Müziği indirmeyip akışta dinlemek emisyonları artırıyor

Müzikolog Dr. Fatih Akman, dijital platformlar üzerinden müziği cihaza indirmeden akışta dinlemenin 2024 yılında 15 milyon ton karbon salınımına neden olduğunu, bu salımı dengelemek için 237 milyon ağaç dikilmesi gerektiğini söyledi.

Sanayi Devrimi'nden itibaren insan faaliyetleri nedeniyle küresel ısınmaya neden olan karbon seviyesi yaklaşık yüzde 50 artarken dijitalleşmeyle birlikte artan enerji tüketimi ısınmayı hızlandırıyor.

Dijitalleşen müzik endüstrisinin iklim değişikliğine etkileri hakkında araştırmalar yapan müzikolog Fatih Akman, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Temel olarak kayıtlı ve canlı müzik olmak üzere iki bileşenden oluşan müzik endüstrisinde, yalnızca kayıtlı müzik sektörünün günlük 2 milyar kullanıcısı olduğu bilgisini veren Akman, sektördeki seyirciler, festivaller, dijital dağıtım şirketleri, konser mekanları, imalat sektörü ve ulaşım gibi paydaşların iklim değişikliğine etkileri olduğunu belirtti.

Bu paydaşlar arasındaki en büyük faktör olan dinleyicilerin, bir yandan CD, plak gibi fiziksel ürünleri, diğer taraftan dijital ürünleri kullandığına değinen Akman, müziğin dinlenmesi, indirilmesi ve paylaşılması esnasında ortaya çıkan enerji sarfiyatının oldukça fazla olduğunu, dijital dağıtım şirketlerinin müziğin dijitalleşmesiyle birlikte üretim ve dağıtım aşamasında karbon salımını azalttığını ancak tüketim aşamasında çok daha fazla tüketime sebep olduğunu aktardı.

Müzik, dijital platformdan dinleyiciye nasıl ulaşıyor?

Bir plak üretiminin yaklaşık 2,2 kilogram, bir CD üretmenin 172 gram, dijital ortamda 1 saat müzik dinlemenin ise 55 gram karbon salımına neden olduğunu bildiren Akman, bu platformlar üzerinden dinlenen müziğin dinleyicilere ulaşma prensibini şöyle özetledi:

"Dijital platformlarda dinlenen müzik veri sağlayıcılarında sabit disklerde saklanıyor. Bir kişi müziği dinlemek istediğinde play tuşuna bastığında veri bu sabit diskten çıkıyor, bir dağıtıcıya doğru yönleniyor. Oradan, dağıtıcıdan Wi-Fi kanalları aracılığıyla veya başka kablolu kanallar aracılığıyla bilgisayarımıza, cep telefonumuza veya tabletimize iniyor. Bu sürece akış denebilir. Şimdi bir şarkıyı dinlerken indirme yöntemini kullandığımızda sistemi sadece bir kez çalıştırıyoruz ancak akış yönteminde verileri kendi cihazlarımızda tutmadığımız, sürekli veri kaynağına ulaşmamız gerektiği için her dinlediğimizde bu sistemi baştan başlıyoruz. Dolayısıyla bu sistemin çalışmasındaki enerji maliyetlerini her seferinde yeniden aktive etmiş oluyoruz ki asıl tehlike zaten burada ortaya çıkıyor."

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR