"Video yabancı aktivistlere saldıran Filistinlileri gösteriyor" iddiası

Gaye Güllü / 23.07.2024
İstanbul

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihi sonrası Gazze'ye başlattığı kara ve hava saldırılarında 15 bin 694’ü çocuk olmak üzere 38 bin 713 Filistinli hayatını kaybetti. Bölgede insani kriz sürerken, sosyal medyada bazı hesapların gerçek dışı bilgilerle dolaşıma soktuğu çok sayıda fotoğraf ve video tartışma konusu oldu. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR

İsrailli gazeteci Edy Cohen, 22 Temmuz tarihinde X (eski adıyla Twitter) hesabında yaptığı paylaşımda, Filistinlilerin köylerine gelen Filistin yanlısı aktivistlere saldırdığını ileri sürdü. Bu iddiaya dayanak olarak servis ettiği video yaklaşık 200 bin kişi tarafından görüntülendi. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı iddiaya konu olan videoyu inceledi. Yapılan araştırmada, videoda aktivistlere saldırdığı görülen kişilerin Filistinli olmadığı belirlendi.

İlk olarak videonun farklı saniyelerinden elde edilen kesitler Google, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarında tersine görsel arama yöntemi ile taratıldı. Araştırma sonucunda videonun ABD merkezli haber kanalı CNN tarafından okuyuculara sunulan bir habere konu olduğu belirlendi. 

CNN'in "İsrailli yerleşimciler Batı Şeria'da yabancı aktivistler ve Filistinli çiftçilere saldırdı" başlıklı bu haberinde olayın 21 Haziran 2024 tarihinde Batı Şeria'daki Kusra kentinde yaşandığı bilgisi yer aldı. Maskeli israili yerleşimcilerin, aktivistlere ve Filistinli çiftçilere saldırdığı ifade edildi. Saldırı sonrası iki Amerikalı ve bir Alman vatandaşının kırıklarla hastaneye kaldırıldığı belirtildi. Tedavi sonrası taburcu olan yaralılardan biri, CNN'e yaptığı açıklamada İsrailli yerleşimcilerin kendilerini beyzbol sopasına benzer sopalarla darp ettiğini söyledi. 

İsrail medyasına yansıdı

Ayrıca, anahtar kelimelerle yapılan araştırmada, söz konusu görüntülerin farklı haber kaynaklarına konu olduğu görüldü. İsrail merkezli The Times of Israel ve The Jerusalem Post gazeteleri de İsrailli yerleşimcilerin bir grup aktiviste saldırdığı haberini okuyucularına servis etti.

Araştırmalar derinleştirildiğinde, saldırıya uğrayan aktivistlerin görüntüleri resmi X (eski adıyla Twitter) hesaplarında paylaştıkları belirlendi.

Filistin yanlısı aktivistlerin paylaşımında, 'Batı Şeria'nın güneyindeki bir köyde yasadışı şekilde varlık gösteren İsrailli yerleşimciler tarafından saldırıya uğradıkları' bilgisinin yer aldığı görüldü. 


BULGU SETİ
  • 21 Temmuz Pazar günü yaşanan olayda, saldırganların Batı Şeria topraklarını gaspeden İsrailliler olduğu belirlendi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Videonun yabancı aktivistlere saldıran Filistinlileri gösterdiği yönündeki iddialar gerçeği yansıtmıyor.