Dünyadaki tatlı suların yüzde 87'si göllerde bulunurken aşırı su tüketimi ve iklim değişikliği nedeniyle su miktarında düşüş yaşanıyor. Bu değişimin takip edilmesi suyun gelecek nesillere aktarılması açısından önem taşıyor.
Faaliyet gösterdiği birçok alandan biri, göllerdeki su değişimini takip etmek olan İTÜ ARI Teknokent bünyesindeki Smart City & Partners'ın (SC&P) Kurucusu Anıl Sevinç, AA muhabirine dünyada kişi başına düşen su miktarının nüfus artışıyla yakın gelecekte yetersiz kalacağını ifade etti.
Sevinç, "Türkiye'deki su durumu da bundan çok farklı değil. Su kütlelerini bizim teknolojimiz ile sürekli ve anlık izleyip birçok farklı parametreyi de zaman serileri haline getirerek hem geçmişini hem bundan sonra nasıl bir trendi olacağını hesaplayabiliyoruz. Bu sadece hidroloji çalışması değil, aynı zamanda sürekli gözlem çalışması. Türkiye'de önemli su kaynaklarının en iyi şekilde korunabilmesi için bu trendlerin mutlaka bilinmesi lazım." dedi.
8 göl sürekli takip altında
Sevinç, yapay zeka ve uydu teknolojisi kullanarak su kalitesini ve su alanını ölçebildikleri gibi su alanını etkileyen faktörleri de değerlendirebildiklerini, 16 gün, 30 gün ve 1 yıl gibi zaman dilimlerinde su miktarının ne olabileceği ve kirlilik miktarının hangi seviyeye erişebileceğiyle ilgili varsayımlar yapabildiklerini bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığının 2024'ün Aralık ayında Su Verimliliği Seferberliği kapsamında eylem planı hazırlanacağını duyurduğu kuraklık riski altındaki 8 gölle ilgili analizler yaptıklarını belirten Sevinç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz Su Verimliliği Seferberliği çerçevesinde 8 gölle ilgili önce bir otonom sistem geliştirdik. Yani sürekli veri alabildiğimiz ve analiz yapabildiğimiz sistemi kurduk ve bu 8 gölü sürekli izliyoruz. Mesela Burdur Gölü yüzey alanı 250 kilometrekare olan oldukça kıymetli bir su varlığı. Biz 2017-2025 yılları arasındaki yüzey alanı hesaplarına baktığımız zaman aşağı yukarı bunun ortalamada 100 kilometrekareye düştüğünü görüyoruz. Yani göl yarı yarıya azalmış ama 2 gün önceki veriye baktığımız zaman bunun 70 kilometrekarelere düştüğünü görüyoruz. Yani gitgide küçülüyor."