Rossby dalgaları, ekvatoral kuşak dışında dünyanın atmosferinde gözlemleniyorlar, bölgesel hava durumuyla uzun dönemde iklim ve iklim değişimleri üzerinde büyük bir etkiye sahipler.
Bunlar, kutba doğru troposferde oluşan geniş polar soğuk hava kütlesi ile ekvator tarafındaki sıcak hava kütlesi arasında dar bir kuşak boyunca sıcaklık ve basınç gradyanının kuvvetli olduğu durumlarda gelişiyor. Bu bölgeye polar cephe adı veriliyor. Kararsız bir kuşak olan bu cephe boyunca şiddetli atmosferik karışıklıklar, cephesel siklonlar oluşuyor.
İlk olarak polar cephe oldukça düz olup kararlı koşullar gösteriyor, küçük dalgalanmalar cephe boyunca meydana geliyor. Bu dalgalanmalar daha sonra geniş ölçüde ve ardışık olarak kuzeye ve güneye doğru derin salınımlar geliştirerek Rossby dalgalarını oluşturuyor. Derin oluklar halinde soğuk hava alt enlemlere kadar sokuluyor, üst seviyelerde alçak basınç olukları oluşturuyor. Bunun yanında sıcak tropikal hava sırtlar halinde yüksek enlemlere sokuluyor. Burada troposferde yüksek basınç sırtları meydana geliyor. Dalga gelişmesinin bu safhasında siklonik fırtınalar yüzey yakınında görülüyor.
Son bölümde derinleşen dalgalar alçak basınç olukları halinde uzanıyor. Bu olay meydana geldiğinde ayrı bir soğuk hava kütlesi, alçak basınca dönüşerek üst atmosferde siklonlar halini alıyor. Sıcak hava ayrı bir kol gibi yüksek basınç sahası haline dönüşüyor. Bu şekilde meydana gelen dalgalanmalar, soğuk havanın alçak enlemlere, sıcak havanın daha yüksek enlemlere taşınmasına yol açıyor. Bu yatay yönde meydana gelen karışma sıcaklığın meridyonel yönde taşınmasına neden oluyor. Böylece Rossby dalgaları, sıcaklık fazlalığının kutuplara doğru taşınmasına yol açarak küresel ölçüde sıcaklık bilançosunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynuyor. Bununla beraber, Rossby dalgalarının alçak enlemlere doğru ilerlemesi, sıcaklıkta önemli düşüşlere yol açarak kuvvetli fırtınalara, aşırı kar yağışlarına ve bazen de don olaylarının meydana gelmesine sebep oluyor.
Rossby dalgalarının gelişmesi yavaş, Kuzey Yarım Küre'de tam bir döngü 3-4 haftada tamamlanıyor. Hava kütlelerinin birbirleriyle karşılaşıp cephesel siklonları oluşturması birkaç gün içerisinde gerçekleşiyor. Bu dalgalar zamanla ekvatora doğru ısınarak zayıflıyor ve etkileri azalıyor. Bir yandan da yeni Rossby dalgası döngüleri gelişiyor.