

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i ışık kirliliğinden olumsuz etkileniyor. ABD ve Avrupa'da yaşayanların yüzde 99’u doğal bir gece yaşayamıyor.
Temel kaynakları
Işık kirliliğinin başlıca sebebi yapay ışıkların gereksiz yere kullanılması.
Şehirlerdeki ışık kirliliğinin temel kaynağı; yol, cadde, park ve bahçe aydınlatmaları, binaların dış cephe aydınlatmaları, reklam panolarının aydınlatmaları ve güvenlik amacıyla kullanılan yapay aydınlatmalar.
Kırsal bölgelerdeki ışık kirliliğinin temel kaynağı; özellikle otoyollardaki aydınlatmalar olarak belirtiliyor.
Çevreye etkileri
Aydınlık ve karanlık devrenin süresinin yapay aydınlatmayla değiştirilmesi; ekolojik dengeyi bozan, ekosistemde yaşayan tüm türleri olumsuz etkileyen, strese sokan, üreme davranışlarını gerçekleştirememelerine, hormonal yapılarının bozulmalarına ve bağışıklık sistemlerinin düşmelerine neden olan, en küçük organizmadan insana kadar tüm organizmaları olumsuz etkileyen bir faktör olarak değerlendiriliyor.
Yapay ışık, ekosistemde yaşayan bütün türlerin hayat döngülerini değiştirdiği için "kirlilik ajanı" kabul ediliyor.
Göçmen kuşlar yapay ışık kaynakları gördüklerinde bu ışık kaynaklarına yönelerek orada fırdöndü yapıyor ve binalara çarpıyor. Bu nedenle çok ciddi kuş ölümleri gerçekleşebiliyor.
Kuşların göç yolunun bozulmasına neden olabiliyor.
Böceklerde ritim bozulmasına yol açabiliyor.
İnsan sağlığı üzerindeki etkileri
Gece iyi karartılmamış ışıklı ortamda uyuyan çocuklarda büyüme hormonları aktif olmadığı için sağlıklı bir büyüme gerçekleşemiyor.
Melatonin gibi bazı hormonların yeterince salgılanmaması hem bağışıklık sistemini düşürüyor hem de meme kanseri ve prostat gibi birtakım sağlık sorunlarını tetikliyor.
Nasıl korunabiliriz?
Harekete duyarlı lambalar, zaman kontrollü aydınlatmalar ve tek renkli (monokromatik) ışık kaynaklarının kullanılması gerekiyor.