İklim Değişikliği

31.03.2022
İstanbul

İklim değişikliği, dünyada yerel, bölgesel veya küresel ölçekte olması beklenen ortalama iklim koşullarında, uzun vadede meydana gelen değişikler denilebilir.

İklim değişikliğinin hem insan aktivitelerinin hem de doğal süreçlerin sonuçlarını kapsayan bir terim olmakla beraber, Sanayi Devrimi’nden günümüze çoğunlukla insan aktivitelerinden kaynaklandığı gözlemleniyor.

Nelerden kaynaklanır?

İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin nedenlerinin başında fosil yakıtların (kömür, doğal gaz ve petrol) kullanımı geliyor. Fosil yakıtlar kullanıldığında sera gazları adı verilen maddeler açığa çıkıyor. Bu maddeler dünyanın atmosferinin üzerine örtülmüş bir battaniye gibi davranarak güneşten gelen ısının hapsolmasına ve dünyanın giderek daha fazla ısınmasına sebep oluyor.

Ne tür sonuçlar doğurur?

İklim değişikliği genel mevsim seyirlerini değiştirmek, ortalamanın üzerinde veya altında sıcaklıklara sebep olmanın ötesinde birçok felaketi de beraberinde getiriyor. Kuraklık, çölleşme, yangınlar, seller, yıkıcı fırtınalar, yükselen deniz seviyeleri en yaygın gözlemlenebilecek etkilerden.

Ancak bunların dışında yeryüzündeki ve okyanuslardaki sıcaklıkların artmasına ve buzulların erimesine yol açtığından birçok canlı türünün sağlığını ve hatta var oluşunu tehdit ediyor.

Neler yapılabilir?

İşe fosil yakıt kullanımını azaltarak, mümkünse sıfırlayarak başlanabilir. Elektrikli arabalar tercih edilebilir, toplu taşıma kullanılabilir ve hatta bisiklet gibi fosil yakıt kullanmayan ulaşım araçları tercih edilebilir.

Bunlar dışında doğanın karşılıksız sağladığı güneş ve rüzgar enerjilerinden mümkün olduğunca faydalanmaya çalışılabilir. Güneş panelleri veya rüzgar türbinleri gibi yenilenebilir enerji kaynakları yaygınlaştırılabilir.

Enerji tüketimini azaltmak için tasarruflu ampuller kullanmak, klima ve ısıtıcı kullanımını en aza indirmek, ağaçlandırma çalışmalarına destek olmak ve sebze ağırlıklı beslenmek atılabilecek en basit adımlardan bazıları.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR