Dijital Karbon Ayak İzi

06.05.2023
İstanbul

Dijital dünyadaki her faaliyet için harcanan enerji baz alınarak, kişilerin dijitaldeki hareketleri sonucu sebep oldukları karbon salımını ifade ediyor.

Dijitalleşme ile birlikte daha sürdürülebilir bir dünyaya doğru ilerlenmesine karşın arama motorlarında yapılan her bir arama, gönderilen her bir e-posta, izlenen her bir video, düzenlenen her bir çevrim içi toplantı ve diğer tüm faaliyetler de belli miktarlarda karbon salımına sebep oluyor.

Bu noktada ise uzmanlar dijitalleşme sonucu gündelik faaliyetler için kullanılan enerjinin düştüğünü ve bu gibi faaliyetler sebebiyle ortaya çıkan karbon salımının ciddi miktarda azaldığını belirtirken, dijital dünyadaki alışkanlıklarımızda yapacağımız küçük değişiklikler ile de dijital karbon ayak izinde önemli ölçüde iyileşme sağlanabileceğini söylüyor. Uzmanlar, gereksiz e-posta atmamayı, çevrim içi toplantılarda gerekli olmadığı takdirde video olmaksızın toplantıya katılmayı ve çok yüksek kalitede video izlememeyi bazı önlemler arasında gösteriyor.

Gündelik hayatta sıkça gerçekleştirilen birkaç dijital faaliyetin karbon salımları ise şu şekilde sıralanabilir:

- Arama motorları üzerinden yapılan her arama 1,45 gram karbon emisyonu anlamına geliyor.

- Standart bir e-posta göndermek 4 gram karbon salımına neden oluyor.

- 1 saatlik bir video konferans ortalama 157 gram karbon emisyonuna yol açıyor.

- İnternette yüksek kalitede video izlemek saatte 441 gram karbon emisyonu demek.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR