TÜİK'in 2022 Atık İstatistiklerine göre maden işletmelerinde madencilik faaliyetlerinin tamamından kaynaklanan atık miktarı 860,6 milyon ton olurken bunun yüzde 99,99'unu mineral atıklar oluşturdu. Toplam atığın yüzde 76,1'i pasa sahalarında, atık barajlarında veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edildi, yüzde 20,9'u ocak içine geri dolduruldu, yüzde 3'ü ise diğer yöntemlerle geri kazanıldı ya da bertaraf edildi.
Birçok alanda olduğu gibi maden atıklarının ekonomiye kazandırılması için de çeşitli girişimler bulunuyor.
Bu girişimlerden birini hayata geçiren makine yüksek mühendisi Büşra Atkesen, AA muhabirine, Türkiye'nin alüminyum, magnezyum, bor gibi madenlerin varlığı bakımından dünyada ikinci sırada olduğunu kaydetti.
Maden atıklarının birer ham madde olduğunu vurgulayan Atkesen, "Bu madenler işlenirken işlem esnasında toz formunda atıklar oluşuyor. Bu atıklar katma değerli ürünlere dönüştürülemiyor ve bu nedenle atık olarak kalıyor." dedi.
Atkesen, Türkiye genelinde madenler işlenirken yılda 500 bin ton toz atık meydana geldiğini ve katma değerli ürünlere dönüştürülemediği için bunların genellikle inşaat malzemelerinde çimentoya katkı maddesi olarak kullanıldığını anlattı.