Türkiye'yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından özellikle sosyal medyada hızla yayılan dezenformatif haberler bölgedeki çalışmaları olumsuz etkiliyor. AFAD koordinasyon merkezleri ya da bölgedeki kriz masalarının teyit etmediği bilgilerin ise paylaşılmaması gerektiği ifade ediliyor.
Arama kurtarma çalışmaları için memleketi Malatya'ya giden Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Doktor Yunus Emre Ökmen, Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na, sosyal medyada "Malatya'da akşam deprem olacak, dağda volkanik hareket, baraj patladı" gibi çok etkileşim alan yalan haberlerin sahaya etkilerini değerlendirdi.
Ökmen, depremlerden etkilenen bölgelerle ilgili yalan haberlerin kaosa yol açtığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Zaten hava şartları kış ve çok zorluyor. İnsanların evleri yıkılmış, gece vakti pijamalarıyla sokaklardayken bir de böyle aslı astarı olmayan, teyit edilmemiş yalan haberlerle kaos ortamı oluştu. Vatandaşların böyle haberleri teyit etmeden kesinlikle paylaşmaması gerekiyor. Sosyal medyanın hızlı etkileşim özelliği bu süreci çok hızlandırıyor. Kullanıcıların paylaştıkları içeriği mutlaka teyit ederek paylaşması gerekiyor. Kriz ve afet dönemlerinde neyin ne olduğu karışabiliyor. AFAD koordinasyonu ya da bölgedeki kriz masalarının onaylamadığı içeriklere itibar edilmemesi gerekiyor."