Dolar
32.38
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,541.10
BTC/USDT
69,851.00
BIST 100
9,098.67
Gündem

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: Suriye'ye 100 Türk askeri girdi iddiası doğru değildir

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, (Suriye'ye 100 Türk askeri girdi iddiası)'nın doğru olmadığını belirtti.

Coşkun Ergül  | 15.02.2016 - Güncelleme : 15.02.2016
Milli Savunma Bakanı Yılmaz: Suriye'ye 100 Türk askeri girdi iddiası doğru değildir Fotoğraf: AA/Murat Kaymak

TBMM

TBMM

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, (Suriye'ye 100 Türk askeri girdi iddiası)'nın doğru olmadığını belirtti. 

Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

ASELSAN tarafından yürütülen "Hisar-A Projesi"nin bulunduğunu, 2020 yılında hizmete gireceğini aktaran Bakan Yılmaz, alınacak Çin füzesinin yapımının 5 yıl süreceğini ve 5 yılın sonunda teslim edileceğini söyledi.

Milli füze savunma sistemi geliştirme projesinin devam ettiğini dile getiren İsmet Yılmaz, teknoloji hazırlık seviyesi analizlerinin yapıldığını, yol haritasının belirlendiğini, bu süreçte yabancı iş birliğinin mümkün olduğunu anlattı.

Yılmaz, Şanlıurfa'nın ortasında kalan askeri tugay arazisinin bir başka yere taşınmasına ilişkin çalışmalarının olduğunu, bu konuda mutabakata varıldığını belirtti.

Bakan Yılmaz, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin yasanın çıkarıldığını anımsatarak, "Bu yasa çerçevesinde ihale yapıldı. İhaleyi, Suriye'de olaylar çıkınca iptal etmek zorunda kaldık. Bu güvenlik riskinin en yüksek olduğu noktada bizim mayınlı alanları temizlememiz söz konusu değil. Ama ne zaman bir bahar ve barış havası gelir, o zaman mayınların kaldırılması doğru olur" diye konuştu.

"Askerlik süresinin kısaltılmasını düşünmüyoruz"

Bir milletvekilinin, "Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) UFO ile ilgili bir çalışma olup olmadığını" sorması üzerine İsmet Yılmaz, "Bu konuyla ilgili bir bilgi yok. Ancak, Uzay Ajansıyla ilgili bir çalışma Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Muhtemelen çok kısa bir zamanda gelir. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı bir ajans kurulmuş olacaktır" yanıtını verdi.

Yılmaz, "100 askerin Suriye'ye girip girmediğine" ilişkin soruyu ise "Doğru değildir" şeklinde yanıtladı.

Askeri birliklerin büyük şehirlerde olmasının yük olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, birliklerin nüfusu yoğun olan illerden daha az olan illere taşınmasının uygun olacağını, bunun küçük illere katkı sağlayacağını söyledi.

Yılmaz, askerlik süresinin kısaltılmasıyla ilgili soru üzerine de askerlik süresinin yeterince indirildiğini, şu aşamada daha fazla düşürülmesini düşünmediklerini belirtti.

İsmet Yılmaz, "Suudi Arabistan uçakları Türkiye'ye geldi mi" şeklindeki soruyu, "Şu anda gelmedi, ancak keşif için geldiler. 4 tane F-16 uçağı gelecek, kararı verildi, keşfi yapıldı. Bugün gelmemiştir ama yarın gelebilir. Ama prensipte mutabakata varıldı, gelebilirsiniz denildi" diye yanıtladı.

Bununla ilgili Meclis'ten tezkere çıkarıldığını anlatan Yılmaz, tezkerenin ilgili bölümünü de okudu.

