Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,220.59
ETH/USDT
3,568.90
BTC/USDT
70,802.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

'Yaklaşık 1,2 milyon sığınmacı Kızılay Kart'tan yararlanıyor'

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Ülke Direktörü Grede, "Şu anda kamplarda kalan 140 bin ve kamp dışındaki yaklaşık 1,2 milyon sığınmacı Kızılay Kart'tan yararlanıyor." dedi.

14.03.2018 - Güncelleme : 14.03.2018
'Yaklaşık 1,2 milyon sığınmacı Kızılay Kart'tan yararlanıyor'

ANKARA  - ZUHAL DEMİRCİ

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Ülke Direktörü Nils Grede, "Şu anda kamplarda kalan 140 bin ve kamp dışında kalan yaklaşık 1,2 milyon sığınmacı Kızılay Kart'tan yararlanıyor. 2 milyon kişi Sosyal Uyum Yardımı'na (SUY/ESSN) başvurdu. 1,2 milyon kişi kabul edildi, 800 bin kişi ise gerekli kriterleri karşılamadı." dedi.

WFP Ülke Direktörü Grede, Türkiye'de kamplarda ve kamp dışında yaşayan sığınmacılara yapılan nakit yardımlar ve Türkiye'nin sığınmacı politikasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Grede, WFP'nin, Türk Kızılayı ile iş birliği içinde sadece Suriye'den değil, Irak, Afganistan ve İran gibi birçok ülkeden Türkiye'ye gelen sığınmacılara yardım sağladığını belirterek WFP'nin, partner kuruluşlarla kamplarda ve kamp dışında kalan sığınmacıların ihtiyaçlarını gidermeleri için nakit yardımda bulunduğunu anlattı.

Kamp içindeki sığınmacıların ihtiyaçlarının giderilmesine destek amacıyla kişi başına aylık 50 lira yardım yapıldığını söyleyen Grede, buna ek olarak AFAD'ın da ayrı bir kartla 50 liralık destekte bulunduğunu ifade etti.

Grede, Türk Kızılayı ve WFP'nin, Avrupa Birliği (AB) fonuyla Türkiye'deki sığınmacılar için yürüttüğü Sosyal Uyum Yardımı (SUY) Programı kapsamında kamp dışında yaşayan sığınmacılara dağıtılan Kızılay Kart aracılığıyla kişi başına aylık 120 lira nakit yardım yapıldığını kaydetti.

SUY Programı kapsamında sığınmacı ailelerin aylık aldığı yardıma ek olarak geçen haziran ayında "ilave yardım"ı uygulamaya koyduklarını söyleyen Grede, hanedeki kişilerin sayısı dikkate alınarak ailelere 3 ayda bir ilave yardım verildiğine işaret etti.

Bu kapsamda, 1-4 kişilik haneler 250, 5-8 kişilik haneler 150, 9 ve daha fazla kişinin olduğu haneler 3 ayda bir 50 lira ilave yardım alıyor. Söz konusu yardım, kişi başına değil, bütün haneyi kapsıyor.

Grede, "Şu anda kamplarda kalan 140 bin ve kamp dışında kalan yaklaşık 1,2 milyon sığınmacı Kızılay Kart'tan yararlanıyor. 2 milyon kişi SUY/ESSN'ye başvurdu. 1,2 milyon kişi kabul edildi, 800 bin kişi ise gerekli kriterleri karşılamadı." dedi.

Sığınmacıların Kızılay Kart almaya hak kazanabilmesi için belli kriterleri karşılaması gerektiğine işaret eden Grede, çok çocuklu aile, yalnız yaşayan kadınlar, geçimi tek ebeveyn veya yaşlılar tarafından sağlanan, engelli aile bireylerinin olduğu veya çocuk ve yaşlı bakma yükümlülüğü fazla olan ailelere öncelik verildiğini vurguladı. 

Grede, Kızılay Kart alabilmek için her iki başvurudan yaklaşık birinin uygun kriterlere sahip olduğunu ifade ederek "Türkiye'de sayıları 4 milyona yaklaşan sığınmacılardan 2 milyonu bu yardıma başvurdu." dedi.

"Türkiye'nin sığınmacılar için yaptıkları örnek niteliğinde"

Sığınmacılar konusunda Türkiye'nin yaptıklarının örnek alınması gerektiğinin altını çizen Grede, "Türkiye, dünyanın sığınmacı konusuyla nasıl başa çıkılacağı noktasında bir örnek. Biz, onları kamplara kilitlememeliyiz. Onların onurlu bir yaşam sürmesine imkan vermek için bizim aramızda yaşamalılar, sağlık ve eğitim sistemimizi sığınmacılara açmalıyız." ifadesini kullandı.

Nils Grede, "Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeliler, yanlış bir şey yapmadı. Onlar çok zor şartlardan kaçıyor." diye konuştu.

Grede, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şunu tekrarlamak istiyorum ki Türkiye'nin sığınmacılar için yaptıkları örnek niteliğinde. Her Türk vatandaşı bundan gurur duymalı ve dünyayı gezerken başını dik tutmalı çünkü sadece Türk hükümetinin değil, Türk halkının sığınmacıları samimi karşılaması ve onlara kucak açması olağanüstü."

"Doğu Guta'daki durum yardımların ulaştırılmasını çok zor kılıyor"

Grede, Suriye'de Beşşar Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'ya gelecek günlerde yardım ulaştırmanın WFP'nin gündeminde olup olmadığı sorusuna, Doğu Guta gibi bölgelere yardım konvoylarının gönderilebilmesi için bölgenin güvenliğinden emin olmaları gerektiği yanıtını verdi.

Yardım görevlilerinin hayatlarını tehlikeye atamayacaklarını vurgulayan Grede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 24 Şubat'ta Doğu Guta başta olmak üzere Suriye genelinde siviller için insani ateşkes ilan edilmesi kararının ne yazık ki yeterince uygulanmadığını dile getirdi.

Bu durumun, yardım konvoylarının içeri girmesi ve yardımların dağıtılması için elverişli olmadığını belirten Grede, "Ne yazık ki bu durum çok ileri derecede yardıma ihtiyacı olanlara yardımın ulaştırılmasını çok zor kılıyor." şeklinde konuştu.

Türk Kızılayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve WFP ortaklığında yürütülen program kapsamında kamp dışında bulunan Suriye vatandaşı ve İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne kayıtlı diğer sığınmacılar, "Kızılay Kart" aracılığıyla aile ferdi başına aylık 120 lira nakit yardım alabiliyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.