Sosyal medyada kontrolsüzlük

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Vural, "Toplumda duygusal, çöküntü, infial, korku, endişe yaratacak türden haberlerde garip şekilde kontrolsüzlük ve yoğunlaşma var" dedi.
Kaynağından ya da resmi mercilerden teyit edilmeden paylaşılan yalan haberler, toplumda başta duyarsızlaşma olmak üzere birçok hasara yol açıyor.  

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Vural, Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na, yalan haberin toplumsal etkileri değerlendirdi. 

Vural, özellikle deprem, sel gibi olağanüstü felaket dönemlerinde toplumda infial oluşturacak, kaynağı ve doğruluğu olmayan haberlerin arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Toplumda duygusal, çöküntü, infial, korku, endişe yaratacak türden haberlerde garip şekilde kontrolsüzlük ve yoğunlaşma var ve bunun önüne geçemiyoruz. Depremlerde de büyük kayıp, hüsran yaşanmışken sosyal medyanın bilgilendirme sarhoşluğu, bilgilendirme şuur kaybı içinde olması hem üzüntü hem zarar veriyor hem de geleceğe yönelik endişe yaratıyor. Barajın patladığı haberi, kötü niyetli yağmacı diye tanımlanabilecek birileri tarafından kasıtlı olarak senaryolaştırıldı. İnfial oluştu. İnsanlar kaçıştı. Her şey birbirine karıştı. Sonra bunun doğru olmadığı çıktı ortaya. Bilginin biraz sabredilmeden, biraz durup doğru kaynaktan bakılmadan bir anda bu haber diye kabul edilip hareket edince ortaya bu çıkıyor."