"Kocaeli'de maymun çiçeği semptomları gösteren bir kişi karantinaya alındı" iddiası

Aras Fırat Tekeş / 17.08.2024
İstanbul

Afrika Birliği Hastalık Kontrol ve Önleme Merkez, (Africa CDC) Afrika'da "Kenya, Ruanda, Uganda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Güney Afrika, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Kamerun, Nijerya, Fildişi Sahili, Gana ve Liberya'da 17 bin 541 kişide M çiçeği vakasının tespit edildiğini bildirdi. Temmuz sonu itibariyle geçen yıla göre vaka sayılarında %160'lık bir artış görülürken, hastalık kaynaklı can kaybı ise 517 olarak belirtildi. Avustralya, Pakistan ve İsveç gibi farklı kıtalardaki ülkelerde de maymun çiçeği hastalığının ortaya çıkması dünya genelinde endişeleri artırdı.

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Dünya Sağlık Örgütü'nün maymun çiçeği hastalığı konusundaki son açıklamaları ve hastalığın Afrika kıtası dışındaki ülkelerde de görülmesi, Türkiye'de bazı X (eski adıyla Twitter) kullanıcıları arasında gündem oldu. Bir X kullanıcısı, maymun çiçeği semptomları gösteren bir kişinin Kocaeli Şehir Hastanesi'nde tedbir amaçlı karantinaya alındığını öne sürdü. 

İddia benzer ifadeler kullanılarak çok sayıda farklı sosyal medya kullanıcısı tarafından yeniden dolaşıma sokuldu ve binlerce görüntüleme aldı.

Kocaeli Şehir Hastanesi'nde bir kişinin maymun çiçeği kaynaklı olarak karantinaya alındığı yönündeki iddia, bazı haber sitelerinde de yansıdı. 

BULGULAR

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, iddiaların arka planını araştırmak için yetkililerle temasa geçti ve açık kaynaklar incelendi. 

Kocaeli Sağlık Müdürlüğü, sosyal medyadaki iddiaların ardından resmi X hesabından açıklama yaptı. Paylaşılan bilgi notunda, "Hasta, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanları tarafından değerlendirilmiş olup zona ve zona zemininde gelişen yumuşak doku enfeksiyonu tedavisi başlanmıştır. İddialardaki belirtilerin M çiçeği (mpox) olarak bilinen hastalıkla uyumlu olmadığı anlaşılmıştır." ifadelerine yer verildi.

BULGU SETİ
  • Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü sosyal medyadaki iddialarla ilgili bilgi notu paylaştı. 

  • Hastanın maymun çiçeği değil, zona kaynaklı yumuşak doku enfeksiyonu nedeniyle tedavi altına alındığı belirtildi. 

DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Kocaeli'de maymun çiçeği semptomları gösteren bir kişi karantinaya alındı" iddiası gerçeği yansıtmıyor.