Dolar
34.17
Euro
38.17
Altın
2,658.27
ETH/USDT
2,699.50
BTC/USDT
65,730.00
BIST 100
9,777.46
Yaşam

İtfaiye çağrı merkezindeki eşinin anonsuyla yangına müdahale ediyor

Ankara İtfaiyesinin müdahale personeli Şamil Mahmut Yıldız, eşinin çağrı merkezinde aldığı ihbarları komuta merkezine iletmesiyle, ekip arkadaşlarıyla birlikte gittiği yangın, patlama, göçük ve hayvan kurtarma gibi çeşitli vakalara müdahale ediyor.

Ömer Olcay  | 25.09.2024 - Güncelleme : 25.09.2024
İtfaiye çağrı merkezindeki eşinin anonsuyla yangına müdahale ediyor Fotoğraf: Akın Çeliktaş/AA

Ankara

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) İtfaiye Daire Başkanlığında 4 yıldır müdahale personeli olarak görev yapan Şamil Mahmut Yıldız, 2022 yılında ABB'ye itfaiye personeli adayı olarak atanan Hatice Kalem ile verdiği eğitimler sırasında tanıştı.

Eğitimlerin ardından itfaiyenin Ankara Valiliği bünyesindeki 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğündeki ihbar hattında göreve başlayan Hatice Kalem ile 28 Haziran'da hayatını birleştiren itfaiye eri Yıldız, eşinin çağrı merkezinde aldığı ihbarları komuta merkezine iletmesiyle, ekip arkadaşlarıyla birlikte yangın, trafik kazası, patlama, göçük ve hayvan kurtarma gibi çeşitli olaylara müdahale ederek yardım bekleyenlerin umudu oluyor.

Farklı lise ve üniversitede okudukları itfaiyecilik bölümünün ardından aşık oldukları mesleği yaparak hayallerini gerçekleştiren Yıldız çifti, yangın ve afetlerde can kurtarmak için çalışırken karşılaştıkları zorlukları da birbirlerine ve mesleklerine duydukları sevgiyle aşıyor.

"Hatice ile burada merdiven eğitiminde tanıştık"

İtfaiye eri Şamil Mahmut Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, itfaiyenin 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü'ndeki ihbar hattına gelen olayların ABB İtfaiye Dairesi Başkanlığının Komuta Merkezi'ne iletilmesiyle itfaiyenin, vakalara müdahale etmek için harekete geçtiğini anımsattı.

Eşinin kendisinden 2 yıl sonra işe başladığını anlatan Yıldız, "Hatice ile burada merdiven eğitiminde tanıştık. Onlara eğitim verirken Hatice'yi gördüm. Bir yıl kadar bir arkadaşlığımız oldu ve 28 Haziran'da da evlendik." dedi.

"Bugün bir çatı yangını ihbarını eşim verdi"

Mesai sonrası evlerinde eşiyle gün içindeki olayları değerlendirdiğini aktaran Yıldız, eşinin yönlendirmesiyle gittikleri vakalarda adres teyidi gibi konuları sormak için telsizle zaman zaman eşiyle iletişim kurduğunu ifade etti.

Bazı zamanlarda ekip arkadaşlarıyla birlikte eşinin verdiği komutla olaylara müdahale için gittiğini anlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eşimin sesini telsizden duymak çok güzel bir duygu. İhbar verildiğinde orada tanıdık bir sesin olması ve bu sesin benim eşimin olması beni çok mutlu ediyor, aynı zamanda da gururlandırıyor. Birbirimiz ve itfaiye için güzel bir uyumumuz var. Bunu da itfaiye içerisinde profesyonel bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bugün bir çatı yangını ihbarını eşim verdi. Biz buradan ekip olarak çıkış yaptık ve gittiğimiz olay asılsız çıktı. Bacadan tüten duman yangın sanılmış, kontrollerimizi yapıp merkeze geri döndük. Önce eşim itfaiye merkezine ihbarı verdi. Olaya giderken telsizden ondan olay hakkında bilgi alıyorum.

Olaylara giderken eşim haliyle tedirgin oluyor ama bizim işimiz profesyonelliktir. Vatandaşlarımızdan ricamız asılsız ihbar vermesinler. Çünkü itfaiyenin iş yükü çok olduğundan dolayı gittiğimiz her olayın bizim için gerçek olması çok önemlidir. Yangına gidiyoruz, arkasından hayvan kurtarma ihbarı geliyor. Bundan dolayı da merkeze dönüp aracımızı değiştirmemiz gerekiyor. Örneğin, eşimin anonsu ile gittiğimiz yangın olayı asılsız çıktı. Eğer hemen arkasından bir hayvan kurtarma ihbarı olsaydı o zaman merkeze dönüp aracı değiştirmemiz gerekiyordu."

"Eşimin itfaiyeci olması benim için daha iyidir"

İtfaiye çağrı merkezi görevlisi Hatice Kalem Yıldız da gelen ihbarlara yönlendirdiği eşi için zaman zaman yaşadığı endişeyi profesyonellik gereği yendiğini belirterek, diğer ekiplerde olduğu gibi eşinin ve arkadaşlarının görevden itfaiye merkezine dönüşünü araç takip sistemi aracılığıyla takip ettiğini aktardı.

İtfaiye mesleğinin hayali olduğunu dile getiren Hatice Kalem Yıldız, "Şu anda bu meslekte aktif olarak çalışıyorum. Mesleğimi çok severek yapıyorum. Mesleğim içerisinden biriyle evli olduğum içinde kendimi çok şanslı hissediyorum. Eşimin itfaiyeci olması benim için daha iyidir. En azından birbirimizi her konu da daha iyi anlayabiliyoruz. Örneğin eve yorgun geldiği zamanlarda ben onun ruh halini anlayabiliyorum." diye konuştu.

"İşi işte bırakmanın peşindeyiz"

Eşinin sahada kendisinin de masada koordinasyon göreviyle ilgilendiği için yoğun çalıştıklarına dikkati çeken Hatice Kalem Yıldız, şunları kaydetti:

"Eşimle beraber çalışmak çok güzel bir duygu. Olaylara onu çıkartırken ne kadar kaygılansam da benim için heyecan ve gurur verici oluyor. Olayların çoğunu merak ediyorum, daha sonra olayların kritiğini beraber yapıyoruz. Onu anlamaya çalışıyorum. Onun haricinde mesleğimiz gerçekten çok zor bir meslek.

Eşim evde yemek konusunda bana çok güzel yardımcı oluyor. Bir gün öncesinde yemeği yapıp dolaba koyuyorum ya da eşim kendisi ben nöbette iken yemekleri yapıyor. Ben bir gün nöbetten çıkıp eve geldiğimde bana börek yaptığını gördüm ve çok mutlu oldum. İşi işte bırakmanın peşindeyiz. Evde iş konuştuğumuz oluyor ama birbirimizle keyifli vakit geçirmenin derdindeyiz. Ayrıca binada iki tane itfaiyeci olması bina sakinleri için güvenli ortam oluşturuyor. Bu konudan dolayı komşularımız da mutlular."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.