro'nun binayı havaya uçurmak için fünyeyi çektiği anların yer aldığı videoya kanalın Tiktok hesabında da rastlandı.

Konuyla ilgili Anadolu Ajansı Ortadoğu Haberleri Müdürlüğü tarafından abonelere "İsrailli Gazeteci Kushmaro, ordunun Lübnan'ın güneyinde bir köye düzenlediği saldırıya katıldı" başlıklı bir haber servis edildi. Haberde şu detaylara yer verildi:

İsrailli Gazeteci ve Haber Spikeri Danny Kushmaro, İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyinde bir köye düzenlediği saldırıya katılarak sivil bir binayı patlattı.Kushmaro'nun kurşun geçirmez yelek giyip kask takarak katıldığı saldırı görüntüleri Kanal 12 Televizyonu'nda yer aldı.

Videoda, İsrailli asker Kushmaro'ya patlayıcı düzeneğini nasıl ateşleyeceğini açıklıyor. Asker, İsrailli Televizyoncuya "ilerideki gri binadan İsrail'in kuzeyindeki bölgelere roket atıldığını" söylüyor.

İsrailli Televizyoncu Kushmaro ise dörtten geriye doğru sayıyor, ardından patlayıcı düğmesine basıyor ve bina havaya uçuyor. İsrail ordusunun patlamayı aynı şekilde havadan görüntülediği ve televizyon kanalıyla paylaştığı dikkati çekiyor.

BULGU SETİ
  • İsrailli gazeteci Danny Kushmaro'nun Lübnan'da bir binayı patlatan fünyeyi çektiği anlara dair video Kanal 12'nin sosyal medya hesaplarından paylaşıldı. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun İsrailli gazetecinin Lübnan'da bir binayı patlattığı anları gösterdiği iddiası doğru.