Kapıldığı girdap dünyanın en büyük buz dağının ömrünü uzatacak mı?

Uzmanlar, Antarktika'da girdaba kapılarak dönmeye başlayan dünyanın en büyük buz dağı A23a'nın erimesinin hızlanıp hızlanmayacağı konusunda farklı görüşler belirtiyor.

Dünyanın en büyük buz dağı olarak bilinen A23a, Ağustos 1986'da Antarktika'daki Filchner-Ronne Buz Sahanlığı'ndan koptu. Bu kopuşun ardından yaklaşık 34 yıl boyunca sabit kalan buz dağı 2020 yılında okyanus akıntılarıyla birlikte harekete geçerek Weddell Denizi'nin batı kısmına doğru ilerlemeye başladı. Ancak yolculuk sırasında bir girdaba kapılan buz dağı, bu yılın başından bu yana girdabın etrafında dönüyor. Bazı uzmanlar bu durumun, buz dağının sıcak sulara doğru gidişini engelleyeceğini ve erimesini yavaşlatacağını düşünürken bazıları da dönme hareketinin erimeyi hızlandıracağını ifade ediyor.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İngiliz Antarktika Araştırmaları Enstitüsü (BAS) Kutup Okyanus Grubu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kate Hendry ve Fizik, Oşinografi ve Açık Deniz Departmanı Başkanı Dr. Alexander Brearley, A23a buz dağının Filchner-Ronne Buz Sahanlığı'ndan kopmasının iklim krizinden bağımsız olarak doğal bir süreç içinde gerçekleştiğini söyledi.

A23a’nın 2024 yılı başlarına kadar soğuk sularda kalması dolayısıyla bu süreçte alanının çok küçük bir kısmını yitirerek 3 bin 850 kilometre kareden 3 bin 672 kilometre kareye düştüğünü aktaran bilim insanları, buz dağının Güney Orkney Adaları’nın kuzeyinde dönmeye başlaması hakkında şunları kaydetti:

"A23a şu anda, Güney Orkney Adaları'nın kuzeyinde, saat yönünün tersine günde yaklaşık 15 derece dönüyor. Bu dönme hareketinin sebebi, buz dağının, 'Taylor sütunu' olarak bilinen ve okyanus akıntılarının bazen denizaltı dağlarının üzerinden akması sonucu ortaya çıkan küçük ölçekli bir sirkülasyonda hapsolmuş olması. A23a şu anda Pirie Bank olarak adlandırılan, 100 kilometre genişliğinde ve 1000 metre derinlikteki bir dağın üzerinde bulunuyor."

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR