

Tropik siklon tropiklerde gelişen, cephesel olmayan derin alçak basınç sistemlerine verilen tanımlayıcı bir isim. Maksimum hızı saatte 62,7 kilometreyi geçmeyen yüzey rüzgarlarına "tropik alçak basınç" deniliyor. Hızı saatte 119 kilometreyi aşanlar kasırga şeklinde ifade ediliyor. Kasırgalar, okyanusların ekvatora yakın tropik bölgelerinden oluşuyor, yarattıkları rüzgar "göz" tabir edilen bir merkez etrafında dönüyor. Bu hareket Kuzey Yarım Küre'de saatin aksi yönünde yani siklonik, Güney Yarım Küre'de ise saat yönünde yani antisiklonik oluyor. Kasırgalar, suların ılık, havanın nemli olduğu ve birleşen ekvator rüzgarlarının bulunduğu tropik bölgelerde gerçekleşiyor. Atlantik kasırgalarının çoğu Afrika'nın batı sahillerinde gök gürültülü fırtına ile başlayıp ılık tropik okyanus sularına doğru hareket ediyor.
Kasırga oluşması için ılık nemli okyanus havasının sürekli buharlaşma-yoğuşma döngüsünde olması, yüzeyde birleşen güçlü rüzgar örüntüsü, yüksek yerlerde hızı değişmeyen rüzgarlar ve yüzey ile yüksek yerlerdeki hava basıncı arasında bir farklılık olması gerekiyor.
Okyanus yüzeyindeki ılık ve nemli hava hızla yükselmeye başlıyor. Bu ılık hava yükseldikçe, içindeki su buharı da yoğunlaşarak fırtına bulutları ve yağmur damlaları oluşturuyor. Yoğunlaşma, gizli yoğuşma ısısı denen bir ısı salıyor. Bu gizli ısı yukarıdaki havayı ısıtıyor ve yükselmesine neden oluyor. Yükselen havanın yerini aşağıdan gelen ılık ve nemli okyanus havası dolduruyor. Bu döngü, gelişmekte olan fırtına bölgesine aşağıdaki okyanustan daha çok nemli hava çekiyor ve sürekli olarak sıcak havayı yüzeyden atmosfere doğru hareket ettiriyor. Yüzeyden gelen ısı değişimi, bir merkez etrafında dönen bir örüntü yaratıyor.