Makine yüksek mühendisi Büşra Atkesen, maden atıklarından yangın önleyici malzeme geliştirdiklerini, bor, alüminyum ve magnezyumun çeşitli karışımlarından oluşan bu malzemenin doğaya olumsuz etkisinin olmadığını söyledi.
Müzikolog Dr. Fatih Akman, dijital platformlar üzerinden müziği cihaza indirmeden akışta dinlemenin 2024 yılında 15 milyon ton karbon salınımına neden olduğunu, bu salımı dengelemek için 237 milyon ağaç dikilmesi gerektiğini söyledi.
Tekstil mühendisi Dr. Güneş Sayıt, tekstil atıklarının takibinin yapılmasını ve geri dönüşüm süreçlerinin uçtan uça yönetilmesini sağlayan bir platform geliştirerek sektörün atık miktarının azaltılmasına katkı sunduklarını belirtti.
Denim kültürü küratörü Lamia Aylin Çetinkaya, hem atık denim kumaşlarından yaptığı yastık kılıfı, çanta gibi ürünler hem de bir üründen iki işlev sağlayacak akıllı tasarımlarla denim sektöründen kaynaklanan çevresel etkileri azaltmaya katkı sunuyor.
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Denizi’nden çıkarılan hayalet ağlardan elde edilen ham madde, güneş gözlüğü çerçevesi yapımında kullanılıyor.