Agrivoltaik Tarım

03.01.2023
İstanbul

Agrivoltaik tarım, belli yüksekliklerde ve sıklıkta kurulan güneş panellerinin altında mahsul yetiştirme uygulamasına verilen isim. Bu sistemle hem tarımsal üretim hem de enerji üretimi sağlanarak arazi kullanımı iki katına yükseltiliyor.

Tarımdaki enerji ihtiyacının üretim alanının üzerine kurulu güneş enerjisi panelleriyle sağlandığı tarım uygulaması agrivoltaik sistem ile çevre dostu çözümlere ulaşılarak kurulan sistemle güneş panelleri daha verimli hale geliyor.

Güneş panelleri, bitkilerin büyümesine ve tarımsal makinelerin geçmesine izin verecek ölçüde yerden yüksekliğe kuruluyor. Yine aynı kriterlere göre kurulan panellerin sıra sıklıkları belirleniyor. Yetiştirilecek tarım ürününe göre güneş ya da gölge ortamı yaratılabiliyor. 

Agrivoltaik tarım, çiftçiler için oldukça verimli bir sistem. Bir yandan mahsulünü alan üretici aynı zamanda güneş enerjisini kullanarak enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca çiftçiler kurdukları panellerin büyüklüklerine göre güneş enerjisi üretiminden kazanç sağlama imkanı da elde edebiliyor.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR