Ormansızlaşma ve Çölleşme

30.06.2023
İstanbul

Ormansızlaşma, ormanların veya dikili alanların tarım arazilerine dönüştürülmesi, besi hayvanlarının otlatılması, kentleşme ya da yangınların meydana getirdiği tahribat sonucu oluşan ormansız alanlara verilen ad.

Ormanlık alanların iklim değişikliği, kentleşme ve demografik değişiklikler nedeniyle tahrip edilmesi sonucu ormansızlaşma meydana geliyor.

Ormanlık alanların tarım arazileri için kullanıma açılması ve besi hayvanlarının otlatılması için ormanlık bölgelerin kullanılması mevcut ormansızlaşmanın yüzde 90’ını oluşturuyor. Doğal karbon yutağı işlevini üstlenen ormanların ve ağaçlık alanların yok olması ise atmosfere daha fazla karbondioksit gazının salınmasına neden oluyor. Atmosferde biriken karbondioksit gazı ise sera gazı oranında artış yaşanmasına ve küresel ısınmanın etkilerinin daha şiddetli hissedilmesine yol açıyor. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), ormansızlaşmayı, "Ormanların farklı bir arazi kullanımına dönüştürülmesi" olarak tanımlıyor.

Çölleşme ise kurak, yarı kurak ve yarı nemli alanlarda iklim değişikliği, insan ve hayvan etkisi, bitki örtüsünde meydana gelen değişimler, toprakların zaman içinde verimsiz hale gelmesi, ormansızlaşma ve su kaynaklarının azalması gibi nedenlerle oluşan arazi tahribatı olarak adlandırılıyor.

Çölleşmenin etkilerini azaltmak için aşırı otlatmanın önüne geçilmesi, orman tahribatlarının azaltılması, su kaynaklarının korunması, iklim değişikliğiyle mücadelenin artması, doğru tarım uygulamalarının teşvik edilmesi gibi önlemler alınması tavsiye ediliyor.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR