Su altı görüntü yönetmeni ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, AAtölye'nin konuğu oldu

16.04.2025
Ankara

Dünyaca ünlü su altı görüntü yönetmeni ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, AAtölye'deki "Gözcü: Tahsin Ceylan ile Müsilaj Gerçeği" etkinliğinde deneyimlerini anlattı.



Doğaya Kulak Verin.
Ekolojik gündem, sürdürülebilirlik ve çevre mücadeleleri artık cebinizde.
Yeşilhat WhatsApp kanalını takip edin.



Anadolu Ajansı (AA) Akademi koordinasyonunda, AA Çevre Haberleri Müdürü Hale Aydoğmuş moderatörlüğünde düzenlenen etkinliğe, su altı görüntü yönetmeni ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, AA personeli ve davetliler katıldı.

Etkinliğin, denizlerdeki müsilaj sorununa dikkati çekmek, bu çevresel felaketin nedenlerini ve ekosistem üzerindeki etkilerini kamuoyuyla paylaşmak ve çözüm yolları üzerine farkındalık oluşturmak amacıyla yapıldığını belirten Ceylan, solunan havanın içerisindeki oksijen miktarının büyük çoğunluğunu denizlerin sağladığına vurgu yaptı.

Ceylan, müsilajın uzun zamandır Türkiye'nin gündeminde olduğunu belirterek, birçok deniz canlısının bu yapıdan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Deniz yüzeyinde görünmese bile su altı görüntüleme ile müsilajın etkilerini net bir şekilde gördüklerine dikkati çeken Ceylan, özellikle balık yumurtalarının müsilajın etkisinde kaldığını, dolayısıyla üreme ve soy devamlılığını da tehdit ettiğini belirtti.

Ceylan, Marmara Denizi'ni incelemek için İstanbul açıklarında çektiği görüntüleri izleyicilerle paylaştı. Bu görüntülerle müsilajın etkisini gösteren Ceylan, deniz ekosisteminin ve su altındaki yaşamın devamlılığı için dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Akdeniz'de yaptıkları su altı görüntüleme esnasında endemik tür olan deniz çayırlarının müsilaj tabakasıyla kaplandığını gördüklerinde yaşadıklarını anlatan Ceylan, "Bu görüntüleri çekerken ağladım." dedi.

"Deniz çayırlarının korunması dünya gündeminde"

Ceylan, deniz çayırlarının su altı ekosistem için hayati öneme sahip olduğunu belirterek, "Kıyılara devasa gemiler geliyor ve bir çapa atıyorlar, çapayı çekerken de resmen denizi alıyorlar. Ama orada bir tonoz olsa en azından oraya bağlanırlar. Deniz çayırlarının korunması tüm dünyanın gündeminde." ifadelerini kullandı.

Müsilaj konusunda dibe bağımlı yaşayan canlıların daha zorlandığını belirten Ceylan, "Dibe bağımlı yaşadıkları için yuvalarını terk edemiyorlar ve maalesef yaşamlarını sürdüremiyorlar." bilgisini paylaştı.

Ceylan, müsilaj konusundaki en etkili tedbirlerden birinin "arıtma tesisleri" olduğuna dikkati çekerek, sadece Marmara Denizi değil Türkiye'yi çevreleyen tüm denizlere dökülen sular için arıtma tesisleri kurulması gerektiğini söyledi.

Deniz ekosisteminin bir denge politikasına sahip olduğunu dile getiren Ceylan, "Küçük balıkları avlamayın biraz zaman tanıyın. Küçük balıklar aslında ekosistemin dengeleyicileri. Onlar zooplanktonları yedikleri zaman, zooplanktonlar da fitoplanktonları yer ve böylece orada bir denge sağlanır. O zaman da bu müsilaj dediğimiz olay olmaz." diye konuştu.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR