"Kahire'de bir bina" diye paylaşılan görüntü gerçek mi?

Meltem Sarsılmaz / 15.06.2024

Sosyal medyada Kahire, Mısır'da bulunan bir binayı gösterdiği iddiasıyla paylaşılan fotoğraf kullanıcılar arasında tartışmalara yol açtı. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Dijital platform X'te bir fotoğrafın Kahire'de bulunan bir binayı gösterdiği iddia edildi. "Kahire'nin popüler mahallelerinden birindeki bir konut binasının fotoğrafı" açıklamasıyla paylaşılan gönderinin yüksek etkileşim aldığı görüldü. 

Gönderinin altına yapılan yorumlar incelendi. İddianın bazı kullanıcılar tarafından doğru sanıldığı görüldü. BULGULAR

AA Teyit Hattı iddianın arka planını inceledi. Görüntünün kaynağı araştırıldı. Ayrıca fotoğrafın gerçek olup olmadığını tespit etmek için yapay zeka tespit araçlarından yararlanıldı. 

İddiaya konu olan fotoğraf yapay zeka tespit araçlarına yüklendiğinde görüntülerin yapay zeka ile oluşturulduğuna dair bulgulara ulaşıldı. Kullanılan görüntünün %56.6 ihtimalle yapay zeka kullanılarak oluşturulduğu tespit edildi. 

İddiaya konu olan görüntünün "Hassan Ragab" isimli bir Instagram hesabı tarafından paylaşıldığı görüldü. Hesabın biyografi kısmında "Architect/ New Media Artist/ Designer" ifadelerinin yer aldığı bulundu.  Fotoğrafın altında yer alan açıklama kısmı incelendiğinde görüntünün yapay zeka ile oluşturulduğu anlaşıldı. AA Teyit Hattı Hassan Ragab ile iletişime geçti ve iddiaları sordu. Ragab söz konusu eserin son 18 aydır üzerinde çalıştığı "Kahire Eskizleri" adlı daha büyük bir serinin parçası olduğunu ifade etti. Bu serinin çağdaş mimariyi, kentsel yaşamı, teknolojiyi ve yapay zekayı araştıran bir sanat eseri olduğunu belirtti. Aynı sanat eserlerinin daha önce de X'te "Çin'deki bir binayı gösteriyor" iddiasıyla gündem olduğunu söyledi. Bunun da doğru olmadığını ekledi. 

BULGU SETİ
  • Fotoğrafın yeni medya sanatçısı Hassan Ragab'ın Instagram hesabında paylaşıldığı görüldü.                                                                                                                                                               
  • Görüntülerin yapay zeka araçları kullanılarak oluşturulduğu tespit edildi.
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
Fotoğrafın Kahire'de bulunan bir binayı gösterdiği iddiası doğru değil.