Tarımsal ürünlerde, üretim sürecinde ve depolamada küfler tarafından üretilen doğal toksinlere, "mikotoksin" deniliyor.
Oluşumu
Küflerden kaynaklanan toksik bileşenlerden meydana geliyorlar.
Mantarlar, sıcaklık ve nem uygun olduğunda üreyip mikotoksin sentezliyor.
Hasattan önce veya hasattan sonra, depolama sırasında, gıdanın üzerinde veya içinde genellikle sıcak ve nemli koşullarda oluşabiliyorlar.
En yaygın mikotoksin
En yaygın, toksik ve kanserojen mikotoksinlerin başında, yer fıstığı ve fındık gibi yenilebilir kabuklu yemişlerde, kuru meyvelerde, baharatlarda ve tahıllarda görülen aflatoksinler geliyor.
Neye sebep oluyor?
Küfler, gıdaların yapısında bulunan maddeleri parçalayarak gıdaların iç yapısını ve rengini değiştiriyor, besinde kötü bir koku oluşmasına, tat değişimlerine, ağırlık kaybına ve bozulmalara yol açarak gıda kayıplarına neden oluyor.
Mikotoksinler başta gıda ve hayvan sağlığı olmak üzere halk sağlığı, ülke ekonomisi ve ihracat ithalat açısından oldukça önemlidir.