Dolar
33.04
Euro
35.94
Altın
2,400.55
ETH/USDT
3,501.30
BTC/USDT
66,978.00
BIST 100
11,156.20
arşiv

&#187 FORMULA 1 İSTANBUL

(19-20-21 Ağustos 2005)

24.08.2005 - Güncelleme : 24.08.2005
&#187 FORMULA 1 İSTANBUL

 İSTANBUL PARK PİSTİ'NDEKİ TAKIMLAR DÖNÜYOR
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin ardından takımların dönüş çalışmaları sürüyor.
     Yarışların bitmesinin ardından, garajlarda ve padok alanında yoğun bir çalışma içine giren takım görevlileri, teknik malzemeleri ve platformları ''TIR''larına yüklüyor.
     Bu arada İstanbul Park Pisti'nde temizlik çalışmaları da sürüyor.
     Öte yandan Formula 1 ile ilgili AA muhabirine açıklama yapan Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci, organizasyonun ulaşım ve konut bölümünde bazı aksaklıklar meydana geldiğini belirterek, ''Bunların giderilmesi için sağlıklı bir ulaşım işletme planının yapılması, konaklamaya yönelik otel, otel kent ve kamp kentin ortaya çıkması lazım'' diye konuştu.
     Demirci, Formula 1 yarışları sırasında Tuzla'yı tanıtan broşürlerin dağıtımı için bir stand kurduklarını, ancak bu standa Büyükşehir Belediyesi ve Akfırat Belediyesi zabıta ekipleri tarafından el konulduğunu kaydederek ''İşportacı muamelesi gördük'' dedi.
    
     -YILDIZ'IN TRAFİK YORUMU-
    
     Akfırat Belediye Başkanı Hilmi Yıldız da koordinasyon hataları olduğunu ve bazı hatalarını gördüklerini söyledi.
     Özellikle içeride sıkıntılı anlar yaşadıklarını belirten Yıldız, şöyle devam etti:
     ''Trafik tamamen kilitlenince protestolar başladı. Güvenlik ve trafik konusunda İstanbul Valisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, alay komutanı ve ben olağanüstü kriz toplantısı yaptık. Güvenlik ve trafik konusunda iki karar alındı. Bu kararları kamuoyuna açıklamak istemiyorum. Trafik yönünden öyle bir hale geldik ki kriz masasındaki toplantıda neredeyse yarışı yapmayalım mı pozisyonuna geldik.''
   22.08.2005 - 17:05:00 
 ULUSOY: ''İLKİ OLMASINA RAĞMEN ORGANİZASYON GAYET BAŞARILI''
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, ilki olmasına rağmen Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin gayet başarılı bir organizasyon olduğunu belirterek, ''Ülke tanıtıldı, ülke konuşuldu'' dedi.
     Ulusoy, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yarışma için acentaları vasıtasıyla yurtdışında 12 bin bilet sattıklarını söyledi.
     Organizasyonun çok güzel olduğunu kaydeden Ulusoy, ''Yarışma, ülke tanıtımı için dört dörtlük oldu. Ülke tanıtıldı, ülke konuşuldu. İlki olmasına rağmen organizasyon gayet başarılı'' diye konuştu.
   22.08.2005 - 15:39:00 
 İSTANBUL VALİSİ GÜLER: ''İSTANBUL YİNE BİR BÜYÜK ORGANİZASYONU YÜZÜNÜN AKIYLA GERÇEKLEŞTİRDİ''
İstanbul Valisi Muammer Güler, Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin başarıyla gerçekleştirildiğini belirterek, ''İstanbul yine bir büyük organizasyonu yüzünün akıyla gerçekleştirdi'' dedi.
     Güler, Formula 1 Türkiye Grand Prix'sine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Formula 1'in İstanbul'un düzenlediği çok büyük bir uluslararası organizasyon olması bakımından önemine işaret ederek, ''19-20-21 Ağustos tarihlerinde 3 gün süren Formula 1 yarışlarını başarıyla gerçekleştirdiğimizi söyleyebiliriz'' diye konuştu.
     Organizasyonda birçok ilkin yaşandığını da dile getiren Güler, şunları kaydetti:
     ''Böylesine bir organizasyon için gerekli olan tesislerin, altyapının ve organizasyonun hazırlıklarının çok önemi vardı. Bunların her birisi, birçok gayretle ve müşterek bir anlayış içerisinde birçok kuruluşun da elini taşın altına koyarak adeta bir işbirliği çalışmasıdır. Ekip çalışmasının güzel bir ürünü sergilenmiştir. Türkiye'nin tanıtımına çok önemli katkılar sağladığına inanıyorum.
     Bu yarışmaların olduğu dönemlerde edinilen tecrübelerimiz, tespitlerimiz var. İyi yönde işleyen, yeterince işleyemeyen ve aksaklıklar varsa nelerdir onları o gözle değerlendirmeye çalıştık. Sanıyorum ki gelecek Formula 1 yarışı için çok daha iyi hazır olacağız.''
     Vali Güler, Formula 1 yarışlarının yapıldığı alanın başka yarışmalar için de kullanılmasını düşündüklerini dile getirerek, ''Bu alanın motosiklet ve otomobil yarışları gibi başka düzenlemeler, kongre turizmi, fuar turizmi gibi büyük organizasyonlarda kullanılabileceğini düşünüyorum. Orası atıl bir alan olarak kalmayacak'' dedi.
    
     -TRAFİK SORUNU-
    
     Güler, yarışma günü İstanbul Park Pisti'nde yaşanan trafik sıkışıklığına işaret ederek, şunları kaydetti:
     ''Yolların son derece elverişli olduğunu tespit ettik, ama yönlendirmede belki vatandaşlarımız biraz acele ettiler. Genelde ben dün birçok tespitler yapmaya çalıştım. 'Formula seyircisi sabırlıdır' diyor, ama tabi bizim insanımızın bu anlamda pek fazla sabırlı olmadığını biliyorum. Ama şunları tespit ettik. İyi bir yönlendirmeyle hiç bu kadar beklemeye de gerek kalmadan trafiği gerçekleştirebileceğiz. Dağılışta çok büyük bir sorun yaşanmadı o da önemli. Gişelerde aldığımız tedbirler bunda çok etkili oldu.
     Gelecek sene biletler satılırken araç park biletlerini de beraber satmak gerekecek. Vatandaşlarımız gördüler oraya illa arabayla gelmek gibi bir mecburiyetin olmadığını. Şehrin birçok yerinden toplu taşım araçlarıyla gelindiği takdirde pist içindeki araçlarla da çok rahat yerlerini bulabileceklerini gördüler. Sanırım gelecek sene pek fazla araçla gelme ihtiyacı hissedilmeyecek. Ama araçla gelecekler için de direkt park alanına onları yönlendirecek, parktan çıktığı zaman da yolu kullanmadan piste gelebilecekleri düzenlemeyi düşündük. Tabi her geçen gün daha iyiye gidecek. Ama önemli olan böyle bir çalışmanın gerçekleşmiş olmasıydı.''
     İstanbul Park Pisti'ndeki güvenlik önlemlerine de dikkati çeken Güler, bütün güvenlik güçlerinin, başta jandarma ve İstanbul Emniyeti olmak üzere çok önemli bir gayret sarf ettiklerini anlattı.
    
     -HEDEF OLİMPİYATLAR-
    
     Vali Güler, organizasyona emeği geçen herkesi kutlayarak, şöyle devam etti:
     ''İstanbul yine bir büyük organizasyonu yüzünün akıyla gerçekleştirdi. Çıta giderek yükseliyor İstanbul için. Bu çıtanın daha yükseğinde Avrupa kültür başkenti olmak var. 2010'da Avrupa kültür başkenti, 2012'de Avrupa Şampiyonası ve nihai hedef, değişmez hedef; olimpiyatları İstanbul yapacak. Bu arada, İstanbul çok büyük uluslararası organizasyonları, kongreleri gerçekleştirecek düzeyde olduğunu da ispatlamış oldu. Kültür turizmi İstanbul'un pastasını büyültecek çok önemli bir alan. Turizmin hareketlenmesinde çok önemli etkisi var.
     Formula 1 bize konaklama tesisleri yönünden de bazı ihtiyaçlarımızın olduğu gerçeğini ortaya çıkardı. Özellikle Anadolu tarafında konaklama tesislerinin çoğalması lazım bunu da biliyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın daha hızlı çalıştırılması lazım. Sefer sayısının artırılması lazım. Formula 1 bulunduğu mekan itibariyle mükemmel. Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone'nin Başbakan Erdoğan'a dediği gibi 'Mükemmel bir çevre, mükemmel bir alan'. Daha iyisini yapacağız. Kendimize güveniyoruz. Bu bize büyük bir cesaret verdi.''
     (NU-KÖS-MES)
   22.08.2005 - 13:27:00 
 BAYINDIR: ''ÇOK BAŞARILI BİR ORGANİZASYONDU''
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin çok başarılı bir organizasyon olduğunu belirterek, ''İstanbul ve Türkiye'nin muhteşem tanıtımı oldu'' dedi.
     Bayındır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerinde seyrettiği yarışların çok güzel geçtiğini ifade ederek, ''Pist muhteşem, ambiyans muhteşemdi. Çok eğlenceliydi. Çok başarılı bir organizasyondu'' diye konuştu.
     Yarışmayı televizyonlar aracılığıyla dünyada 2 milyar 200 milyon kişinin izlediğini kaydeden Bayındır, şunları söyledi:
     ''Yayınlarda gayet güzel İstanbul görüntüleri verildi. Ekranın altında Formula 1 İstanbul yazısı yer aldı. İstanbul ismi zihinlere nakşetti. Formula 1 Türkiye Grand Prix'si ile İstanbul ve Türkiye'nin muhteşem tanıtımı oldu.''
   22.08.2005 - 10:54:00 
 TAKIMLAR, İSTANBUL PARK PİSTİ'NDEN TOPARLANMAYA BAŞLADI
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin sona ermesinin ardından, takımlar toplanmak için padok alanı ve garajlarda yoğun bir çalışma içine girdi.
     Takımlar motorevlerini yavaş yavaş sökmeye ve garajlardaki malzemeleri TIR'larına yüklemeye başladı.
     Sezonun 15. Grand Prix'si, 4 Eylül Pazar günü İtalya'nın Monza Pisti'nde yapılacak.
     Bu arada günboyunca İstanbul Park Pisti'nin helikopter alanlarına çok sayıda helikopter iniş kalkış yaptı. Helikopterler, Sahiba Gökçen ve Atatürk Havalimanlarından yarışı izleyecek konukları İstanbul Park Pisti'ne taşıdı.
     Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Park Pisti'ne gelişi sırasında bindiği minübüsün kapısı bir süre açılmadı. Kısa bir süre minübüste bekleyen Erdoğan, kapının görevliler tarafından açılmasının ardından padok alanına giriş yaptı.
   21.08.2005 - 18:57:00 
 FORMULA 1'DE EN YÜKSEK HIZA 330.3 KİLOMETREYLE MONTOYA ÇIKTI
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sindeki yarışta en yüksek hıza 330.3 kilometreyle Kolombiyalı pilot Juan Pablo Montoyamontoya çıktı.
     Juan Pablo Montoya, yarışta 330.3 kilometrelik hıza ulaşarak, en yüksek hıza ulaşan pilot unvanını aldı. Raikkonen, 329.2 kilometreyle 2., Toyota pilotu İtalyan Jarno Trulli ise 329 kilometreyle en yüksek hıza ulaşan 3. pilot oldu.
     Yarışta tüm pilotlar 300 kilometrenin üstünde hıza ulaşırken, en yüksek hız sıralamasında son sırada yer alan Minardi pilotu Robert Doornbos, 315.6 kilometre hız yaptı.
     Kolombiyalı pilot ayrıca İstanbul Park Pisti'nin en hızlı tur zamanına da imza attı. Montoya, 1.24.770'lik derecesiyle İstanbul Park Pisti'nin en hızlı tur zamanına sahip pilotu olurken, Raikkonen 1.25.030 ile 2., Alanso da 1.25.524 ile en hızlı tur zamanına sahip 3. pilottu.
    
     -ORGANİZASYON TAM NOT ALDI-
    
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde organizasyon ve tesisler başta Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone olmak üzere takımlar, pilotlar ve yabancı gazeteciler tarafından tam not aldı.
     Ecclestone, memnuniyetini dile getirirken ''Sonsuza dek Türkiye'deyiz'' derken, Ferrari'nin yarış direktörü Jean Todt, ''Ecclestone'a, burayı yarış takvimine aldığı için teşekkür ederim'' dedi.
     Pilotlar da pisti çok sevdiklerini ve heyecanlı bulduklarını bildirdiler.
    
     -100 BİN SEYİRCİ-
    
     Son gün yarışlarına sporseverler büyük ilgi gösterirken, yaklaşık 100 bin kişi bugünkü yarışları izledi.
     Özellikle son günde bilet satışlarının arttığı ve sporseverlerin İstanbul Park Pisti'ne geldikleri bildirilirken, çok sayıda biletsiz seyirci de pistin çevresindeki yüksek yerlerden yarışları izleme fırsatı yakaladı.
     Biletsiz seyirciler ise pist dışındaki alanlarda yarışın yanısıra piknik yaparken, özellikle pisti iyi gören yüksek yerlerde çok sayıda insanın bulunduğu gözlendi.
    
     -TEK SORUN TRAFİK-
    
     Organizasyonda tek sorun yaşanan nokta trafik oldu. İstanbul Park Pisti'ne gelişler için gişelerin ücretsiz olmasına karşın, bağlantı yollarından itibaren uzun kuyruklar oluştu.
     Yarışseverler, piste gelene dek trafik nedeniyle oldukça zor anlar yaşadı. Piste gelişte yaklaşık 5 kilometrelik araç kuyrukları oluştu.
    
     -SEAT CUP'TA ERDEM BİRİNCİ OLDU-
    
     İstanbul Park Pisti'nde Formula 1 yarışı öncesinde yapılan Seat Cup'ta Ömer Erdem birinci oldu.
     10 tur üzerinden yapılan yarışta Erdem, 23.07.411 ile ilk sırayı alırken, Hakan Güven 23.11.894 ile ikinci, Mert Aytuğ ise 23.15.587 ile üçüncülüğü elde etti.
   21.08.2005 - 18:22:00 
 RAIKKONNEN: ''TÜM HAFTA SONU ÇOK HIZLIYDIK''
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde birinci olan McLaren Mercedes takımının Finli pilotu Kimi Raikkonnen, İstanbul Park Pisti'nde çok fazla zorluk çekmediğini söyledi.
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde ilk 3 sırayı alan pilotlar, yarışın ardından düzenlenen basın toplantısında, mücadeleyi değerlendirdi.
     İstanbul Park Pisti'nin gayet güzel olduğunu belirten Raikkonnen, ''Virajlarda zorluk çekmedim. Daha da zor olabilirdi. Hava da çok sıcak değildi, kolaydı benim için'' dedi.
     İyi start aldığını söyleyemeyeceğini belirten Finli pilot, Renault pilotlarından Fisichella'yı geniş aldığı ilk virajda geçtiğini hatırlatarak, ''Bir fırsat buldum ve birinciliğe yerleştim. Yarışın bu noktasında agresif olmak ve kazanmak zorundaydım. Hızlıydım, otomobilimde yeterli yakıtım vardı. Ama hiçbir zaman bilemezsiniz, fırsatı yakalamak gerekir. Tüm hafta sonu çok hızlıydık. Hız konusunda iyi bir avantaj yakaladık'' diye konuştu.
    
     -ALONSO: ''MONTOYA'NIN VİRAJI GENİŞ ALMASI SÜRPRİZ OLDU''-
    
     Yarışı 2. sırada tamamlayan Renault pilotu Fernando Alonso, Montoya'yı geçeceğini sanmadığını, rakibinin son bölümde virajı geniş almasının kendisi için iyi bir sürpriz olduğunu kaydetti.
     İstanbul Park Pisti'ni çok sevdiğini anlatan Alonso, ''Montoya'yı geçebileceğimi sanmıyordum. Arabasında hasar oldu. Geniş aldığı virajda onu geçebildim. Bu sonuçta iyi bir sürpriz oldu benim için'' dedi.
     McLaren Mercedes takımından daha yavaş bir performans sergilediklerini kaydeden İspanyol pilot, bunun kendileri için bir düş kırıklığı olduğunu vurgulayarak, ''Birazcık düş kırıklığı oldu. McLaren Mercedes takımıyla mücadele edemedik, onlardan daha yavaştık'' dedi.
     Pisti de değerlendiren Alonso, ''Bence güzeldi. Birazcık zorluyor tabii ki. Biraz daha konsantre olmak zorundayız virajlarda. Çok heyecanlı bir yarış oldu'' diye konuştu.
     McLaren Mercedes'in 3. olan bir diğer pilotu Juan Pablo Montoya ise, Jordan pilotu Monteiro'nun yarışın son bölümünde kendisine çarpmasının düş kırıklığı yarattığını, ancak takım olarak İstanbul'da önemli puanlar aldıklarını söyledi.
   21.08.2005 - 18:14:00 
 FERNANDO ALONSO PİLOTLAR SIRALAMASINDA 95 PUANLA İLK SIRADA
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin ardından pilotlarda Fernando Alonso, takımlarda ise Renault ilk sıradaki yerini korudu.
     Bu sezon büyük bir çıkış yaşayan Renault'nun İspanyol pilotu Fernando Alonso, 14 yarış sonunda toplam 95 puana ulaşarak ilk sıradaki yerini korurken, McLaren Mercedes'in Finli pilotu Kimi Raikonnen 71 puanla 2., Ferrari'nin son Dünya Şampiyonu Alman pilotu Michael Schmacher ise 55 puanla 3. sırada bulunuyor.
     Juan Pablo Montaya, bugün aldığı üçüncülükle pilotlar sıralamasında 5. sıradan 4.'lüğe yükseldi ve puanını 40'a çıkardı. Pilotlar sıralamasında ilk 2 sıradaki Alonso ile Raikkonen arasındaki 26 puanlık fark ise 24'e indi.
    
     -PİLOTLAR SIRALAMASI-
    
     Formula 1'de bu sezon yapılan 14 yarış sonunda pilotlar sıralaması şöyle oluştu:


     Sürücü Ülkesi Takım Puan
     --------------- -------- ------- ----
     1-Fernando Alonso İspanya Renault 95
     2-Kimi Raikkonen Finlandiya McLaren-Mercedes 71
     3-Michael Schumacher Almanya Ferrari 55
     4-Juan Pablo Montoya Kolombiya McLaren-Mercedes 40
     5-Jarno Truli İtalya Panasonic Toyota 39
     6-Giancarlo Fisichela İtalya Renault 35
     7-Ralf Schumacher Almanya Panasonic Toyota 32
     8-Rubens Barrichello Brezilya Ferrari 31
     9-Nick Heidfeld Almanya Williams-BMW 28
     10-Mark Webber Avustralya Williams-BMW 24
     11-Jenson Button İngiliz BAR-Honda 23
     12-David Coulthard İngiliz Red Bull Racing 21
     13-Felipe Massa Brezilya Sauber-Petronas 8
     14-Tiago Monteiro Portekiz Jordan-Toyota 6
     -Alexander Wurz Avusturya McLaren Mercedes 6
     -Jacques Villeneuve Kanada Sauber Petronas 6
     17-Narain Karthikeyan Hindistan Jordan-Toyota 5
     -Christian Klien Avusturya Red Bull Racing 5
     19-Christijan Albers Hollanda Minardi-Cosworth 4
     -Pedro de la Rosa İspanya McLaren Mercedes 4
     21-Patrick Friesacher Avusturya Minardi-Cosworth 3
     22-Takuma Sato Japonya BAR-Honda 1
     -Vitantonio Liuzzi İtalya Red Bull Racing 1

     -TAKIMLARDA RENAULT ÖNDE-
    
     Takımlar sıralamasında Alonso ve Fisichella'dan oluşan Renault takımı, 130 puanla ilk sırada yer alıyor.
     14 yarış sonunda Renault'u 121 puanla McLaren-Mercedes, 86 puanla da Ferrari izliyor.
     Takımlar sıralamasında ilk sıradaki Renault ile McLaren-Mercedes arasındaki puan farkı 12'den 9'a indi.
     Formula 1'de 14 yarış sonunda takımlar sıralaması ise şöyle oluştu:
     1-Renault (130 puan)
     2-McLaren-Mercedes (121 puan)
     3-Ferrari (86 puan)
     4-Toyota (71 puan)
     5-Williams-BMW (52 puan)
     6-Red Bull Racing (27 puan)
     7-BAR-Honda (24 puan)
     8-Sauber-Petronas (14 puan)
     9-Jordan-Toyota (11 puan)
     10-Minardi-Cosworth (7 puan)
   21.08.2005 - 18:13:00 
 RAIKKONEN BU SEZON 5. BİRİNCİLİĞİNE İMZA ATTI
Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. yarışı olan Türkiye Grand Prix'sini McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen kazandı.
     5 bin 340 metre uzunluğundaki İstanbul Park Pisti'nde, 58 tur üzerinden yapılan toplam 309.720 kilometre mesafeli yarışa ''pole pozisyonda'' başlayan Raikkonen 1.24.34.454'lük derecesiyle birinciliği elde ederek bu sezonki 5, kariyerindeki 6. Grand Prix zaferine ulaştı.
    
     -MONTOYA 2 TUR KALA 2.'LİĞİ YİTİRDİ-
    
     Yarışı ikinci sırada götüren McLaren Mercedes pilotu Kolombiyalı Juan Pablo Montoya, son 2 tura girilirken spin atıp pistten çıkınca, 2'liği Renault pilotu Fernando Alonso'ya kaptırdı.
     Alonso, yarışta Raikkonen'in 18.6 saniye gerisinde ikinci olurken, Montoya ise 19.6 saniye geride damalı bayrağı 3. sırada gördü.
    
     -STARTTA FISICHELLA ÖNE GEÇTİ-
    
     Yarışın startıyla birlikte 2. cepten yarışa başlayan Renault pilotu Giancarlo Fisichella atak yaparak McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen'i geçti.
     Raikkonen, ilk tur bitmeden Fisichella'yı geçerek liderliği yeniden ele geçirdi.
     Bu arada, ilk turdaki ilk dönemeçte pistten çıkan Sauber Petronas pilotu Felipe Massa da ön kanadı kırıldığı için pite girmek zorunda kaldı.
     BMW Williams takımından Nick Heidfeld 5., Mark Webber ise 8. turda sağ arka lastikleri patlayınca pite girdiler.
    
     -SCHUMACHER BİTİREMEDİ-
    
     14. turda Michael Schumacher ile Mark Webber geçiş sırasında birbirleriyle çarpıştı. İki araç pite girip daha sonra yarışa devam etti.
     Michael Schumacher 16. turda yarışı bırakmak zorunda kaldı. Schumacher 17 tur sonra 33. turda yeniden yarışa döndü, ancak Alman pilot 51. turda pit alanına girerek yarışı yeniden bıraktı.
     Mark Webber de 22. turda spin atıp pist dışına çıktı. Avustralyalı pilot yarışa devam edemedi.
     29. turda pite girdiğinde motorundan duman çıkan Felipe Massa da yarışa devam edemeyen pilotlar kervanına katıldı.
     Yine 29. turda spin atıp pistten çıkan ve aracı hasar gören Nick Heidfeld de yarışı tamamlayamadı.
     Bitime 4 tur kala Minardi takımından Christijan Albers yarış dışı kaldı.
     Böylece Türkiye Grand Prix'sini 5 pilot tamamlayamadı.
    
     -SIRALAMA-
    
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde sıralama şöyle oluştu:
    
     Pilot Takım Ülke Süre
     --------------- ---------------- -------- ------------
     1.Kimi Raikkonen McLaren Mercedes Finlandiya 1.24.34.454
     2.Fernando Alonso Renault İspanya 1.24.53.063
     3.Juan Pablo Montoya McLaren Mercedes Kolombiya 1.24.54.089
     4.Giancarlo Fisichella Renault İtalya 1.25.12.427
     5.Jenson Button BAR Honda İngiltere 1.25.13.758
     6.Jarno Trulli Toyota İtalya 1.25.29.874
     7.David Coulthard Red Bull Racing İngiltere 1.25.43.750
     8.Christian Klien Red Bull Racing Avusturya 1.25.46.076
     9.Takuma Sato BAR Honda Japonya 1.26.24.441
     10.Rubens Barrichello Ferrari Brezilya +1 tur
     11.Jacques Villeneuve Sauber-Petronas Kanada +1 tur
     12.Ralf Schumacher Toyota Almanya +1 tur
     13.Robert Doornbos Minardi-Cosworth Hollanda +3 tur
     14.Narain Karthikeyan Jordan-Toyota Hindistan +3 tur
     15.Tiago Monteiro Jordan-Toyota Portekiz +3 tur
     16.Christijan Albers Minardi-Cosworth Hollanda Bitiremedi
     17.Michael Schumacher Ferrari Almanya Bitiremedi
     18.Nick Heidfeld Williams BMW Almanya Bitiremedi
     19.Felipe Massa Sauber Petronas Brezilya Bitiremedi
     20.Mark Webber Williams BMW Avustralya Bitiremedi
   21.08.2005 - 17:23:00 
 RAIKKONEN, BİRİNCİLİK KUPASINI BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN ELİNDEN ALDI
Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 14. ayağı olan Türkiye Grand Prix'ini kazanan McLaren Mercedes'in Finli pilotu Kimi Raikkonen, birincilik kupasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden aldı.
     Yarış sonrası ödül kürsüsünde Kimi Raikkonen'i kutlayan Erdoğan, birincilik kupasını verirken, ikincilik kupasını Renault'un İspanyol pilotu Fernando Alonso'ya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üçüncülük kupasını ise yine McLaren Mercedes'in Kolombiyalı sürücüsü Juan Pablo Montoya'ya Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu verdi.
     Türkiye Grand Prix'i için özel olarak hazırlanan ve lale şeklindeki kupalar da dikkat çekti.
     Kupalarına kavuşan pilotlar daha sonra kürsüde şampanya patlatarak zaferlerini kutladılar ve birbirlerini ıslattılar.
   21.08.2005 - 16:53:00 
 FORMULA 1 TÜRKİYE GRAND PRIX'SİNİ RAIKKONEN KAZANDI
Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. yarışı olan Türkiye Grand Prix'sini, McLaren Mercedes'in Finli pilotu Kimi Raikkonen kazandı.
     İstanbul Park Pisti'nde ilk kez gerçekleştirilen yarışta, dünkü sıralama turlarının da galibi olan Kimi Rakkonen, 1.24.34.454'lük derecesiyle ilk sırayı aldı.
     Yarışta ikinciliği Renault'un İspanyol pilotu Fernando Alonso, üçüncülüğü de McLaren Mercedes takımından Kolombiyalı pilot Juan Pablo Montoya elde etti.
   21.08.2005 - 16:53:00 
 BAŞBAKAN ERDOĞAN, START ALANINDA PİLOTLARA BAŞARI DİLEDİ
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarışın başında Formula 1 Başkanı Bernie Ecclestone ile birlikte start alanına indi.
     Burada dünya eski ağır sıklet boks şampiyonu Mike Tyson ile tokalaşan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra Renault pilotu Fernando Alonso ile sohbet edip başarı diledi. Erdoğan, aracında bulunan McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen'nin de elini sıkarak başarı dileklerini iletti. Erdoğan, ayrıca yarış öncesi pistte yürüyerek tribünlerdeki yarışseverleri selamladı.
     Bu arada yarışlar öncesi İstiklal Marşı'nın Sertab Erener söylerken, Türk Yıldızları'nın gökyüzünde yaptığı geçiş büyük alkış aldı.
    
     -TRAFİK KİLİTLENDİ-
    
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'sini izlemek için İstanbul Park Pisti'ne gelen yarışseverler, oluşan uzun kuyruklar nedeniyle, piste ulaşmakta zorlandı.
     Bağlantı yollarından itibaren trafik kilitlenirken, yarışseverler tribünlere ulaşmak için yoğun çaba sarfetti, bazıları start anını kaçırdı.
    
     -BÜYÜK İLGİ-
    
     Son gün yarışlarına sporseverler büyük ilgi gösterdi. Tribünlerin büyük bir bölümü dolarken, pist dışındaki yüksek yerlerde konuşlanan sporseverler yarışları izlemeye çalıştı.
     Öte yandan Samandıra, Kurtköy ve Şekerpınar gişelerinden geçişler daha önce alınan karar gereği sabah 07.00'den 19.00'a dek ücretsiz gerçekleştiriliyor.
     Kentin önmli merkezlerinden her 5 dakikada bir otobüs seferleri düzenlendi.
     İstanbul Park Pisti tribünleri ve açık alanlarını dolduran yarışseverler, tuttukları takımların bayraklarını sallayıp destek verdiler.
    
     -ÜNLÜLER GEÇİDİ-
    
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için Dünya ve Türkiye'nin ünlü isimleri İstanbul Park Pisti'ne geldi.
     Dünyaca ünlü sinema yıldızları Bo Derek, Ursula Andress ve Mike Tyson'ın yanısıra, Kenan Doğulu, Gülben Ergen ve Mustafa Erdoğan gibi birçok ünlü isim yarışları izledi.
     Kenan Doğulu, Red Bull Racing pilotu Christian Klien ile sohbet etti.
    
     -AILTON VE CORDOBA DA İZLEDİ-
    
     Beşiktaş'ın yıldız futbolcuları Ailton Goncalves Da Silva ile Oscar Eduardo Cordoba da yarışı izleyenler arasındaydı.
     Eşleriyle İstanbul Park Pisti'ne gelen ikili, Formula 1 hayranı olduklarını dile getirdi.
     Ailton, Almanya'dan tanıdığı Michael Schumacher'in hayranı olduğunu ve bu yarışta onu desteklediğini belirtirken, tesisleri de çok güzel bulduğunu söyledi.
     Cordoba ise tesisler için ''Çok olağanüstü ve muhteşem bir tesis. Bu iş futbol oynamaktan çok daha zor. Çünkü her dakika yaşamınızı tehlikeye atıyorsunuz. Bir Kolombiyalı olarak yarışta vatandaşım Juan Pablo Montoya'yı destekliyorum'' dedi.
    
     -TAHİNCİOĞLU F1 ARACIYLA-
    
     Formula 1 yarışları öncesi Jason Tahincioğlu, Jordan takımının F1 aracıyla pistte gösteri turu yaptı.
     Pistte 5 tur atan Tahincioğlu'na sporseverler büyük ilgi gösterdi.
    
     -POLİTİKACILAR DA GELDİ-
    
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'sine politikacılar da büyük ilgi gösterdi.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanısıra, aralarında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın da bulunduğu bakanlar, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, yarışları İstanbul Park Pisti'nden izledi.
     Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan da İstanbul Park Pisti'ne geldi.
    
     -ANADOLU ATEŞİ GÖSTERİ YAPTI-
    
     Anadolu Ateşi dans topluluğu, Formula 1 yarışı öncesi gösteri yaptı.
     Start alanında pistin üstünde yapılan gösteri, sporseverlerce ilgiyle izlendi.
   21.08.2005 - 15:24:00 
 ERDOĞAN: ''BİZ ESERLERİMİZLE ÖVÜNÜYORUZ, LAFA GEREK YOK''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Formula 1 Türkiye Grand Prix yarışlarını izlemek üzere İstanbul Park Pisti'ne geldi.
     Helikopterle piste gelen Başbakan Erdoğan, daha sonra özel bir minibüsle padok alanına geçti. Burada Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve diğer bakanlarca karşılanan Erdoğan, daha sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte padok alanına girdi ve burada Formula 1 Başkanı Bernie Ecclestone ile bir süre sohbet etti.
     Ecclestone, Başbakan Erdoğan'a pisti beğendiğini belirtirken, Başbakan Erdoğan da ''Çok daha iyi olacak'' dedi.
     Daha sonra basın mensuplarının, Ecclestone'ın dünkü basın toplantısında pisti beğendiğini ve Türkiye'nin başarılı bir iş yaptığını hatırlatmaları üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz eserlerimizle övünüyoruz, lafa gerek yok. Şüphesiz ufak tefek eksiklerimiz olacaktır, ama önümüzdeki yıllarda çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.
     Erdoğan, daha sonra Ecclestone ile birlikte Ferrari'nin garajına girdi.
   21.08.2005 - 14:04:00 
 YALÇINTAŞ:''EN FAZLA SEYİRCİ ÇEKEN PİSTLERDEN BİRİ DURUMUNDAYIZ''
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Formula 1'de bugün sona erecek Türkiye Grand Prix'ine katılımın büyük olduğunu belirterek, ''Şu anda İngiltere pisti haricinde en fazla seyirci çeken pistlerden biri durumundayız'' dedi.
     Yalçıntaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organizasyonun ilk 2 gününde hiçbir aksama olmadığını belirterek, ''Her şey çok yolunda'' dedi.
     Şu saatlerde trafikte biraz aksama yaşandığını ifade eden Yalçıntaş, ''Büyük kuyruk oluştu. Herkes aynı yönden girmeye çalışıyor. Diğer bağlantı yolları da var. İnsanlar en kısa diye Kurtköy Sapağı'ndan çıkmaya çalışıyor. Şu anda trafiği diğer 2 yola aktarmaya çalışıyoruz. Bunun haricinde hiçbir sıkıntı yok'' diye konuştu.
     Sabah saatlerinde yağan yağmurun pisti temizlediğini, hiçbir eksikliklerinin bulunmadığını anlatan Yalçıntaş, katılımın büyük olduğunu, umduğundan iyi çıktığını ifade etti.
     Yalçıntaş, ''Bilet rakamına bakarak bugün için yaklaşık 100 bin rakamını düşünmüştüm. Şu anda baktığım kadarıyla (Herkes içeriye girmeyi başarırsa, aldığımız tedbirlerle de başaracaklar) 100 bin rakamını da aşarız diye düşünüyorum'' dedi.
     Yalçıntaş, Formula 1'e dün 53 bin değil, 60-65 bin kişi, ilk gün de 40 bin kişinin katıldığını belirterek, şunları kaydetti:
     ''Formula 1 tarihine baktığınız zaman, ilk defa yapılan yarışlara baktığınızda bu da bir rekor aynı zamanda. Şu anda İngiltere pisti haricinde en fazla seyirci çeken pistlerden biri durumundayız.''
     Formula 1'e saatler kaldığını hatırlatan Yalçıntaş, organizasyonun Türkiye'nin tanıtımına katkısının büyük olduğunu vurguladı.
     Yalçıntaş, ''1.5 saatlik yarışın tanıtımını eğer parayla yaptırmaya çalışırsanız yaklaşık 4 milyar dolar olurdu. Birçok dünya televizyonu, 1.5-2 saatlik Türkiye'yi tanıtan programlar yayınlıyorlar. Türkiye, 7-8 milyar dolarlık bir tanıtım yaptı. 10 milyar dolar derseniz de yanılmamış olursunuz'' diye konuştu.
   21.08.2005 - 13:15:00 
 GP2 İKİNCİ YARIŞTA CAN ARTAM 15. OLDU
Formula 1'in bir alt kategorisi olan GP2'de ikinci yarışta iSport International adına yarışan Türk pilot Can Artam, 15. oldu.
     İstanbul Park Pisti'nde 23 tur üzerinden yapılan ikinci yarışta 15. olan Can Artam, dünkü ilk yarışta da 11. sırayı elde etmişti.
     Yarışta ilk sırayı Arden International pilotu Finlandiyalı Heikki Kovalainen alırken, Süper Nova International pilotu İngiliz Adam Carroll 2., Art Grand Prix pilotu Alman Nico Rosberg ise 3. sırayı elde etti.
     Yarışta ilk 3 dereceye girenlere ödüllerini İstanbul Valisi Muammer Güler, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ile İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş verdi.
   21.08.2005 - 12:59:00 
 YEŞİLLER TÜRKİYE KOORDİNASYONU, FORMULA 1'İ PROTESTO AMACIYLA ALTERNATİF OLARAK BİSİKLET GRAND PRİX'Sİ DÜZENLEDİ
Yeşiller Türkiye Koordinasyonu, ''çevreye zarar verdiği, hızı, otomobilli yaşamı ve petrol uygarlığını yücelttiği'' gerekçesiyle Formula 1'i protesto amacıyla alternatif olarak Bisiklet Grand Prix'si düzenledi.
     Bostancı Deniz Otobüsleri İskelesi'nde toplanan yaklaşık 30 kişilik bisikletli grup adına açıklama yapan koordinasyon üyesi Ümit Şahin, Formula 1 pistinin, İstanbul'un en önemli su kaynağı olan Ömerli Baraj gölünün yanıbaşında, ormanlık alanın göbeğinde ve su toplama havzası içinde yasalara aykırı biçimde inşa edildiğini ileri sürdü.
     Burada yapılacak otomobil yarışlarına karşı bisikletlerle alternatif bir etkinlik düzenlediklerini ifade eden Şahin, Formula 1 yarışlarını protesto ettiklerini ve İstanbul'da Formula 1 yarışları ve pistini istemediklerini söyledi.
     Ümit Şahin, pistin su havzasını kirletmesinin yanı sıra yapılırken doğa ve orman katliamına neden olduğunu savunarak, Formula 1'in, hızı, otomobilli yaşamı, küresel ısınma ve diğer ekolojik sorunların da en önemli nedeni olan petrol uygarlığını ve aşırı tüketime endeksli yaşam biçimini yücelttiğini iddia etti. Şahin, ''Formula 1, bir spor değil, işadamı Bernie Ecclestone'un dünyayı dolaşan sirkidir'' diye konuştu.
     Şahin, bisikletin ise doğaya uyumlu, çevreyi kirletmeyen yeşil ve insani bir ulaşım biçimi ve gerçek bir spor olduğunu kaydetti.
     Açıklamanın ardından, ''Formula 1'e hayır, tercihimiz bisikletli yaşam'' yazılı tişörtler giyen ve ellerinde ''Ben narin acı çiğdemim. Ömerli'de yok olmak üzereyim'', ''Yok ettiğiniz değerlerin hızına kim yetişecek?'', ''Ben yeşil su kurbağasıyım, Ömerli'de yaşıyorum'' yazılı pankartlar taşıyan grup bisikletleriyle hareket etti.
     Bostancı Deniz Otobüsleri İskelesi'nde başlayan Bisiklet Grand Prix'si, 3 etaptan oluşuyor. 1. etap Bostancı-Maltepe, 2. etap Maltepe-Pendik güzergahında bisiklet yolundan yapılacak. 3. etap ise Pendik'ten başlayacak ve Formula 1 pisti giriş kapısının önünde sona erecek.
   21.08.2005 - 12:22:00 
 PATRONDAN PİLOTA DİŞ TEDAVİSİ
Formula 1'de bugün sona erecek Türkiye Grand Prix'inde ilginç olaylar yaşanmaya devam ediyor.
     Jordan takımının Portekizli pilotu Tiago Monteiro, cuma günü yapılan serbest antrenman turlarının ardından şiddetli diş ağrısı çekmeye başlayınca Jordan patronu ve aynı zamanda diş hekimi olan Colin Kolles tarafından tedavi edildi.
     Monteiro'nun antrenmanlardan sonra çok acı çektiğini gören, diş hekimi ve aynı zamanda Almanya'da kendi diş kliniği bulunan Kolles, ünlü pilotun dişine müdahale ederek, dolgu yaptı.
     Takım yetkililerinden alınan bilgiye göre Kolles'in oldukça iyi bir iş çıkardığı ve pilotun ağrılarının durduğu kaydedildi.
   21.08.2005 - 12:21:00 
 İSTANBUL PARK PİSTİ'NDE BAŞLAYAN YAĞMUR NEDENİYLE GP2 ARAÇLARI LASTİKLERİNİ DEĞİŞTİRDİ
Formula 1 İstanbul Grand Prix'i öncesi İstanbul Park Pisti'nde yağmur başladı.
     Formula 1'in bir alt kategorisi olan GP2 yarışları öncesi başlayan yağmur nedeniyle araçların lastikleri değiştirildi.
     Araçların kuru zemin lastikleri ile formasyon turunu atmaları ve başlangıç düzlüğüne varmalarının ardından yağmur çiselemeye başladı. Bunun üzerine araçlara ıslak zemin lastikleri takıldı ve çeşitli ayarlamalar yapıldı.
     Bu nedenle daha önce saat 11.00'de başlayacağı açıklanan GP2'nin ikinci yarışı 20 dakika geç başladı.
   21.08.2005 - 11:26:00 
 VW POLO LADIES CUP'TA, MELİS ÇEKER 1. OLDU
VW Polo Ladies Cup'ta Melis Çeker birinci oldu.
     Formula 1 organizasyonunun gerçekleştirildiği İstanbul Park Pisti'nde 8 tur yapılan yarışta Melis Çeker 22.01.353'lük derecesiyle ilk sırayı aldı.
     Yarışta Ann Tahincioğlu 22.02.918 ile ikinci, Güneş İpekkan ise 22.03.832'lik derecesiyle üçüncü sırayı elde etti.
     VW Polo Ladies Cup'ta sıralama şöyle oluştu:
     1- Melis Çeker, 2- Ann Tahincioğlu, 3- Güneş İpekkan, 4- Nuray Esener, 5- Sanem Çelik, 6- Ayşe Şule Bilgiç, 7- Demet Kapanı, 8- Burcu Çetinkaya, 9- Zeynep Özenç, 10- Canan Bolak, 11- Münire Alabaz, 12- Yıldızhan Ünlü, 13- Didem Çoksayar, 14- Seçilay Dupre, 15- Ebru Şile, 16- Esra Öner
    
     -YARIŞSEVERLER AKIN EDİYOR-
    
     Formula 1 için yarışseverler İstanbul Park Pisti'ne sabahın erken saatlerinden itibaren akın etmeye başladı.
     Yollarda uzun kuyruklar oluşurken, yerli ve yabancı birçok sporsever bir an önce tribünlerdeki yerlerini almak için özel ve toplu taşıma araçlarıyla İstanbul Park'a giriş yapıyor.
   21.08.2005 - 11:07:00 
 BELEDİYE ÇIRAĞAN SARAYI'NDA ÖZEL BİR KUTLAMA GECESİ DÜZENLEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yarın yapılacak Formula 1 Türkiye Grand Prix'si öncesi, özel bir kutlama gecesi düzenledi.
     Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ev sahipliğini üstleniği organizasyona, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOMSFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu'nun yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Vekili Faik Yavuz ve çok sayıda davetli katıldı.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş konuşmasında, 2 milyar insanın heyecanla izleyeceği yarışa ev sahipliği yapılacağına dikkat çekerek, ''İstanbul'un artık Avrupa kentlerinden bir farkı yok. Önemli bir organizasyonun ev sahibiyiz. Yarından sonra da hemen toplanıp ne eksiklerimiz olduğuna bakacağız ve gelecek yıl daha iyisini gerçekleştireceğiz'' dedi.
     İTO Başkanı Yalçıntaş ise gecede yaptığı konuşmada, bugün herkesin onur duyması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:
     ''Dört kurum bu projeyi Türkiye'ye hediye etti ve yaklaşık 300 milyon YTL para harcandı. İddia ediyorum Türkiye'de ilk kez bu kadar büyük bir proje, bu kadar kısa sürede tamamlandı. Burada siyasi iradenin tavrı çok önemliydi. Eğer onlar inanmasaydı bugün bu mutluluğu yaşıyor olamazdık. Türkiye dünyadaki, ikinci büyük spor organizasyonunu başarmıştır. Şimdi ise gözümüzü birinciye, yani olimpiyatlara diktik.''
     Geceye kısa bir süre için katılan Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone, Belediye Başkanı Topbaş ile sohbet ettikten sonra ayrıldı.
   20.08.2005 - 23:01:00 
 GÜLER SABANCI, TOYOTA FORMULA 1 TAKIMI PİLOTLARI VE TAKIM BAŞKANIYLA BİR ARAYA GELDİ
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Toyota Formula 1 Takımı pilotları Ralf Schumacher ve Jarno Trulli ile Takım Başkanı John Howett'la bir araya geldi.
     Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlenen Formula 1 Türkiye Grand Prix'si Özel Gecesi'nde konuşan Sabancı, Toyota'nın dünya otomotiv sektöründe kalite ve yönetim değerleriyle önde gelen kuruluşlardan biri olduğunu, buna ortak olmaktan gurur duyduklarını ifade etti.
     Yarın gerçekleştirilecek Formula 1 finalinin başarıyla geçeceğine inandığını dile getiren Sabancı, ''Türkiye'nin bu işten başarıyla çıkacağına inanıyorum. Toyota pilotlarına başarılar diliyorum. Toyota kullananlar tabii ki mutlaka başarılı olacaklardır. Çünkü işi şansa bırakmazlar'' diye konuştu.
     Geceye katılan Toyota Motor Corporation Başkan Yardımcısı Tokuichi Uranishi de Toyota'nın Türkiye'de yapılacak grand prix'ye katılmasının kendisini çok heyecanlandırdığını, bu yılın, Toyota'nın çok çetin geçen Formula 1 yarışlarına katılımının 4'üncü yılı olacağını söyledi.
     Uranishi, bütün takım üyelerinin ''Kaizen felsefesi'' sayesinde bu yıl çok daha iyi bir performans sergilediklerini vurguladı.
    
     -TOYOTA YAKLAŞIMI...-
    
     Toyotasa Genel Müdürü İbrahim Orhon ise Formula 1 konusunda Toyota'yı diğer markaların çoğundan ayıran önemli bir özelliği bulunduğunu, bunun, Toyota'nın kullandığı yarış araçlarının motor ve şasilerini tamamen kendisinin tasarlayıp üretmesi ve bunu tek çatı altında gerçekleştirmesi olduğunu kaydetti.
     Orhon, ''Farklı kılan bir başka özelliği de Toyota yaklaşımı... Dünyadaki tüm Toyota kurum ve kuruluşlarının ortak felsefesinin temel direkleri olan insana saygı, sürekli iyileştirme kavramları, başarma arzusu ile takım çalışması Toyota'nın Formula 1 operasyonlarında da çok iyi bir uygulama sahası buldu. Bu, Toyota takımının kısa zaman içinde performansını adım adım yükseltmesini sağladı'' şeklinde konuştu.
     Toyota Takım Başkanı John Howett da yarış takımı olarak kendileri için en önemli konunun, geleceğin en önemli yarış pistlerinden biri olan alanda yarışmak ve bu mücadeleyi yeni yapılan bir pistte vermek olduğunu söyledi.
     Howett, yarınki finalde Ferrari takımını zorlamayı ve yarıştan birinci çıkmayı hedeflediklerini bildirdi.
     Toyota Formula 1 Takımı pilotları Ralf Schumacher ve Jarno Trulli de pistin yeni olmasından dolayı kendilerini biraz zorladığını, ancak saat yönünün tersine olmasının kendileri açısından ciddi bir problem yaratmadığını belirtti.
     Konuşmaların ardından Güler Sabancı, Toyota Formula 1 pilotlarına birer nazar boncuğu ve maşallah taktı.
     Geceye, Türkan Sabancı, Dilek Sabancı, Murat Yalçıntaş, Cem Boyner, Aldo Kaslowski, Ayşe-Ece Ege kardeşler ile Sedat Aloğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
   20.08.2005 - 21:47:00 
 SEAT CUP SIRALAMA TURLARI YAPILDI
Formula 1 yarışlarının yapıldığı İstanbul Park Pisti'nde gerçekleştirilen Seat Cup sıralama turlarında Mert Aytuğ, ''pole pozisyon''u elde etti.
     Mert Aytuğ, sıralama turlarındaki 2.17.307'lik derecesiyle ilk sırayı alırken, Ertan Nacaroğlu, 2.17.435 ile 2., Ömer Erdem ise 2.17.441 ile 3. sırayı elde etti.
     Seat Cup'ta sıralama turları şöyle oluştu:
     1-Mert Aytuğ, 2-Ertan Nacaroğlu, 3-Ömer Erdem, 4-Osman Güney, 5- Ahmet Atay, 6-Hakan Güven, 7-Veysel Kadayıfçıoğlu, 8-Aytaç Biter, 9- Selim Erol, 10-Taner Şengezener, 11-Kenan Yılmaz, 12-Ali Gülan, 13- Selim Özgörkey, 14-Hakan Yangın, 15-Artuğ Aysal, 16-Raina Tahincioğlu.
     Seat Cup mücadelesi, yarın saat 12.25'de 10 tur üzerinden gerçekleştirilecek.
   20.08.2005 - 19:24:00 
 CEZA ALAN BAR HONDA PİLOTU SATO, YARINKİ YARIŞA SON SIRADA BAŞLAYACAK
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si sıralama turlarında ceza alan BAR-Honda pilotu Japon Takuma Sato, yarınki yarışa son sıradan başlayacak.
     Sıralama turları sırasında pite giderken yarış çizgisi üzerinde yol alan Takuma Sato, turunu sürdüren BMW Williams pilotu Mark Webber'in süre kaybına neden olmuştu.
     FIA tarafından antrenman ve sıralama turu derecelerinin silinmesi cezasına çarptırılan Sato, böylece yarınki yarışa 20. sıradan başlamış olacak.
     Sato, sıralama turlarında 1.30.175'lik derecesiyle 14. olmuştu.
     Bu arada sıralama turlarında derece yapamayan 4 pilottan Michael Schumacher'in 16, Jacques Villeneuve'nin 17, Narain Karthikeyan'ın 18, Robert Doornbos'un ise 19. sırada start alacağı bildirildi.
   20.08.2005 - 19:00:00 
 VW POLO LADIES CUP SIRALAMA TURLARI YAPILDI
VW Polo Ladies Cup'ta sıralama turları yapıldı.
     Formula 1 organizasyonunun gerçekleştirildiği İstanbul Park Pisti'nde yapılan sıralama turlarında Ann Tahincioğlu, 2.44.638'lik derecesiyle ''pole pozisyonu'' elde etti.
     Nuray Esener, 2.45.153 ile 2. olurken, Melis Çeker 2.45.255 ile 3. sırada yer aldı.
     VW Polo Ladies Cup'ta sıralama turları şöyle sonuçlandı:
     1-Ann Tahincioğlu, 2-Nuray Esener, 3-Melis Çeker, 4-Güneş İpekkan, 5-Sanem Çelik, 6-Demet Kapanı, 7-Burcu Çetinkaya, 8-Ayşe Şule Bilgiç, 9-Zeynep Özenç, 10-Esra Öner, 11-Ebru Şile, 12-Didem Çoksayar, 13- Münire Alabaz, 14-Canan Bolak, 15-Seçilay Dupre, 16- Yıldızhan Ünlü.
     VW Polo Ladies Cup'ta yarış, yarın 09.55'te 8 tur üstünden İstanbul Park Pisti'nde yapılacak.
   20.08.2005 - 18:08:00 
 GÜNEŞ ENERJİLİ ''GÜNSONİC'' PİSTE ÇIKIYOR
Türkiye'nin güneş enerjisiyle çalışan ilk yarış arabalarının katılacağı ''Formula G'' için geri sayım sürerken, Başkent'in bu yarıştaki temsilcilerinden ''Günsonic'' görücüye çıktı.
     Formula G isimli yarışta 30 Ağustos'ta piste çıkacak güneş enerjili otomobillerden ''Günsonic'', yarışta Gazi Üniversitesi'ni temsil edecek.
     TÜBİTAK ve Bilim-Teknik Dergisi tarafından organize edilen Türkiye'nin ilk güneş enerjisiyle çalışan arabalarının yarışacağı Formula G'de yer alacak olan ''Günsonic'', saatte 100 kilometre hız kapasitesine sahip.
     Eni 1.80, boyu 5 metre olan ilginç tasarımlı araç, 15 numarayla piste çıkacak.
    
     -''KENDİMİZE GÜVENİYORUZ''-
    
     Aracı tasarlayan ekibin başındaki Yrd. Doç. Dr. Nihat Gemalmayan, otomobilin uzun süren bir emeğin ürünü olduğunu söyledi.
     Güneş pili kapasitesi 800 watt olan aracın pilotları Alperen Bozdağ ile Özkan Kurtuluş'un çalışmalarını azimle sürdürdüğünü ifade eden Gemalmayan, ''Bu yarışta kendimize ve aracımıza güveniyoruz. Ekibimizde 10 kişi var ve 27 Ağustos'ta aracımız, İstanbul'daki pistte olacak. Başarılı olacağımıza inanıyoruz'' dedi.
    
     -KATILIM ONAYI ALDILAR-
    
     Formula G yarışına katılacak 16 takım, TÜBİTAK'ın denetiminden geçerek katılım onayı aldı.
     Buna göre, Kocaeli Üniversitesi ''Körfez Yıldızı'' ve ''Türk Mekatronik'', Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Sabancı Üniversitesi ''GYTE/Sabancı'', Gazi Üniversitesi ''Günsonic'', Atılım Üniversitesi ''Hasat'', Ankara Üniversitesi ''Günebakan'', Süleyman Demirel Üniversitesi ''Solarsonic'', İTÜ ''Arıba'', ODTÜ ''Soular Car'' ve ''Meşe'', Sakarya Üniversitesi ''Saguar'', 9 Eylül Üniversitesi ''Solaris'', İnönü Üniversitesi ''Bug'', Yıldız Teknik Üniversitesi ''Kayan Yıldız'', Yeditepe Üniversitesi ''Yugat'' ve İzmir Amerikan Lisesi ''ACI'' adlı araçlarla yarışacaklar.
     Yarış için TIR'larla İstanbul'a taşınacak araçların 27 Ağustos'ta önce aküleri boşaltılacak, ardından şarj edilerek yarışmacıların pisti tanıması için ilk antrenman gerçekleştirilecek. 28 Ağustos'ta ise takımların yarışmada başlayacakları sırayı belirlemek üzere sıralama turları gerçekleştirilecek. Araçlar, Formula 1 pistinde 3 tur atarak, elde edecekleri en iyi zamana göre, yarışmaya başlayacaklar.
     Araçlar, 30 Ağustos'ta start için sabah erken saatlerde pistteki yerlerini alacaklar. Araçlar, sıralama turlarında en iyi zamanı gerçekleştiren araç başta olmak üzere 3'er metre arayla dizilecekler ve yarış saat 11.30'da başlayacak.
     Yarış, pistin 4 bin metresinde 20 tur olarak gerçekleştirilecek. Takımlar en fazla 3 pilot kullanabilecek. ''Pit stop'' için sınırlama konulmazken, ekipler, pistte görevli elemanlarıyla telsiz haberleşmesi sağlayabilecek.
     Yarışta damalı bayrağı görecek ilk takım 10 bin YTL, ikinci 7 bin 500 YTL, üçüncü ise 5 bin YTL ödül alacak. Güneş arabasını en fazla yerli katkıyla üreten ekibe de 5 bin YTL ödül verilecek.
     Güneş enerjisiyle çalışan arabaların yüzeyleri, büyük bloklar halinde üretilmiş ''güneş panelleri'' ya da daha küçük esnek parçalar halinde kaportaya monte edilen ''güneş gözelerinden'' oluşuyor.
   20.08.2005 - 17:49:00 
 SCHUMACHER: ''PUAN İÇİN SAVAŞACAĞIZ''
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin 2. gününde İstanbul Park Pisti'ndeki sıralama turları ve yarışları, 53 bin biletli seyircinin izlediği açıklandı.
     Sabahın erken saatlerinden itibaren özel ve toplu taşıma araçlarıyla Akfırat Beldesi'ndeki İstanbul Park Pisti'ne akın eden yerli ve yabancı yarışseverler, tuttukları takımların ve ülkelerinin bayraklarını sallayarak tribünleri adeta karnaval yerine çevirdi.
     TEM gişelerinden ücretsiz geçerek piste ulaşan yarışseverler, giriş ve çıkışlarda uzun kuyruklar oluşturdu.
     Başlangıç-bitiş ve pit alanını gören ana tribünün büyük bir bölümü doldu.
     Bu arada yarışseverler, aralarda ana tribünün arka kısmında takımların ürünlerinin satıldığı bölümde zaman geçirdi. Bu bölümde alışveriş yapan ve sponsor firmaların etkinliklerine katılan yarışseverler, oldukça keyifli anlar yaşadı.
     Öte yandan tribünlerin karşı tarafına yerleştirilen dev ekranlardan sporseverler, göremedikleri bölümleri de izleme olanağı buldu.
     Yarınki yarışlara 80 bine yakın sporseverin gelmesi bekleniyor.
     Diğer yandan dünyaca ünlü simalar da İstanbul Park Pisti'ne geliyor. Sinema oyuncuları Bo Derek ve Ursula Andress, İstanbul Park Pisti padok alanına gelerek takımların motorevlerini gezdiler.
    
     -M.SCHUMACHER: ''PUAN İÇİN SAVAŞACAĞIZ''-
    
     Sıralama turlarında zaman yapamayan Ferrari pilotu Michael Schumacher, yarınki yarıştan puan çıkarmak için savaşacaklarını söyledi.
     Spin attığı 9. virajın zorluğuna değinen Schumacher, yarınki yarışta elinden geleni yapacağını bildirdi.
     Ferrari'nin diğer pilotu Rubens Barrichello ise, Schumacher'in spin atarak pist dışına çıkmasını ''Bu Micheal için yazık oldu'' diye yorumladı.
   20.08.2005 - 17:48:00 
 GP2 BİRİNCİ YARIŞTA CAN ARTAM, 1.01.58'LİK DERECESİYLE 11. OLDU
Formula 1'in bir alt kategorisi olan GP2'de ilk yarışta iSport International adına yarışan Türk pilot Can Artam, 11. oldu.
     İstanbul Park Pisti'nde 34 tur üzerinden yapılan ilk yarışta Can Artam, 1.01.58.262'lik derecesiyle 11. sırada yer aldı.
     Kaza sayısının fazla olduğu GP2 yarışında, 7 pilot yarışı tamamlayamazken, 17 pilot finiş gördü.
     Yarışta ilk sırayı Art Grand Prix pilotu Fransız Alexandre Premat 1.01.27.680 ile alırken, Süper Nova International pilotu İtalyan Giorgio Pantano 1.01.28.016 ile 2., Racing Engineering pilotu İspanyol Borja Garcia ise 1.01.37.166 ile 3. sırayı elde etti.
     GP2'de 2. yarış, yarın saat 11.00'de 23 tur üzerinden yapılacak.
   20.08.2005 - 16:52:00 
 SIRALAMA TURLARINDA ALONSO, 329.5 KİLOMETRE ORTALAMA HIZA ULAŞTI
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si sıralama turlarında en yüksek hıza ulaşan pilot Fernando Alonso oldu.
     Renault pilotu İspanyol Alonso, pistte 329.5 kilometre ortalama hıza ulaşırken, McLaren Mercedes pilotu Juan Pablo Montoya ise 326.3 kilometreyle en yüksek hıza ulaşan ikinci, Renault'un İtalyan pilotu Giancarlo Fisichella da 325.3 kilometre ile üçüncü pilot oldu.
     Pilotlar içinde 300 kilometreyi yalnızca Sauber Petronas'dan Jacques Villeneuve, Jordan Toyota'dan Narain Karthikeyan ve Minardi Cosworth'den Robert Doornbos geçemedi.
     Sıralama turlarını ilk sırada tamamlayan McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen ise 323.7 kilometreyle 5. en yüksek hıza imza attı.
    
     -8. VİRAJ ZORLADI-
    
     Pilotların 2 gündür pistte en çok zorlandıkları bölüm 8. viraj oldu.
     Bu virajın giriş ve çıkışında birçok pilot spin atıp pistten çıktı.
    
     -GÜRSOY VE ÖZAYDINLI PİSTTE-
    
     Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Ergun Gürsoy ile Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Murat Özaydınlı, bugün İstanbul Park Pisti'ndeydi.
     İkili, Ferrari'nin padoktaki motorevini ziyaret edip, yarış direktörü Jean Todt ile bir süre sohbet etti
   20.08.2005 - 15:44:00 
 RAIKKONEN:''KENDİME VE ARABAMA OLAN GÜVENİM TAM''
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde bugün gerçekleştirilen sıralama turlarının en hızlı ismi olan McLaren Mercedes'in Finli piloti Kimi Raikkonen, kendisine ve aracına güveninin tam olduğunu söyledi.
     Kimi Raikkonen, sıralama turları sonrası yapılan basın toplantısında, özellikle son sektörde biraz zaman yitirdiğini ve fren sorunu da yaşadığını belirtirken, ''Ama biraz zamanım olduğunu bildiğim için fazla endişelenmedim. Dünkü test turlarında da mükemmel değildim. Ama doğru lastiği bulmaya çalışmıştık. Şimdi iyi bir sonuç çıkardık. Kendime ve arabama olan güvenim tam. İşler iyi gidiyor'' dedi.
     Başarılı pilot, İstanbul Park Pisti ile ilgili olarak da, ''Sıradışı bir pist. İniş ve çıkışlar, keskin virajlar var. Özellikle 8 numaralı virajı çok hızlı geçemiyoruz. Benim adıma hoş bir pist'' diye konuştu.
    
     -FISICHELLA: ''SÜREM, YARIN İÇİN CESARET VERİCİ''-
    
     Sıralama turlarında ikinci en hızlı zamanını yapan Renault takımının pilotu Giancarlo Fisichella, özellikle rüzgardan yakındı.
     Tur sırasında çok fazla rüzgar olduğunu ve bunun da kendisine zorluk çıkardığını anlatan İtalyan pilot, ''Ama elde ettiğim süre iyi. Yarın için cesaret verici. Heyecanla bekliyorum ve podyuma çıkmayı ümit ediyorum. Tabii ki asıl hedefim kazanmak'' derken, pistle ilgili de, ''Çok güzel bir parkur. Perşembe günü ilk kez pisti gezdiğimde ne kadar güzel olduğunu fark ettim. İlk 2-3 turum da oldukça heyecan vericiydi'' diye konuştu.
    
     -ALONSO: ''3. SIRA DA MEMNUN EDİCİ''-
    
     Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda pilotlar sıralamasının zirvedeki ismi olan Renault'un İspanyol sürücüsü Fernando Alonso da rüzgardan yakınarak, ''Sıralama turum sırasında biraz şaşırdım çünkü rüzgar zorluk çıkardı. Biraz zaman yitirdim. Aslında 2. sırada da olabilirdim ama 3.'lük de benim için memnun edici. Yarın iyi start alarak bunu kapatabiliriz'' dedi.
     Alonso, hedeflerinin McLaren Mercedes takımını ve Kimi Raikkonen'i yenmek olduğunu dile getirirken, ''Bu, şampiyon olmanın en önemli yolu. Bunu bazen yapabiliriz, bazen de yapamayız ama tabii ki alacağımız puanlar da önemli'' diye konuştu.
   20.08.2005 - 15:06:00 
 SIRALAMA TURUNUN GALİBİ RAİKKONEN
Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. yarışı olan Türkiye Grand Prix'sinde, bugün yapılan sıralama turunun galibi McLaren Mercedes'in Finli pilotu Kimi Raikkonen.
     İstanbul Park Pisti'nde yarın 58 tur üzerinden yapılacak mücadeleye, bugünkü sıralama turunu 1.26.797'lik derecesiyle 221.357 ortalama hızıyla tamamlayan Kimi Raikkonen ilk sırada başlayacak. Bu sezon 5. kez ''pole pozisyon''da başlayacak olan Finli pilot, kariyerindeki 8. ''pole pozisyonu'' elde etmiş oldu.
     Raikkonen'in ardından 2 Renault pilotu Giancarlo Fisichella ve Fernando Alonso gelirken, McLaren Mercedes pilotu Juan Pablo Montoya da yarınki yarışa 4. cepte başlayacak.
    
     -MICHAEL SCHUMACHER TAMAMLAYAMADI-
    
     Pilotlar, sıralama turlarında oldukça zorlu anlar yaşarken, özellikle 8. virajda zorlanıldı.
     Sıralama turlarını 4 pilot tamamlayamazken, son Dünya Şampiyonu Ferrari pilotu Michael Schumacher de 9. viraj girişinde spin atıp pistten çıktı ve sıralama turunu tamamlayamadı.
     Sauber Petronas pilotu Jacques Villeneuve, 8. virajı alamadı ve pist dışına çıktı. Sauber Petronas pilotu yarışı sürdüremedi ve görevlilerin yardımıyla araç garaja çekildi.
     Minardi-Cosworth takımından Robert Doornbos'un da lastikleri yanınca pit alanına girmek zorunda kaldı. Pit girişinde araçtan alevler yükseldi. Pilot aracı terketti ve görevliler aracı söndürdü. Ayrıca Jordan-Toyota'nın Hintli pilotu Karthikeyan da sıralama turlarını tamamlayamayanlar arasında yer aldı.
     BAR Honda pilotu Jenson Button ise ilk sektörde en iyi dereceyi yaparken, daha sonra spin atıp pist dışına çıktı. İngiliz pilot güçlükle aracını kontrol edip, piste çıkarak turunu tamamladı.
     Turlar sırasında pite giderken yarış çizgisi üzerinde yol alan BAR Honda pilotu Takıma Sato, turunu sürdüren BMW Williams pilotu Mark Webber'in süre kaybına neden oldu.
     Pilotlar sıralama turlarında, antrenman turlarına oranla daha kötü dereceler yaptı.
    
     -SIRALAMA TURU SONUÇLARI-
    
     Sıralama turu sonuçları şöyle:
    
     Pilot Takım Ülke Süre
     --------------- ---------------- -------- -------
     1-Kimi Raikkonen McLaren Mercedes Finlandiya 1.26.797
     2-Giancarlo Fisichella Renault İtalya 1.27.039
     3-Fernando Alonso Renault İspanya 1.27.050
     4-Juan Pablo Montoya McLaren Mercedes Kolombiya 1.27.352
     5-Jarno Trulli Toyota İtalya 1.27.501
     6-Nick Heidfeld Williams BMW Almanya 1.27.929
     7-Mark Webber Williams BMW Avustralya 1.27.944
     8-Felipe Massa Sauber Petronas Brezilya 1.28.419
     9-Ralf Schumacher Toyota Almanya 1.28.594
     10-Christian Klien Red Bull Racing Avusturya 1.28.963
     11-Rubens Barrichello Ferrari Brezilya 1.29.369
     12-David Coulthard Red Bull Racing İngiltere 1.29.764
     13-Jenson Button BAR Honda İngiltere 1.30.063
     14-Takuma Sato BAR Honda Japonya 1.30.175
     15-Tiago Monteiro Jordan-Toyota Portekiz 1.30.710
     16-Christijan Albers Minardi-Cosworth Hollanda 1.32.186
     17-Robert Doornbos Minardi-Cosworth Hollanda --------
     18-Jacques Villeneuve Sauber-Petronas Kanada --------
     19-Narain Karthikeyan Jordan-Toyota Hindistan --------
     20-Michael Schumacher Ferrari Almanya --------
     *
   20.08.2005 - 14:34:00 
 İSTANBUL GRAND PRIX'Sİ ALMAN TELEVİZYONUNDA
Türkiye'de ilk kez yarın İstanbul'da yapılacak Formula 1'in 14. ayağı olan İstanbul Grand Prix'sine Alman ''n-tv'' özel televizyonu geniş biçimde yer verdi.
     İstanbul'un ve yarış pistinin ayrıntılı biçimde tanıtıldığı programda, BMW-Williams ekibinde yarışan Alman Nick Heidfeld'in açıklamaları da yer aldı.
     Heidfeld, Türkiye'deki yarışı çok sevindiğini belirterek, ''Yeni ülkeleri ve pistleri her zaman seviyorum. Türkiye'de hiç bulunmamıştım. Aynı yerde çok fazla yarışınca sıkılıyorsunuz'' dedi.
     Pistteki sürprizlerden birinin yarışın saat yönünün tersine yapılacak olması olduğuna işaret edilen haberde Heidfeld de, ''Bu, tabii ki fazla alışık olduğumuz bir durum değil. Bu nedenle yarışçılar için daha da zor olacaktır'' diye konuştu.
     Programda, ''Türkiye 'merhaba' diyor ve herkes buradaki yarışa seviniyor'' biçimindeki ifadeye yer verildi.
     İstanbul Grand Prix'si, diğer tüm yarışlarda olduğu gibi Alman özel televizyon kanalları RTL ve Premiere tarafından yarın canlı olarak verilecek.
   20.08.2005 - 13:36:00 
 FORMULA 1 BAŞKANI ECCLESTONE: ''SÜRÜCÜLER, TAKIMLAR, HERKES MUTLU, BURADA HERŞEY ÇOK GÜZEL''
Formula 1 Başkanı Bernie Ecclestone, İstanbul Park Pisti için ''Sürücüler, takımlar, herkes çok mutlu. Burada herşey çok güzel'' dedi.
     Bernie Ecclestone, İstanbul Park Pisti padok alanındaki TIR'ının önünde İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ve Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu ile birlikte basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
     Ecclestone, pistin kaliteli olduğunu ve dünyanın her tarafındaki pistlerin İstanbul Park gibi yapılması gerektiğini ifade ederek, ''Sanırım bu pisti en çok sürücüler sevdi. Bu pist erkeklerle, yetişkin çcukları birbirinden ayırabilecek bir pist'' diye konuştu.
    
     -''SONSUZA DEK BURADAYIZ''-
    
     Yabancı bir gazetecinin İstanbul Park ile Formula 1'in kaç yıllık sözleşme yaptığını sorması üzerine Ecclestone, önce ''99 yıl'' deyip, ardından da ''Merak etmeyin sonsuza dek buradayız'' diye konuştu.
    
     -YALÇINTAŞ, TEŞEKKÜR ETTİ-
    
     İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ise Bernie Ecclestone'a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, dünyanın en büyük 2. organizasyonunu gerçekleştirdiklerini ve artık hedeflerinin dünyanın en büyük organizasyonu olan olimpiyatları yapmak olduğunu söyledi.
     ''Bu organizasyonla herşeye hazır olduğumuzu ve olimpiyat yapacak güçte olduğumuzu kanıtladık'' diyen Yalçıntaş, yarın İstanbul Park'a 100 binin üzerinde yarışseverin gelmesini beklediklerini ifade ederek, ''Ayrıca 200'ün üstünde ülkede yarış TV'lerden canlı verilecek. Burada 4 milyar dolarlık bir tanıtım yapacağız'' dedi.
     Takım direktörleriyle konuşma olanağı bulduğunu anlatan Yalçıntaş, herkesin pisti çok beğendiğini ve eğlenceli bulduğunu söyledi.
   20.08.2005 - 12:48:00 
 İSTANBUL PARK PİSTİ'NİN İLK KEZ EVSAHİPLİĞİ YAPACAĞI DÜNYA ŞAMPİYONASI'NDA SEZONUN 14. YARIŞI YARIN GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. yarışı olan Türkiye Grand Prix'si yarın İstanbul'da gerçekleştirilecek.
     Yarış takvimine ilk kez bu sezon alınan Türkiye Grand Prix'si İstanbul Park Pisti'nde saat 15.00'de başlayacak.
     Türkiye açısından tarihi bir önem taşıyan büyük yarış öncesinde saat 13.30'da pistte Formula 1 pilotlarının gösteri geçişi olacak. 13.45 ile 14.15 saatleri arasında ise start diziliş tanıtımı, pist aktiviteleri ve gösteriler yapılacak.
     Bu arada, pistte yarın 09.55-10.25 saatleri arasında VW POLO Ladies yarışı, 11.00-11.45 arasında GP2 yarışı, 12.25-12.55 arasında da SEAT Cup Turkey yarışı düzenlenecek.
   20.08.2005 - 11:31:00 
 DÖRDÜNCÜ ANTRENMAN TURUNUN EN HIZLISI MCLAREN MERCEDES'İN FİNLİ PİLOTU RAIKKONEN OLDU
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si dördüncü antrenman turları yapıldı.
     İstanbul Park Pisti'nde gerçekleştirilen dördüncü antrenman turlarında McLaren Mercedes'in Finlandiyalı pilotu Kimi Raikkonen 1.26.120'lik derecesiyle en hızlı tur zamanını yaptı.
     Raikkonen'nin ardından BAR Honda pilotu Jenson Button, Renault pilotu Fernando Alonso ve McLaren Mercedes pilotu Juan Pablo Montoya en hızlı tur derecelerini yapan isimler oldu.
     Bu arada, Michael Schumacher, Jarno Trulli, Mark Webber, Felipe Massa ve Nick Heidfeld dördüncü antrenman turları sırasında spin atarak pistten çıktılar. Ancak pilotlar daha sonra araçlarını yola sokup turlara devam etti.
     İki gün boyunca yapılan 4 antrenman turu sonrasında en hızlı dereceyi dünkü 2. antrenman turunda Toyota'nın test pilotu Ricardo Zonta 1.25.583'lük derecesiyle yaptı.
     Formula 1'de sıralama turları saat 13.00'te yapılacak.
    
     -ANTRENMAN TURLARI SONUÇLARI-
    
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'si dördüncü antrenman turlarının, en hızlı pilotlar ve tur zamanları şöyle:
    
       

     Pilot Takım Ülke Süre
     --------------- ---------------- -------- -------
     1.Kimi Raikkonen McLaren Mercedes Finlandiya 1.26.120
     2.Jenson Button BAR Honda İngiltere 1.26.599
     3.Fernando Alonso Renault İspanya 1.26.627
     4.Juan Pablo Montoya McLaren Mercedes Kolombiya 1.26.748
     5.Giancarlo Fisichella Renault İtalya 1.27.240
     6.Takuma Sato BAR Honda Japonya 1.27.308
     7.Mark Webber Williams BMW Avustralya 1.27.335
     8.Ralf Schumacher Toyota Almanya 1.27.556
     9.David Coulthard Red Bull Racing İngiltere 1.27.796
     10.Felipe Massa Sauber Petronas Brezilya 1.27.829
     11.Christian Klien Red Bull Racing Avusturya 1.27.919
     12.Jarno Trulli Toyota İtalya 1.27.921
     13.Nick Heidfeld Williams BMW Almanya 1.27.951
     14.Michael Schumacher Ferrari Almanya 1.28.155
     15.Jacques Villeneuve Sauber-Petronas Kanada 1.28.534
     16.Rubens Barrichello Ferrari Brezilya 1.28.615
     17.Tiago Monteiro Jordan-Toyota Portekiz 1.28.830
     18.Robert Doornbos Minardi-Cosworth Hollanda 1.30.155
     19.Christijan Albers Minardi-Cosworth Hollanda 1.30.999
     20.Narain Karthikeyan Jordan-Toyota Hindistan --------
    

   20.08.2005 - 11:30:00 
 ÜÇÜNCÜ ANTRENMAN TURUNUN EN HIZLISI McLAREN MERCEDES PİLOTU KOLOMBİYALI MONTOYA OLDU
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si üçüncü antrenman turları yapıldı.
     İstanbul Park Pisti'nde gerçekleştirilen üçüncü antrenman turlarında McLaren Mercedes'in Kolombiyalı pilotu Juan Pablo Montoya 1.26.857'lik derecesiyle en hızlı tur zamanını yaptı.
     BAR Honda pilotu Jenson Button, Renault pilotu Fernando Alonso ve McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen, Montoya'nın ardından 2, 3 ve 4. sırayı elde etti.
    
     -ANTRENMAN TURLARI SONUÇLARI-
    
     Formula 1 Grand Prix'si üçüncü antrenman turlarının, en hızlı pilotlar ve tur zamanları şöyle:
    
   

     Pilot Takım Ülke Süre
     --------------- ---------------- -------- -------
     1.Juan Pablo Montoya McLaren Mercedes Kolombiya 1.26.857
     2.Jenson Button BAR Honda İngiltere 1.27.031
     3.Fernando Alonso Renault İspanya 1.27.119
     4.Kimi Raikkonen McLaren Mercedes Finlandiya 1.27.134
     5.Takuma Sato BAR Honda Japonya 1.27.159
     6.Nick Heidfeld Williams BMW Almanya 1.27.471
     7.Mark Webber Williams BMW Avustralya 1.27.633
     8.Giancarlo Fisichella Renault İtalya 1.27.921
     9.David Coulthard Red Bull Racing İngiltere 1.27.953
     10.Felipe Massa Sauber Petronas Brezilya 1.28.018
     11.Ralf Schumacher Toyota Almanya 1.28.049
     12.Christian Klien Red Bull Racing Avusturya 1.28.063
     13.Jarno Trulli Toyota İtalya 1.28.468
     14.Michael Schumacher Ferrari Almanya 1.28.487
     15.Jacques Villeneuve Sauber-Petronas Kanada 1.28.740
     16.Rubens Barrichello Ferrari Brezilya 1.28.854
     17.Tiago Monteiro Jordan-Toyota Portekiz 1.30.216
     18.Christijan Albers Minardi-Cosworth Hollanda 1.30.837
     19.Robert Doornbos Minardi-Cosworth Hollanda 1.30.851
     20.Narain Karthikeyan Jordan-Toyota Hindistan --------
    

   20.08.2005 - 10:12:00 
 FORMULA DERNEĞİ, KUTLAMA PARTİSİ DÜZENLEDİ
Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. yarışına 21 Ağustos Pazar günü ev sahipliği yapacak olan İstanbul'da, Türkiye Grand Prix'si öncesi kutlama partisi düzenlendi.
     Formula Derneği tarafından, Shell ve Reina'nın sponsorluğunda Kuruçeşme Reina'da gerçekleştirilen gecede spor, iş ve sanat dünyası bir araya geldi.
     Kutlama gecesine, Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone, BMW Williams'ın Avustralyalı pilotu Mark Webber, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık bin 500 davetli katıldı.
     Gecenin ev sahibi Formula Derneği ve Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOMFED) Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, davetlilere yaptığı konuşmada, Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin pazar günü gerçekleşecek olmasının Türkiye ve otomobil sporları için tarihi bir an olduğuna dikkati çekti.
     Tahincioğlu, ''Bundan 10 yıl önce böyle bir organizasyonu düzenlemek hayaldi. Federasyon başkanı olarak verdiğim en büyük sözdü ve yerine getirmiş olmaktan dolayı büyük onur duymaktayım'' dedi.
     İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise Formula 1 yarışlarının bir ayağının da Türkiye'de yapılacak olmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, ''Çok güzel bir gece. Çok mutlu ve gururluyuz. Bunu başarmanın mutluluğu içindeyiz'' şeklinde konuştu.
     Davetliler müzik eşliğinde hoşça vakit geçirirken, Formula 1'in patronu Ecclestone, bir dansöze para yapıştırdı.
   20.08.2005 - 00:10:00 
 KENAN DOĞULU, TAKSİM MEYDANI'NDA KONSER VERDİ
Şarkıcı Kenan Doğulu, Türkiye'nin ilk grand prix organizasyonu olan Formula 1 etkinlikleri kapsamında, Taksim Meydanı'nda konser verdi.
     Doğulu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen konserde seslendirdiği şarkılarla hayranlarını coşturdu.
     Binlerce kişinin izlediği konser sonunda havai fişek gösterisi yapıldı.
   20.08.2005 - 00:09:00 
 SİR FRANK WİLLİAMS: ''TÜRKİYE'DE İYİ BİR YARIŞ OLACAĞINA İNANIYORUM''
BMW Williams F1 Başkanı Sir Frank Williams, Formula 1 Türkiye Grand Prix'si öncesinde pilotların bugün pisti gördüklerini belirterek, ''Türkiye'de iyi bir yarış olacağına inanıyorum'' dedi.
     Koç Allianz'ın yarış öncesi Rahmi Koç Müzesi'nde düzenlediği geceye katılan Williams, Türkiye'deki pisti iyi bulduğunu ve pistin saat yönünün tersine olmasının pilotlar için dezavantaj yaratmayacağını söyledi.
     İstanbul'a daha önce de geldiğini ifade eden Williams, ''İstanbul tarihi ve güzel bir kent. Yarışı heyecanla bekliyorum'' diye konuştu.
     Williams, önümüzdeki sezon için pilotlarda değişim olup olmayacağı şeklindeki bir soru üzerine de ''Bir tane pilotu değiştirebiliriz. Ama henüz karar vermedik'' dedi.
     Koç Allianz Genel Müdürü M. Kemal Olgaç ise Formula 1'in ülke turizmine ve ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirterek, ''Dilerim Türkiye'nin ev sahipliğinden tüm F1 tutkunları memnun kalırlar'' şeklinde konuştu.
   19.08.2005 - 21:27:00 
 TRULLİ: ''BAZI VİRAJLAR ÇOK ZORLU AMA PİSTİ BEĞENDİM''
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sine katılan takımlardan biri olan Toyota, Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.
     Toyota'nın İstanbul Park Pisti'ndeki padokta yer alan Motorhome'daki kokteyline, pilotlar İtalyan Jarno Trulli ile Alman Ralf Schumacher, F1 Toyota Başkanı John Howartt ile GP2 de yarışan Türk pilon Jan Artam katıldı.
     Önce basın mensuplarına Toyota'nın garajı ve pit alanı gezdirilip araçlar, lastikler ve teknik donanım ile ilgili bilgiler verildi. Daha sonra pilotlar Trulli ve Schumacher garaja gelerek, Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
     İtalyan Trulli, İstanbul Park Pisti için ''Bazı virajlar çok zorlu ama alışacağımızı tahmin ediyorum. Güzel bir pist'' yorumunu yaparken, pistin saat yönünün tersine gitmesi konusunda da çok zorluk yaşamadığını, en çok zorlandığı virajın ise 8. viraj olduğunu kaydetti.
     Alman Ralf Schumacher ise İstanbul'un çok güzel bir piste sahip olduğunu kaydederek, ''Şu ana kadar gördüklerimizden etkilendik. İniş çıkışları olan hızlı bir pist. Burada iyi bir yarış bizi bekliyor'' diye konuştu.
     Bu arada, geceye katılan Türk pilot Jan Artam ise sıralama turlarında şanssız bir şekilde 22. sırayı aldığını, ancak yarınki yarışta geriden başlamasına rağmen podyuma çıkmayı hedeflediğini söyledi.
   19.08.2005 - 21:26:00 
 GP2'DE CAN ARTAM, SIRALAMA TURLARINDA 22. OLDU
GP2 sıralama turlarında iSport International adına yarışan Türk pilot Can Artam 22. oldu.
     Can Artam, İstanbul Park Pisti'nde gerçekleştirilen sıralama turlarında 1.40.956'lık derece elde etti. Sıralama turlarında Art Grand Prix takımından Nico Rosberg ''pole pozisyonu'' elde etti. GP2 yarışı yarın saat 14.45'te İstanbul Park Pisti'nde yapılacak.
     Bu arada İstanbul Park Pisti'nde Volkswagen Polo Ladies Cup ile Seat Cup Turkey'in antrenman turları yapıldı.
   19.08.2005 - 18:24:00 
 FENERBAHÇE TEKNİK DİREKTÖRÜ DAUM, MICHAEL SCHUMACHER İLE BİRARAYA GELEREK BAŞARI DİLEDİ
Fenerbahçe Teknik Direktörü Christoph Daum, 2. antrenman turlarının ardından Ferrari pilotu Michael Schumacher ile biraraya geldi.
     Alman teknik adam, vatandaşı Schumacher ile bir süre sohbet edip, yarış için başarı diledi.
    
     -MONDRAGON DA İSTANBUL PARK'TAYDI-
    
     Galatasaray'ın Kolombiyalı file bekçisi Mondragon da İstanbul Park Pisti'ne geldi.
     Mondragon, padok alanında McLaren Mercedes takımının motorevini ziyaret edip vatandaşı Juan Pablo Montoya ile sohbet etti.
    
     -PİLOTLAR PİSTİ SEVDİ-
    
     İstanbul Park Pisti'ne bugün çıkan pilotlar, pisti zorlu ve heyecan verici buldu.
     Renault pilotu İspanyol Fernando Alonso, bugün alınan sonuçların önemli olmadığını, amaçlarının pisti tanımak olduğunu ifade ederek, ''Pist genelde güzel. Çok viraj var. Özellikle 8. viraj biraz zorlu'' dedi.
     BAR Honda pilotu Jenson Button ise yeni pistten hoşlandığını ve hafta sonunda güzel bir yarışın kendilerini beklediğini kaydetti.
     Williams BMW pilotu Mark Webber de herşeyin planladıkları gibi gittiğini söyledi. ''Burada çok güzel bir iş çıkarmışlar ve güzel bir pist yapmışlar'' diyen Weber, pistin kendisinin sevdiği türden olduğunu kaydetti.
     Ferrari pilotu Michael Schumacher ise pistte dün ''scooter'' ile tur attığını ve kendisine çok zorlu değilmiş gibi göründüğünü belirterek, ''Ancak bugün aracımızla yaptığımız antrenman turlarında durum farklı gözüktü. Özellikle 1. ve 8. dönüşler oldukça zorlu'' dedi.
     Yine Ferrari adına yarışan Rubens Barrichello ise kendisi için zorlu bir gün geçtiğini, dengeyi tutturamadıklarını ifade ederken, pistte çok büyüleyici virajların bulunduğunu kaydetti.
    
     -MONTOYA VE RAIKKONEN-
    
     McLaren Mercedes pilotları Juan Pablo Montoya, Kimi Raikkonen ve Pedro De La Rosa da pisti sevdiklerini söyledi.
     Raikkonen, İstanbul Park Pisti ile ilgili ilk izlenimlerinin olumlu olduğunu belirtirken, Montoya da burada çok güzel bir iş çıkarıldığını ve pisti genel olarak beğendiğini bildirdi.
    
     -TODT'DAN ÖVGÜ-
    
     Ferrari Yarış Direktörü Jean Todt ise Bernie Ecclestone'na Türkiye Grand Prix'sini takvime dahil ettiği için teşekkür etti.
     Todt, organizasyon görevlilerini de kutlamak gerektiğini vurgulayarak, ''Kısa sürede çok büyük bir iş yapmışlar'' dedi.
   19.08.2005 - 17:34:00 
 ERDOĞAN: ''FORMULA-1, DÜNYA İLE İLİŞKİLERDE İNANIYORUM Kİ BİRÇOK BAĞLANTILARI KURMADA ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM OLACAK''
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Formula-1 Türkiye Grand Prix'nin Türkiye açısından çok büyük önem taşıdığını belirterek, ''Formula-1, dünya ile ilişkilerde inanıyorum ki birçok bağlantıları kurmada çok önemli bir adım olacak'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, Kemer İlçesi'ne bağlı Kuzdere Köyü'ndeki Güney Antalya Turizmi Geliştirme Birliği (GATAB) Kompost Fabrikası'nda incelemelerde bulundu. Kemer Kaymakamı Adem Yılmaz'ın da eşlik ettiği Başbakan Erdoğan, yetkililerden, tesisle ilgili bilgi aldı.
     Yüzüne maske takarak gezdiği tesisten çıkışında, gazetecilerin Formula-1'e ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, 21 Ağustos Pazar günü yarışları izlemek üzere İstanbul'da olacağını belirtti. Formula-1'in Türkiye'nin tanıtımı ve turizm açısından çok yararlı olacağına inandığını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:
     ''Formula-1, dünya ile ilişkilerde inanıyorum ki, bir çok bağlantıları kurmada çok önemli bir adım olacak. Bu bakımdan Formula-1'i önemsiyoruz. Güzel bir pist meydana geldi. Üç kez dolaştım. Bağlantı yollarının yapımı, hepsi güzel oldu. İnanıyorum ki, 5-10 sene sonra çevre, oluşan ormanlarla çok farklı olacak. Şu anda, güzel çimlendirme, ağaçlandırma çalışmaları yapılmış vaziyette. Herkesin imrenerek yarışmaları izleyeceği bir yer haline gelecek. Öyle bir yatırım oldu.''
    
     -''ALONSO DAHA İYİ''-
    
     Başbakan Erdoğan, bir basın mensubunun yarışlarda favori olarak kimi gördüğünü sorması üzerine, ''Schumacher son zamanlarda pek başarılı gözükmüyor. Alonso daha iyi'' yanıtını verdi.
     Başbakan Erdoğan, basın mensuplarının GATAB Tesisleri'ne ilişkin sorusu üzerine de, GATAB'ın yatırımının özellikle çevrecilik açısından çok olumlu bir adım olduğunu söyledi. Tesiste üretilen kompost gübrenin, gerek organik tarım, gerekse park ve bahçelerin yeşillendirilmesinde kullanıldığına değinen Başbakan Erdoğan, ''Bu bir kültür meselesi. Kaynağında, gerek oteller, gerek vatandaşlar bu ayrıştırmayı iyi yaparlarsa, burada alınacak verim çok daha iyi bir noktaya gelecektir'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, aynı yatırımın İstanbul'da da yapıldığını hatırlatarak, yatırımın devamının da, atıklardan enerji üretimi olduğunu kaydetti. Şu anda, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da atıklardan enerji üretimi konusunda çalışmaları olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
     ''Çevre ve Orman Bakanlığı'mız, Türkiye genelinde vahşi depolamaları bırakıp, modern depolamalara geçmek suretiyle belediyelerle işbirliği halinde katı atıklardan enerji ve kompost gübre üretimini sürdürmektedir. Ülke genelinde tamamen yerleştiği zaman denizlerimizin kirlenmesi, nehirlerimizin kirlenmesi inşallah önlenmiş olacaktır. Bu tesis de bunun örneklerinden bir tanesidir. Bunları aynen diğer illerimizde de geliştirmemiz ve genişletmemiz lazım. Şu anda Çevre ve Orman Bakanlığı'mız, bu işin başını çekiyor. Belediyelerle işbirliği halinde ülke genelinde bunu inşallah başaracağız. Çünkü başka çaremiz yok. Aksi taktirde denizlerimiz, nehirlerimiz, maalesef tehdit altındadır.''
     Başbakan Erdoğan daha sonra, tatilini geçirdiği Tekirova'daki Rixos Otel'e geri döndü.
   19.08.2005 - 17:23:00 
 FORMULA 1 BAŞKANI ECCLESTONE'DAN ORGANİZASYONA ÖVGÜ
Formula 1 Başkanı Bernie Ecclestone, İstanbul Park Pisti, organizasyon ve tesislere övgü yağdırdı.
     İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş ile görüşen Bernie Ecclestone, Murat Yalçıntaş'a teşekkür edip, iyi bir organizasyon beklediğini, ancak bu kadarını beklemediğini söyledi.
     Yalçıntaş, Ecclestone ile yaptıkları görüşmede şaşkınlığını dile getirdiğini belirterek, ''Bana (İyi bir pist olacağını biliyordum ama bu kadarını da beklemiyordum. Organizasyon çok iyi gidiyor. Ne kadar doğru bir karar vermişiz) dedi. Ben de kendisine teşekkür ettim'' diye konuştu.
     Yalçıntaş, İstanbul Park Pisti'ndeki tüm görevlilerin yürekten çalıştığını ve burada emeği geçen herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
   19.08.2005 - 17:06:00 
 İSTANBUL DARÜLACEZE MÜDÜRLÜĞÜ'NDE KALAN 40 KİŞİ, ANTRENMAN TURLARINI İZLEDİ
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde bugün yapılan antrenman turlarını, Darülaceze'de kalan 40 kişinin de izlediği bildirildi.
     İstanbul Darülaceze Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, antrenman turlarını izleyen 40 sakinin büyük heyecan yaşadığı kaydedildi.
     Darülaceze Müdürü Tayfun Karali, bu ve bunun gibi etkinliklerle Darülaceze'yi hastane kimliğinden kurtarıp toplumsal yaşam alanı görüntüsüne kavuşturmayı hedeflediklerini belirterek, ''Bundan sonra da kurum olarak Darülaceze sakinlerine hitap edebilecek her türlü sosyal organizasyonda yer alarak, Darülaceze'de yaşayan insanların yaşama daha sıkı sarılmalarını sağlayacağız'' dedi.
     Yarışlara katıldıkları için çok mutlu olduğunu belirten Darülaceze Sevgi Sitesi sakinlerinden 65 yaşındaki İzzet Başoğlu, gençliğinde de otomobil yarışlarına ilgi duyduğunu, ancak bu denli geniş çapta bir organizasyona katılma fırsatını yeni yakaladığını söyledi.
   19.08.2005 - 16:39:00 
 SIRALAMA TURLARI, YARIN SAAT 13.00'DE BAŞLAYACAK
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde pilotlar yarın sıralama turları atacak.
     Türkiye Grand Prix'sinde araçlarıyla yarın saat 09.00-09.45 saatleri arasında 3., 10.15-11.00 saatleri arasında da 4. antrenman turlarını yapacak olan pilotlar, saat 13.00-14.00 arasında sıralama turlarına çıkacak.
     Bu arada yarın GP2 yarışı, Volkswagen Polo Ladies Cup ve Seat Cup sıralama turları gerçekleştirilecek.
     Yarının programı şöyle:
     09.00-09.45: Formula 1 (3. antrenman turu)
     10.15-11.00: Formula 1 (4. antrenman turu)
     13.00-14.00: Formula 1 (sıralama turu)
     14.45-15.45: GP2 (Yarış 34 tur)
     16.15-16.45: VW Polo Ladies Cup (sıralama turu)
     17.15-17.45: Seat Cup (sıralama turu)
    
     -''F-1 CELEBRATION PARTY''-
    
     İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği ''F-1 Kutlama Partisi'', yarın yapılacak.
     Çırağan Sarayı'ndaki partiye, İstanbul Valisi Muammer Güler, İTO ve TOBB Başkanları ile Formula 1 takımlarının katılacağı bildirildi.
   19.08.2005 - 16:02:00 
 DAUM'UN FAVORİSİ MICHAEL SCHUMACHER
Fenerbahçe'nin Alman teknik direktörü Christoph Daum, Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde favorisinin Ferrari pilotu vatandaşı Michael Schumacher olduğunu söyledi.
     İstanbul Park Pisti'ne gelen ve padokta Ferrari ile Williams BMW'yi ziyaret eden Christoph Daum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Schumacher'in çok iyi bir pilot olduğunu belirterek, ''Bu işin uzmanı odur. Bu yarışta da benim favorim Michael'dir'' dedi.
     Daum, organizasyona da değinerek, ''Türkiye herkese mükemmel bir organizasyon yapabileceğini bir kez daha kanıtladı. Uluslararası anlamda büyük bir organizasyon olan Avrupa Şampiyonlar Ligi finalinin ardından, yine dünyanın gözünün üstünde olduğu Formula 1 organizasyonuna imza atan Türkiye, Türk insanı ve İstanbul tüm dünyaya uluslararası düzeyde olduğunu teyit ettirdi'' diye konuştu.
     Organizasyonu ''eksiksiz ve mükemmel'' diye yorumlayan Daum, bu organizasyonda emeği geçen herkese de teşekkür edip kutladı.
     Bu arada Alman gazeteciler de Daum'a yoğun ilgi gösterdi. Alman medya mensuplarının, Formula 1 organizasyonunun yetişip yetişmeyeceği konusunda hiç endişe yaşayıp yaşamadığını sormaları üzerine Alman teknik adam, ''Benim hiç endişem olmadı. Türkiye'nin bunu başaracağına yürekten inanıyordum'' diye yanıt verdi.
   19.08.2005 - 15:38:00 
 FORMULA 1 ARAÇLARI, İSTANBUL PARK PİSTİ'NE İNDİ
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin ilk antrenman turları yapıldı.
     Formula 1 araçları, ilk kez İstanbul Park Pisti'ne çıkarken, 25 pilotun katıldığı antrenman turunda en hızlı turu McLaren Mercedes'in İspanyol pilotu Pedro Del La Rosa, 1.27.882 ile attı. Del La Rosa, ilk antrenman turunda ortalama 220.305 kilometrelik hıza ulaştı.
     De La Rosa'yı takım arkadaşlarından Kimi Raikkonen, 1.28.453 ile izlerken, Williams BMW pilotu Mark Webber de 1.28.765'lik derecesiyle en hızlı 3. pilot oldu.
     Pilotlar sıralamasında ilk sırada bulunan Renault pilotu Fernando Alonso ise 1.29.283 ile 7. en iyi tur zamanına sahip pilot oldu.
     Bu arada İstanbul Park Pisti'ndeki ilk turlarında bazı pilotlar zor anlar yaşadı. Ferrari pilotu Rubens Barrichello, tur sırasında spin atıp pist dışındaki asfalt bölüme yöneldi. Daha sonra aracını toparlayan Brezilyalı pilot, yeniden piste çıktı. En hızlı tur zamanı yapan Del La Rosa'nın aracı da son tur sırasında pistte durdu. Araç, daha sonra çekiciyle garaja götürüldü.
    
