Dolar
32.39
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,550.20
BTC/USDT
70,244.00
BIST 100
9,149.26
Gündem

İnsuyu yenilenen yüzüyle misafirlerini bekliyor

Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası İnsuyu, iç aydınlatması, yürüyüş rotası işaretleri, acil butonları, telefon, kamera sistemi ve sosyal donatılarıyla dört mevsim ziyaretçilerini ağırlayabilecek hale getirildi.

26.04.2018 - Güncelleme : 26.04.2018
İnsuyu yenilenen yüzüyle misafirlerini bekliyor Fotoğraf: AA/Bilal Altıok

BURDUR - Bilal Altıok

Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası İnsuyu, yenilenen yüzüyle misafirlerine kapılarını açtı.

Burdur kent merkezine 13 kilometre uzaklıkta Sarpgüney Tepesi'nin kalkerli yamaçlarında yer alan mağara, iç ve dış güvenliğinden aydınlatmasına, sosyal donatı alanlarına baştan aşağı yenilendi.

Dr. Temuçin Aygen'in 1952 senesinde keşfettiği ve çalışmalar sonucu 1966'da Türkiye'nin ilk turistik mağarası olma özelliğini kazanan İnsuyu, sarkıt, dikit, sütun, duvar- perde damlataş, kalsit kristalleri ile bezeli doğal oluşumlarıyla dikkati çekiyor.

Suları kurumuş çok sayıda göl çanaklarına sahip, birbirine bağlı iki bölümden oluşan İnsuyu Mağarası'nda, 525 metre uzunluğunda büyüleyici bir gezi alanı bulunuyor.

Bakım onarım çalışmaları nedeniyle yaklaşık bir yıldır kapalı olan mağara, iç aydınlatması, yürüyüş rotası işaretleri, acil butonları, telefon, kamera sistemi ve sosyal donatılarıyla dört mevsim ziyaretçilerini ağırlayabilecek güvenli bir yapıya kavuşturuldu.

Mağaralar arasında ulaşımı en kolay yerlerden biri

Türkiye'deki mağaralar arasında ulaşımı en kolay yerlerden biri olan İnsuyu, Burdur-Antalya yolu üzerinde yaklaşık 1 kilometre içerde yer alıyor.

Girişte yüze çarpan serinliğin karşıladığı mağarada, binlerce yılda oluşan sarkıt ve sütunların fotoğraflanabileceği büyülü bir yürüyüş rotası ziyaretçileri bekliyor. Bu rotada ilerleyenleri hayrete düşürecek büyüklükte eskiden içi su dolu göl çanaklarıyla karşılaşılıyor.

Mağaranın dışında peyzaj çalışmaları ile çocuklar için oyun parkı, günü boyu vakit geçirmek isteyen ziyaretçiler için de kafeterya ve mesire alanı oluşturuldu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.