Her toplumda yüzyıllardır inanılan ve nesiller boyunca yazılı veya sözel olarak anlatılagelen hikayeler, efsaneler ve olaylar bulunur. Günümüzde, bu anlatıların ayrıntılarının zaman içerisinde güncellenerek anlatılmaya devam edildiği görülür. Bu hikayeleri, efsaneleri ve olayları tanımlamak için ise "şehir efsanesi" tanımı kullanılır. TDK'ya göre, "şehir efsaneleri", "Gerçek olmadığı halde kulaktan kulağa yayılan ve yeni eklemelerle herkes tarafından anlatılan olay, kent efsanesi"dir.
Şehir efsanelerinin ayrıntıları anlatılan zamana, mekana ve anlatıcıya göre değişir. Dolayısıyla, gerçeklik payı düşük olan çoğu şehir efsanesiyle ilgili tek bir anlatı bulunmaz. Tarih, kültür, siyaset, din gibi her türlü konu hakkında olabilen şehir efsaneleri genellikle, bireyleri yaşanmış ya da yaşanma ihtimali bulunan olaylar, kişiler ve kurumlara karşı uyarma, korkutma, eğlence, şaka, ve dedikodu gibi çeşitli amaçlarla anlatılır.
Günümüzde ise, hem sosyal medyanın hem de iletişim platformalarının kullanımının yaygınlaşması, yanlış bir bilgi kaynağı olan şehir efsanelerinin yayılmasına olanak tanımakta. Bu platformlarda paylaşılan bilgilere karşı eleştirel bir bakış açısıyla yaklaşmalı, bireysel önlemlerimizi almalıyız.