Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsünden bilim insanlarının hazırladığı, Marmara Denizi'ndeki müsilajın son durumunu gösteren harita, 2021'deki yoğun müsilaj dönemiyle büyük benzerlik gösteriyor.
Makine yüksek mühendisi Büşra Atkesen, maden atıklarından yangın önleyici malzeme geliştirdiklerini, bor, alüminyum ve magnezyumun çeşitli karışımlarından oluşan bu malzemenin doğaya olumsuz etkisinin olmadığını söyledi.
Müzikolog Dr. Fatih Akman, dijital platformlar üzerinden müziği cihaza indirmeden akışta dinlemenin 2024 yılında 15 milyon ton karbon salınımına neden olduğunu, bu salımı dengelemek için 237 milyon ağaç dikilmesi gerektiğini söyledi.
Biyolog Ulaşcan Kayataş, müsilajın Tavşan Adası’ndaki mercanların üzerine örtmeye başladığını ve bu müsilaj tabakasının mercanların yaşamı için risk oluşturduğunu bildirdi.
İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olaylarının Akdeniz ülkelerindeki tarımsal üretimi düşürmesi, gıda fiyatlarını artırarak dünyanın en sağlıklı beslenme biçimine sahip bölgenin yaşam tarzını ve beslenme şeklini tehdit ediyor.