Marmara'da müsilaj mercanları tehdit ediyor

Biyolog Ulaşcan Kayataş, müsilajın Tavşan Adası’ndaki mercanların üzerine örtmeye başladığını ve bu müsilaj tabakasının mercanların yaşamı için risk oluşturduğunu bildirdi.

Dünya genelinde okyanus ve deniz tabanının yüzde 0,0025'ini kaplayan mercanlar, bu küçük alanlarına karşın denizdeki canlı varlığının yüzde 25'ine ev sahipliği yapıyor. İklim değişikliğiyle birlikte artan deniz suyu sıcaklıkları ve kirlilik mercan varlığını tehdit ederken, müsilaj da bu risk faktörlerinden biri olarak görülüyor.

Deniz Yaşamını Koruma Derneğinden dalgıç ve biyolog Ulaşcan Kayataş, yaban hayatı ekoloğu Baran Aksel Keskin ve gönüllü dalgıç Yener Kuşculuoğlu Marmara Denizi'ndeki tek deniz koruma alanı olan ve Türkiye'nin ilk ve tek mercan nakil projesine ev sahipliği yapan Tavşan Adası'nda dalış gerçekleştirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kayataş, mercanların deniz canlılarının beslenme, barınma ve üreme alanı olması açısından önemli bir alan sağlamasının yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadeleye de katkı sunduğunu anlattı.

Kayataş, "Mercan kolonileri çok yüksek bir şekilde karbon depolama kapasitesine sahip. Bu da havadaki serbest karbonun deniz tabanında tutunması için son derece kıymetli. Özellikle günümüzde sera gazı etkisinden ve karbon emisyonu yükünden bahsediyoruz. Bu bağlamda mercanlar da son derece kıymetli." dedi.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR