Görüntülerin ABD ordusu tarafından kullanılan sinek görünümlü drone'lar olduğu iddia edildi. Hem Türkiye'den hem de yabancı sosyal medya kullanıcıları tarafından paylaşılan iddialarda söz konusu drone'un istihbarat toplama gibi amaçlarla kullanıldığı öne sürüldü.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Videoda sineğin vızıldadığı, bacaklarını salladığı, kanatlarını açtığı ve uçtuğu görülüyor. İddianın ABD'de daha çok "ABD ordusunun kullandığı polimer kaplı drone'lar" başlığıyla dolaşıma girdiği görülüyor. Türkiye'de ise aynı video "ABD'nin herkesten gizlediği ve insanları gözetlemek için kullandığı drone'lara" iddiasıyla paylaşıldı.
BULGULAR
Videoda yalnızca rüzgarın sesi ve sineğin vızıldaması duyuluyor. Görüntülerdeki sineğin aslında bir drone olduğunu düşündürecek herhangi mekanik bir ses duyulmuyor. Sineğin akıcı ve doğal hareketleri de görüntülerin canlı ve doğal bir organizmaya ait olduğunu düşündürtüyor.
Videoda görülen sineğin doğa fotoğrafçılarının birçok farklı platform görsellerini paylaştığı 'Cuterebra Ruficrus' cinsi sinekle benzerliği dikkat çekiyor.
ABD ordusu tarafından kullanılan böcek boyutuna yakın drone’lar araştırıldığında ise karşımıza dünyanın en küçük askeri insansız hava aracı olan yaklaşık 10 santimetre uzunluğundaki ‘Black Hornet Nano’ çıkıyor. Black Hornet Nano adlı drone Türk Silahlı Kuvvetleri de dahil olmak üzere 19 NATO ordusu tarafından kullanılıyor. İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından görüntüleri paylaşılan avuç içine sığabilecek boyutta ve bir parmaktan biraz daha fazla uzunlukta.
Dünyanın en küçük askeri insansız hava aracı 10 santimetre uzunluğundayken videodaki sinek bir parmaktan çok daha kısa bir boyuta sahip.
Teknoloji uzmanlarına göre henüz gerçek bir böcek esnekliğinde ve doğallığında hareket eden bir drone'un bulunmadığına dikkat çekiyor. Black Hornet gibi son teknoloji ürünü insansız hava araçlarının, videoda görülen sinek gibi kanat çırparak hareket etmediği, rotor kanatlarını kullandığı biliniyor.
Ayrıca aynı videonun 2021 yılında, bu "Afrika'da yakalanana casus drone" başlığıyla dolaşıma sokulduğu da görülüyor.
Videodaki sineğin ABD ordusu tarafından kullanılan askeri drone olduğunu destekleyen hiçbir kanıt bulunmuyor. Video gerçek bir sineği gösteriyor.