"Sakarya'da Senegal uyruklu bir kişi maymun çiçeği şüphesi ile karantinaya alındı" iddiası

Meltem Sarsılmaz / 16.08.2024
İstanbul

Sağlık Bakanlığı 15 Ağustos'ta X hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşımda özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox - maymun çiçeği) hastalığı vakasına Türkiye'de 2024 yılında rastlanmadığını ifade etti. Ayrıca herhangi kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacının bulunmadığı da açıklamada belirtildi. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde Sakarya'da Senegal uyruklu bir kişi maymun çiçeği şüphesi ile karantinaya alındığı iddia edildi.İddia çok hızlı bir şekilde yayılırken kullanıcılar arasında tartışmalara yol açtı. 

BULGULAR 

AA Teyit Hattı iddiaların arka planını inceledi. Senegal uyruklu kişinin M çiçeği virüsünden karantinaya alınmadığı tespit edildi. 

Sağlık Bakanlığı Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü iddialarla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında, Senegal uyruklu hastanın iki yıldır devam eden ve halk arasında Kelebek Hastalığı olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirlendiği ifade edildi. Hastanın, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları tarafından değerlendirildiği ve M çiçeği (mpox - maymun çiçeği) olarak bilinen hastalıkla uyumlu olmadığının anlaşıldığı belirtildiİletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) iddialarla ilgili açıklama yaptı. DMM, X hesabı üzerinden iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade ederken kamuoyunda endişe yaratmak için servis edilen bu tarz paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. 

BULGU SETİ
  • Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.                                                                                                                                                                        
  • Söz konusu hastanın iki yıldır devam eden ve halk arasında Kelebek Hastalığı olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirlendi.                                   
DOĞRU MU? YANLIŞ MI?
"Sakarya'da Senegal uyruklu bir kişi maymun çiçeği şüphesi ile karantinaya alındı" iddiası gerçeği yansıtmıyor.