Bu merkezde 2 yılda 6 tonu aşkın ürün yetiştirildi

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nde yaptıkları denemeler sonrası hazırladıkları veri setine yatırımcıların ücretsiz ulaşabileceğini bildirdi.

İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, şehrin içinde üretim ve tüketim merkezlerinin yakınlaştırılıp lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, ürün zayiatının azaltılması ve kentte yaşayanların taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanması amacıyla Kağıthane Belediyesi Yeni Kültür Merkezi Kompleksi'nde 8 Aralık 2022'de açıldı.

Açılıştan bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar hakkında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, kamu, yerel yönetim ve özel sektör işbirliğinde kurulan ve eksi 30 metrede bulunan merkezin, dünyanın en derin ikinci tarımsal üretim merkezi olduğunu söyledi.

Ürünleri yetiştirirken kullandıkları sistemden bahseden Parıldar, "Güneş enerjisi burada yok, gün ışığı yok ama bitkinin ihtiyacı olan gün ışığını biz aydınlatma unsurlarıyla sağlıyoruz. Yine burada toprak kullanmıyoruz ama bitkinin tutunacağı ortamı hazırlıyoruz. Bitkinin tutunacağı ortamla beraber de ihtiyacı olan bitki besin elementlerini sulama suyuyla bitkiye vererek bitkinin ihtiyacı olan besleme elementlerini de sağlamış oluyoruz." diye konuştu.

"Yılın 365 gününde üretim yapabiliyorsunuz"

Ürünlerin kapalı ortamda yetiştirilmesi sayesinde hem bitki hastalıklarıyla hem zararlarıyla ilgili konuları kontrol edebildiklerini, dolayısıyla merkezde pestisit kullanmadan sebze ve meyve yetiştirilebildiğini belirten Parıldar, şöyle devam etti:

"Merkezde yüzde 99'un üzerinde su tasarrufu sağlıyoruz. Bu en önemli unsur çünkü biz bakanlık olarak suyu merkeze alarak üretim planlamasını şekillendiriyoruz. İkincisi, tabii coğrafi iklim şartlarından da etkilenmiyor. Rüzgar, fırtına, yağış, sel, aşırı sıcaklar, aşırı soğuklar gibi unsurları da siz bu merkezde tamamen kontrolünüz altına alıyorsunuz. En büyük özelliklerinden birisi yılın tamamında, 365 gün üretim yapabileceğiniz, yılın tamamını kullanabileceğiniz bir döngüye sahipsiniz. Diğer bir unsur, bu tür atıl alanları da kullanabiliyorsunuz. Bu atıl alanları üretime kazandırarak eksi 30 metrede, eksi 8'inci katta, bu tür alanda, bu tür üretimi yapabiliyorsunuz. Diğer artısı, daha büyük açık alanlardan elde edebileceğiniz ürünlerin 40 ila 100 katı ürün elde edebiliyorsunuz."

Tüm bu unsurlar sayesinde karbon ve su ayak izini azalttıklarını, aynı zamanda daha fazla ürünü daha hızlı, daha taze ve tüketicinin talebi doğrultusunda üretebildiklerini aktaran Parıldar, merkezde iyi tarım uygulamaları, sertifikalı üretim yapıldığı bilgisini paylaştı.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR