"Görüntülerin Pazar gecesi Kayseri'de çekildiği" iddiası

Meltem Sarsılmaz / 03.07.2024

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde meydana gelen çocuk istismarı olayının ardından dijital platformlarda güncel olmayan videoların gündemle ilişkilendirilerek paylaşılması kullanıcılar arasında tartışmalara yol açtı. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal medya uygulaması X'te bir video, Kayseri'de çekildiği iddiasıyla paylaşıldı. Görüntülerin "Kayseri'de kendi ailelerini korumaya çalışan Suriyelileri" gösterdiği öne sürüldü.

Kullanıcılar arasında tartışmalara yol açan gönderinin yüksek etkileşim aldığı görüldü. 

BULGULAR

AA Teyit Hattı görüntülerin ve kaynağını araştırdı. Videodan alınan ekran görüntüsü tersine arama yöntemi kullanılarak arama motorlarında aratıldı. Videonun Türkiye'de çekilmediği ve güncel olmadığı tespit edildi. 

Görüntülerin Facebook'ta 28 Nisan 2024'te paylaşıldığı görüldü. Gönderinin açıklama kısmında "Afrika ve Dünya kupalarına ev sahipliği yapacak "güvenli" Tanca'ya hoş geldiniz" ifadesi bulundu. Tanca'nın Fas'ın kuzeyinde bulunan bir şehir olduğu tespit edildi.Videonun "RadioTetoun" isimli Facebook sayfasında da 27 Nisan 2024'te paylaşıldığı bulundu. Açıklama kısmında görüntülerin Tanca'nın bir mahallesinde yaşanan olayları gösterdiği belirtildi.Başka bir Facebook sayfasında da videonun 27 Nisan'da paylaşıma sokulduğu görüldü.

BULGU SETİ
  • Görüntülerin Kayseri'de çekilmediği tespit edildi.                                                                                  
  • Videonun Nisan 2024'te dolaşıma sokulduğu ve Fas'ta çekildiği bulundu.  
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Görüntülerin Pazar gecesi Kayseri'de çekildiği" iddiası doğru değil.