Adalet Bakanlığı'nın aile mahkemelerine "Suriye Aile Hukuku" kitabı gönderdiği iddiası

Çağdaş Çetindemir / 16.08.2024
İstanbul

Adalet Bakanlığı'nın aile mahkemelerine "Suriye Aile Hukuku" kitabı gönderdiği iddiası sosyal medyada gündem oldu.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Suriye Aile Hukuku" adlı kitabın Adalet Bakanlığı tarafından aile mahkemelerine gönderildiğini ileri sürdü. Bu 

İddia çeşitli haber mecraları ve sosyal medya hesaplarınca paylaşıldı ve etkileşim yarattı. Özdağ, sosyal medya platformu X'teki hesabından paylaştığı ve kapak görselini eklediği içerikte; kitabın Adalet Bakanlığı tarafından aile mahkemelerine gönderildiğini iddia etti.

BULGULAR

Adalet Bakanlığı, aile mahkemelerine "Suriye Aile Hukuku" kitabı gönderildiği iddiasını yalanladı. Adalet Bakanlığı'ndan Özdağ'ın paylaştığı ve sosyal medya hesaplarınca kullanılan iddianın asılsız olduğu belirtilerek, herhangi bir kurum veya kuruluşa böyle bir kitabın gönderilmediği vurgulandı. Açıklamada "Halkımızı yanıltmaya yönelik asılsız paylaşımlarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştır." denildi.

Dezenformasyon içeren manipülatif iddialara itibar edilmemesi istenen Adalet Bakanlığı açıklamasının detayları, Anadolu Ajansı'nın geçtiği haberden okunabilir.

İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de iddiayla ilgili bir açıklama yaptı. 

Özdağ’ın iddiasının doğru olmadığı belirtilen açıklamada "Adalet Bakanlığı tarafından herhangi bir kurum veya kuruluşa böyle bir kitap gönderilmemiştir." denildi.

BULGU SETİ
  • Adalet Bakanlığı, iddiayı yalanlayarak, "Herhangi bir kurum veya kuruluşa böyle bir kitap gönderilmediğini" duyurdu.

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?

Adalet Bakanlığı'nın aile mahkemelerine "Suriye Aile Hukuku" kitabı gönderdiği iddiası gerçeği yansıtmıyor.