"Şu anda MİT için 379 milyon dolarlık karar alınmış"

Bakan Yılmaz, "Fondan MİT'e yapılan tedarik ve harcamalarla ilgili" soruya, "Şu anda toplam olarak MİT için 379 milyon dolarlık karar alınmış. Bir başka alınan karar da 185 milyon dolarlık proje başlama kararı. 2015 yılında nakit olarak aktarılan da 83 milyon dolarlık" şeklinde yanıt verdi.

Dünyada elektronik sınır güvenliği bakımından en yetenekli ülkenin İsrail olduğunu kaydeden İsmet Yılmaz, "İsrail'in de yaptığı duvar örmektir. İkinci ülke de Amerika'dır. Amerika ile Meksika arasındaki sınırın bir kısmı da duvardır. En ilkel ve klasik gibi gözüken bu sistem en sağlam sistemdir. Hem İsrail'de hem de Amerika'da vardır. Bu sadece duvar değil; duvar, tel örgü, sensörler, gözetleme kuleleri, diğer bütün teknolojik imkanları da ekleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, terörle mücadele için kullanılan teknolojik imkanları da anlattı. 

"Türk askerinin Suriye'ye girmesi gibi bir düşüncesi yok" 

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk askerinin Suriye'ye girmesi gibi bir düşüncelerinin olmadığını bildirdi.

Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2016 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerine yanıt verdi.

Bakan Yılmaz, mayınlarla ilgili bir soruyu yanıtlarken şu bilgileri verdi:

"Türkiye'de 756 bin 420 adet antipersonel, 194 bin 678 adet antitank olmak üzere toplam 951 bin 98 adet mayın döşelidir. Silahlı kuvvetlerimiz tarafından 1998-2015 yılları arasında 25 bin 813 adet antipersonel, 137 adet antitank olmak üzere toplam 25 bin 950 adet mayın temizlenmiştir. 

Ottowa Sözleşmesi kapsamında antipersonel mayın stoklarından 2 milyon 938 bin 60 adedinin imha işlemleri, mühimmat ayırma ve ayıklama tesislerinde 1 Kasım 2010 tarihinde tamamlanmıştır. Bu mayınlardan 15 bin 149 adedi eğitimlerde kullanılmak maksadıyla birliklerin envanterinde bırakılmıştır. Türkiye'de döşeli mayınların Ottowa Sözleşmesi'ne göre yükümlü olunan 1 Mart 2022 tarihine kadar temizlenmesi planlanmaktadır." 

"Sıfır sorun bir niyet ama tek taraflı olmuyor" 

İsmet Yılmaz, "komşularla sıfır sorun" ile ilgili komisyonun muhalif üyelerinden gelen bir soruyu yanıtlarken, bunun tek taraflı olmadığını söyledi.

Temsilin önemine işaret eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Sıfır sorun bir niyet ama tek taraflı da olmuyor. Diyelim ki bir ülke, Irak için söyleyeyim, Kuzey'deki Kürt yönetimini dışlamışsa, kendi anayasalarında o yönetime verilmesi gereken hakları vermemişse, diğer bir halkını da Türkiye'den ziyade dışlamışsa, eğer o dışlama olmasaydı herhalde çok az sayıda DEAŞ terör örgütü Musul'a geldiğinde, yaklaşık 70 bin diye ifade edilen bir Kuzey Irak merkezi hükümetinin ordusu Musul'u bırakıp da çekilmezdi. 

Dolayısıyla halkını dışlamış, halkının her birine farklı bir bakış açısı ile kapsayıcı değil, ondan sonra siz diyorsunuz ki 'Kuzey'e bakmayın merkeze bakın', merkez kapsamı güçlü olduğu zaman, kapsayıcı olduğu zaman, halkının milletinin tamamını temsil kabiliyeti olduğu zaman görüşürseniz bir anlam ifade eder."

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Türkiye’ye yasa dışı yollardan sokulan patlayıcılarla ilgili bir soruyu yanıtlarken, istihbarat eksikliği olduğunu ifade etti.

Muhabir: Coşkun Ergül, Cüneyt Ateş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın