

Metan gazı, kimyasal formülü CH4 olan ve normal sıcaklık ve basınçta gaz halinde bulunan kokusuz bir bileşik. Havada doğal olarak bulunuyor, öte yandan bu gazın atmosferdeki oranı enerji üretimi, hayvancılık ve tarım faaliyetleri sonucu artıyor. Bu durum ise sera etkisine yol açarak iklim değişikliğini şiddetlendiriyor.
Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) verilerine göre, Endüstri Devrimi öncesiyle karşılaştırıldığında atmosferdeki varlığı iki buçuk kat artan metan gazı, küresel ısınmanın neredeyse dörtte birinden sorumlu. Metan gazı, sera etkisine yol açan bir diğer gaz olan karbondioksitle karşılaştırıldığında atmosferde ısıyı tutma kapasitesi karbondioksitten fazla olduğu için daha fazla ısınmaya sebep oluyor.
Metan salımlarının yüzde 40’ı doğal kaynaklardan oluşurken, yüzde 60’ı insan faaliyetleri sebebiyle ortaya çıkıyor. Özelikle tarımsal faaliyetler, metan gazı salımlarının en büyük kaynaklarından biri. Tarım faaliyetlerinin sebep olduğu metan gazı salımlarının yüzde 80’i hayvancılıktan kaynaklanırken yüzde 20’lik kısmı ise genellikle pirinç üretiminden geliyor.