İsrail ordusunun paylaştığı 'Hamas tüfeği' gerçek mi?

Irmak Küçükaksu / 27.06.2024

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus, Ramallah, Tubas, El-Halil ve Tulkerim kentlerine baskınlar düzenledi.

ARKA PLAN VE İDDİALAR

İsrail ordusunun resmi X (eski adıyla Twitter) hesabı, Batı Şeria'ya düzenlenen baskın esnasında tutuklanan Filistinlilere ait olduğunu iddia ettiği bir tüfeğin fotoğrafını paylaştı. İsrail, Batı Şeria'daki baskında silahların el geçirildiğine dair bir kanıt olarak, bu fotoğrafı dünya kamuoyuna sundu. 

BULGULAR

Söz konusu iddia fotoğrafı Google ve Yandex gibi arama motorlarında geriye dönük olarak taratıldığında, gerçek silah olduğu iddia edilen nesnenin, online oyuncak mağazalarının satış ürünlerinde yer aldığı görülüyor. İsrail ordusu tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda ele geçirilen "Hamas tüfeği" olduğu öne sürülen silahın oyuncak olduğu ve "oyuncak makineli tüfek" adı altında satışa sunulduğu ortaya çıkıyor.

İddiaya konu olan fotoğraftaki oyuncak silahın, Karabiner 98k model keskin nişancı tüfeğinin kopyası olduğu anlaşılıyor. 

Eğlence amaçlı üretilen bu oyuncak silahın içerisinde İsrail ordusunun öne sürdüğü gibi gerçek mermi değil, sudan elde edilen jel mermiler yer alıyor.

TARAFLAR NE DİYOR?

Bazı sosyal medya kullanıcıları, İsrail'in paylaştığı asılsız iddiaya tepki gösterdi. @hamzattar isimli X (eski adıyla Twitter) kullancısı konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "İsrail'i, bir oyuncağın ele geçirilmesini sağlayan kahramanca operasyonundan dolayı tebrik etmek istiyorum. Umarım jel mermileri de ele geçirmişlerdir!" ifadelerine yer verdi.

@AdityaMandagie isimli başka bir sosyal medya kullanıcısı ise iddia hakkında, "İsrail propagandası bir kez daha dibe vurdu! İsrail ordusu bu kez oyuncak silahlara el konulduğunu bildirdi." ifadelerini kullandı. 

BULGU SETİ
  • İddia, İsrail ordusunun resmi hesabı tarafından paylaşıldı.
  • İsrail'in gerçek silah olduğunu iddia ettiği tüfeğin, oyuncak olduğu ortaya çıktı.
  • Jel mermiyle çalışan oyuncak silah, Kar98K model tüfeğin kopyası olarak üretildi. 
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
İsrail'in ordusunun paylaştığı tüfeğin gerçek olduğu iddiası doğru değil.