Gündem

'Istanbul Photo Awards' jürisi çalışmalarını tamamladı

AA tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve dünyanın birçok bölgesinde çekilen fotoğraflarla yoğun katılım sağlanan "Istanbul Photo Awards 2018" jürisinin değerlendirme çalışması sona erdi.

21.03.2018 - Güncelleme : 22.03.2018
'Istanbul Photo Awards' jürisi çalışmalarını tamamladı Fotoğraf: AA/Elif Öztürk

İSTANBUL - Ayşe Büşra Erkeç

Anadolu Ajansı (AA) tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ve dünyanın birçok bölgesinde çekilen fotoğraflarla yoğun katılım sağlanan uluslararası haber fotoğrafı yarışması "Istanbul Photo Awards 2018" jürisi çalışmalarını tamamladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türk Hava Yolları (THY) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) sponsor olduğu yarışma, uluslararası alanda en prestijli fotoğraf yarışmaları arasında yer alıyor.

Foto muhabirlerinin 125 ülkeden yaklaşık 37 bin fotoğraf gönderdiği yarışmanın kazananları, uluslararası jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucu bu ayın sonunda açıklanacak.

Istanbul Photo Awards 2018'in kazanan fotoğrafları, yarışmanın resmi fotoğraf albümünde yer alacak ve yurt içi ile yurt dışındaki önemli şehirlerde açılacak sergilerde fotoğrafseverlerle buluşacak.

"Çok fazla kaliteli iş var"

Bu sene ikinci defa jüri başkanı olan Paris Match Dijital Yayın Yönetmeni Marion Mertens, yarışmaya 120'nin üzerinde ülkeden 30 binden fazla fotoğraf başvurusu olduğunu söyledi.

Seçim sürecinin iyi gittiğini aktaran Merlens, "Çok fazla kaliteli iş var." dedi.

Merlens, İstanbul'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle devam etti:

"Her ödül için çok fazla farklı fotoğraflarla birlikte olmak ve en iyi fotoğrafı seçmek çok zevkliydi. Özellikle haber ve sosyal olayların çekildiği fotoğrafçılığın harika bir birleşim olduğunu düşünüyorum ve bu durum bence her yıl daha da iyi bir hale geliyor.

Bu sene dikkatimi çeken diğer bir konu ise kadın fotoğrafçılarda bir hareketlenme var. Çok fazla kadın gazeteci, sahada daha fazla iyi iş yapıyor, yani savaşlar, sosyal olaylar ve ünlü portreleri alanında çekiyorlar. Kadınların da iletişimin bir parçası olması fotoğraf mesleği için de çok önemlidir."

"Istanbul Photo Awards'ın başarısı her yıl artıyor"

Jüri üyesi AFP Fotoğraf Dağıtım ve İş Geliştirme Direktörü Michel Scotto da yarışmaya yoğun katılımın olduğunu söyledi.

Bu yıl yarışmaya çok iyi fotoğrafların katıldığına işaret eden Scotto, şunları kaydetti:

"Yarışmaya çok kaliteli fotoğraflar katıldı ve hiç zorluk çekmedik. Bangladeş ve Myanmar'daki Rohingya kirizi ana konulardan biriydi. Ayrıca Suriye, Musul gibi Orta Doğu'da devam eden çatışmaların olduğu bölgelerden ve Afrika'dan da fotoğraflar aldık. Jürideki arkadaşlarımın çoğuyla geçtiğimiz yıl da birlikteydik, bu sene dahil olan yeni arkadaşlar da oldu fakat birbirimizi sektörden tanıyoruz."

Scotto, yarışma jürisinde yer alması dolayısıyla çok sevdiği İstanbul'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Istanbul Photo Awards'ın başarısı her yıl artıyor. Daha da saygın ve her yerde tanınır hale geldiği için bu sene çok fazla başvuru olduğunu söyleyebilirim." dedi.

"Yarışmaya yoğun katılım var"

Jüri üyesi foto muhabiri ve görsel medya danışmanı Georges De Keerle ise yarışmaya yoğun katılım olduğunu ifade etti.

Başvuruların sayısı ve konuların çeşitliliği karşısında şaşırdığını belirten Keerle, "Çok fazla sayıda fotoğrafçı temsil edildi ve harika kalitedeydiler. Bence Istanbul Photo Awards farklı bir havuzdan da fotoğrafları bünyesine çekiyor, yani ana akım medyada çalışan fotoğrafların olduğu gibi Londra ya da Paris'te görmediklerinizi de... İran, Irak, Suriye gibi ülkelerden gelen fotoğrafların olması da ayrıca dikkatimi çekiyor. İlginç bir şekilde bu sene sivil toplum örgütlerinde çalışan fotoğrafçılardan çok sayıda başvuru oldu." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu sene standart son derece yüksekti"

Jüri üyesi Getty Images'in ödüllü spor baş fotoğrafçısı Cameron Spencer, bu sene standardın son derece yüksek olduğunu ve yarışmaya her zamankinden daha fazla başvuru yapıldığını kaydetti.

Yarışmanın, her geçen yıl biraz daha büyüdüğünü vurgulayan Spencer, yarışmanın parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın