

Tokyo Metropol Valiliğine bağlı Tıbbi Muayene Bürosu, aşırı sıcakların yol açtığı can kayıplarına yönelik verileri güncelledi.
Buna göre, haziran-ağustosu kapsayan 3 aylık dönemde başkent metropolünde yüksek hava sıcaklığı sebebiyle ölenlerin sayısı 248'e çıktı.
Yapılan incelemelerde ölenlerin 40-90 yaşlarında olduğu, yaşadıkları ev veya işyerlerinde klimanın bulunmadığı ya da aktif kullanılmadığı belirlendi.
Büronun açıklamasında, "Hayatını kaybedenler genellikle yaşlı ve yalnız yaşıyor, bu da etraflarındaki değişiklikleri fark etmelerini zorlaştırıyor, semptomlar çok daha şiddetli hale gelebilir." ifadeleri kullanıldı.
Klima kullanımının teşvik edildiği açıklamada "Sıcak çarpmasından dolayı ölüm önlenebilir. Bu nedenle lütfen sıcak günlerde klimayı kullanın." ifadeleri yer aldı.
Tokyo Metropol Valiliğine bağlı Sosyal Refah ve Kamu Sağlığı Bürosu, 9 Temmuz'da, yüksek hava sıcaklığına bağlı can kayıplarına ilişkin yaptığı açıklamada, sıcak çarpmasından 6 kişinin öldüğünü bildirmişti.
Devlet televizyonu NHK'nın haberine göre, Tokyo genelinde 2022'de yüksek hava sıcaklığı nedeniyle 251 kişi hayatını kaybetmişti.
En sıcak yaz yaşandı
Öte yandan, Kyodo ajansının haberine göre, Japonya Meteoroloji Ajansından (JMA) 2024'te ülkedeki aşırı sıcaklıklara ilişkin açıklama yapıldı.
Açıklamada, karşılaştırılabilir verilerin izlenmeye başladığı 1898'den bu yana, 2023'ten sonra bu yıl da en sıcak yazın kayıtlara geçtiği belirtildi.
Haziran-ağustos döneminde ortalama sıcaklığın 1991 ile 2020 arasında kaydedilen ortalamadan 1,76 santigrat derece yüksek olduğu bildirilen açıklamada, bu sene ülke genelindeki 914 gözlem noktasından 144'ünün yaz aylarında rekor sıcaklıklar tespit ettiği kaydedildi.
Sıcaklıkların eylül ortasına kadar sürebileceği ifade edilen açıklamada, gerektiğinde klima kullanmak dahil sıcak çarpmasına karşı önlem alınması tavsiyesi yer aldı.
Japonya Meteoroloji Ajansı, 2023'te de ülkede son 125 yılın en sıcak yaz mevsiminin yaşandığını bildirmişti.