     -ANTRENMAN TURLARI SONUÇLARI
    
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'si ilk antrenman turlarında, en hızlı pilotlar ve tur zamanları şöyle:
    
           

     Pilot Takım Ülke Süre
     ------------------ ---------------- -------- -------
     1-Pedro De La Rosa McLaren Mercedes İspanya 1.27.882
     2-Kimi Raikkonen McLaren Mercedes Finlandiya 1.28.453
     3-Mark Webber Williams BMW Avustralya 1.28.765
     4-Ricardo Zonta Toyota Brezilya 1.28.810
     5-Jenson Button BAR Honda İngiltere 1.28.968
     6-Juan Pablo Montoya McLaren Mercedes Kolombiya 1.29.183
     7-Fernando Alonso Renault İspanya 1.29.283
     8-Michael Schumacher Ferrari Almanya 1.29.766
     9-Takuma Sato BAR Honda Japonya 1.30.050
     10-Giancarlo Fisichella Renault İtalya 1.30.106
     11-Felipe Massa Sauber Petronas Brezilya 1.30.368
     12-Ralf Schumacher Toyota Almanya 1.30.563
     13-Jarno Trulli Toyota İtalya 1.30.785
     14-Nick Heidfeld Williams BMW Almanya 1.30.847
     15-Jacques Villeneuve Sauber-Petronas Kanada 1.30.847
     16-Christian Klien Red Bull Racing Avusturya 1.31.008
     17-Rubens Barrichello Ferrari Brezilya 1.31.294
     18-David Coulthard Red Bull Racing İngiltere 1.31.306
     19-Vitantonio Liuzzi Red Bull Racing İtalya 1.31.353
     20-Tiago Monteiro Jordan-Toyota Portekiz 1.32.147
     21-Nicolas Kiesa Jordan-Toyota Danimarka 1.32.501
     22-Narain Karthikeyan Jordan-Toyota Hindistan 1.32.886
     23-Christijan Albers Minardi-Cosworth Hollanda 1.33.474
     24-Robert Doornbos Minardi-Cosworth Hollanda 1.35.367
     25-Enrico Toccacelo Minardi-Cosworth İtalya 1.36.411
    

   19.08.2005 - 12:53:00 
 JORDAN PİLOTU MONTEIRO: ''TÜRKİYE GRAND PRIX'SİNDE FAVORİM RAIKKONEN''
Formula 1'de Jordan takımı adına yarışan Portekizli pilot Tiago Monteiro, Türkiye Grand Prix'sinde favorisinin Mc Laren Mercedes pilotu Kimi Raikonnen olduğunu söyledi.
     Monteiro, Bridgestone Motorsport Lastik Geliştirme Direktörü Hirohide Harashima ile birlikte İstanbul Park Pisti padok alanındaki Bridgestone Motorevi'nde basın toplantısı düzenledi.
     McLaren ve Raikkonen'in özellikle son 5-6 yarıştır çok iyi performans gösterdiğini kaydeden Portekizli pilot, İstanbul'daki yarışta Finli pilotun ilk sırayı alabileceğini söyledi.
     Kendisinin de iyi bir yarış çıkarmayı amaçladığını belirten Monteiro, yarışı iyi bir yerde bitirmek istediğini kaydetti.
     İstanbul Park Pisti'nde çok değişik virajlar olduğunu ifade eden Monteiro, ''Çok ilginç bir pist ve sürücüler açısından cesaret gerektiriyor'' dedi.
     Hirohide Harashima ise pistten çok etkilendiğini vurgulayarak, ''Çok pürüzsüz bir pist. Bu piste uygun lastikler getirdik. Buraya 2 farklı lastikle geldik. Yağmur olasılığına karşı da her türlü önlemimizi aldık'' diye konuştu.
   19.08.2005 - 11:59:00 
 TÜRK PİLOT CAN ARTAM'IN DA YARIŞTIĞI GP2 ARAÇLARI, İSTANBUL PARK PİSTİ'NDE ANTRENMAN TURU YAPTI
Formula 1 Türkiye Grand Prix yarışlarına sahne olacak İstanbul Park Pisti'ne, ilk olarak GP2 araçları çıktı.
     Formula 1 otomobillerinin antrenman turu öncesi, GP2 araçları piste çıkarak antrenman turu yaptı. iSport International adına yarışan Türk pilot Can Artam da antrenman turlarına katıldı.
     GP2'de sıralama turları, öğleden sonra saat 15.30'da yapılacak.
    
     -NOTLAR-
    
     Bugün gerçekleştirilecek Formula 1 Türkiye Grand Prix antrenman turlarını izlemek için yarışseverler İstanbul Park Pisti'ne erken saatlerden itibaren gelmeye başladı. İlk gün olduğu için sabah saatlerinde fazla bir yoğunluk gözlenmezken, yerli ve yabancı yarışseverler, bayraklar sallayarak tuttukları takımları ve pilotları destekledi.
     Öte yandan İstanbul Park Pisti ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Pistin kilometrelerce dışından başlayan güvenlik önlemleri, pistin çevresinde en üst düzeye çıkarıldı.
     Pist çevresinde atlı ve motosikletli jandarma ekipleri sürekli devriye gezerken, araçlar da yapılan aramaların ardından pist yakınındaki parklara alındı.
     Diğer yandan yarışseverler ana tribün önünde takımların kurdukları standlardan alışveriş yapıp, tuttukları takımların şapka, tişört gibi malzemelerini alma şansını buldu.
     Piste giriş yapacak yol güzergahlarında araçların yavaş yavaş kuyruklar oluşturduğu gözlendi.
   19.08.2005 - 11:43:00 
 KURTARMA GÖREVİ YAPACAĞI AÇIKLANAN KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İTFAİYE EKİBİNİN GÖREVİ İPTAL EDİLDİ
İstanbul Park Pisti'nde yapılacak Formula 1'de sezonun 14. yarışında kurtarma görevi yapacak olan Kocaeli İtfaiyesi'nden 25 kişilik ekibin görevinin iptal edildiği bildirildi.
     Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan, Otomobil Sporları Federasyonu'ndan gelen öneri doğrultusunda geçen hafta 25 kişilik kurtarma ekibi oluşturduklarını ve yarışlar için hazırlandıklarını söyledi.
     Ancak kendilerine iletilen bilgide ekibinin görevinin iptal edildiğini öğrendiklerini belirten Pehlivan, yarışlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin görev yapacağını bildirdi.
   19.08.2005 - 11:22:00 
 FİNAL GÜNÜNDE, İSTANBUL SAMANDIRA, KURTKÖY VE ŞEKERPINAR GİŞELERİNDEN 07.00-19.00 SAATLERİ ARASINDA ÜCRETSİZ GEÇİLECEK
Formula-1 yarışlarının final gününde İstanbul Samandıra, Kurtköy ve Şekerpınar gişelerinden geçişler, ücretsiz olacak.
     Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yazısı üzerine hazırlanan, Formula-1 yarışı final günü gişelerden ücretsiz geçilmesine ilişkin kararname, Resmi Gazete'de yayınlandı.
     Buna göre, Formula-1 finalinin yapılacağı 21 Ağustos Pazar günü 07.00-19.00 saatleri arasında İstanbul Samandıra, Kurtköy ve Şekerpınar gişelerinden geçişler ücretsiz yapılacak.
   19.08.2005 - 10:40:00 
 FERRARİ TAKIMI, FENERBAHÇE'NİN DEREAĞZI TESİSLERİ'NDE KENDİ ARALARINDA MAÇ YAPTI
Formula 1 pilotlarından Michael Schumacher'in de yer aldığı Ferari takımı, kendi aralarında maç yaptı.
     Fenerbahçe Kulübü'nün resmi internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, sarı-lacivertli kulübün Dereağzı Tesisleri'ndeki sahada Schumacher'in de yer aldığı 25 kişilik Ferrari takımı, kendi aralarında maç yaptı.
     Kırmızı takımın sarı takımı 7-1 yendiği maçta, kırmızı takımda yer alan Schumacher'in iki gol attığı bildirildi.
   19.08.2005 - 09:25:00 
 TOYOTA PİLOTLARI RALF SCHUMACHER VE JARNO TRULLI TÜRK MEDYASIYLA SÖYLEŞTİ
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde Toyota takımı adına yarışacak olan Alman Ralf Schumacher ve İtalyan Jarno Trulli, Türk basın mensuplarıyla söyleşi yaptı.
     İstanbul Park Pisti'nin padok alanındaki Toyota Motorhome'da gerçekleştirilen sohbet toplantısında Ralf Schumacher, İstanbul Park Pisti için ''harika bir pist'' yorumunu yaparken, pisti tam anlamıyla yarınki antrenman turlarında tanıyacaklarını belirterek, ''Simulasyonda hazırlandık ama herşeyi yarın öğreneceğiz'' dedi.
     Bu sezonun kendileri için iyi gittiğini kaydeden Schumacher, Türkiye Grand Prix'sinde podyuma çıkmak istediklerini söyledi.
     Jarno Trulli ise İstanbul'un çok güzel bir kent olduğunu ve burada kendilerini zorlu bir yarışın beklediğini söyledi.
     Hava sıcaklığının sorun yaratacağını sanmadığını anlatan Trulli, pistin saat yönünün tersine olması konusunda ise, ''Biz genellikle saat yönünde giden pistlerde yarışıyoruz. Ancak burada çok fazla sorun yaşayacağımızı sanmıyorum. Yeni pist heyecan verici'' diye konuştu.
     Trulli, bu yarışta kimi favori gördüğünün sorulması üzerine de, 'Benim için herkes favori. Yeni bir pist ve herkes podyuma çıkabilir'' diye yanıt verdi.
    
     -PİLOTLAR ''SCOOTER'' İLE TUR ATIYOR-
    
     İstanbul Park Pisti'ne gelen bazı pilotlar, ''scooter''larla tur atarak pisti tanımaya çalışıyor.
     Ferrari pilotu Michael Schumacher, Red Bull Racing pilotu Klein ve Renault pilotu Alonso ''scooter'' ile pistte tur atıp, yeni pisti tanımaya çalıştı.
    
     -BARRICHELLO, YENİ SEZONDA BAR HONDA'DA-
    
     Ferrari'den sezon sonunda ayrılacak olan Brezilyalı pilot Rubens Barrichello'nun, yeni sezonda BAR Honda adına yarışacağı açıklandı.
     BAR Honda takımından yapılan açıklamada, Barrichello'nun 2006 sezonundan itibaren kendileri adına yarışacağı bildirildi.
     Barrichello, BAR Honda'ya katılacağı için heyecan ve mutluluk duyduğunu, Ferrari'ye de geçirdiği 6 ''büyüleyici'' yıl için teşekkür ettiğini söyledi.
    
     -GÜVENLİK ÜST DÜZEYDE-
    
     İstanbul Park Pisti'nde gerçekleştirilecek yarışlarda güvenliği 800 polis, 2 bin jandarma, 4 bin de özel güvenlik elemanının sağlayacağı bildirildi.
     Otomobil Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, güvenlik açısından herşeyin yolunda gittiğini ve gerekli önlemlerin alındığını söyledi.
   19.08.2005 - 09:24:00 
 FORMULA 1'İN PATRONU BERNIE ECCLESTONE, ÖZEL JETİYLE İSTANBUL'A GELDİ
Formula 1 yarışlarının patronu Bernie Ecclestone, özel jetiyle İstanbul'a geldi.
     Sabiha Gökçen Havalimanı'na gelen Bernie Ecclestone, burada yaptığı açıklamada, İstanbul ve Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, ''İstanbul'da Formula 1'in gerçekleşmesini çok istiyordum. Çok güzel bir organizasyon olacağından eminim'' dedi.
   18.08.2005 - 17:51:00 
 ESKİ DÜNYA AĞIR SİKLET BOKS ŞAMPİYONU MIKE TYSON, YARIŞLARI İZLEMEK ÜZERE İSTANBUL'A GELDİ
Eski Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu ABD'li Mike Tyson, Formula 1 Türkiye Grand Prix'sini izlemek üzere İstanbul'a geldi.
     Iberia Havayolları ile Madrid üzerinden gelen ünlü boksör, Atatürk Havalimanı'nda yolcuların büyük ilgisini çekti.
     Basın mensuplarının soruların yanıtsız bırakan Mike Tyson, daha sonra özel bir araçla havalimanından ayrıldı.
   18.08.2005 - 17:33:00 
 RAD-BULL RACING'İN İSKOÇ PİLOTU DAVID COULTHARD İSTANBUL'A GELDİ
İstanbul Park Pisti'nde yarın başlayacak Formula 1 Türkiye Grand Prix'i heyecanı öncesinde Red-Bull Racing'in İskoç pilotu David Coulthard İstanbul'a geldi.
     Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun geride kalan 13 yarışının sonunda 19 puanla 11. sırada bulunan Coulthard, ekibiyle birlikte Sabiha Gökçen Havaalanı'na geldi.
   18.08.2005 - 17:03:00 
 PETROL OFİSİ, İSTANBUL PARK'IN 2021'E KADAR RESMİ VE TEK AKARYAKIT İSTASYONU OLDU
Petrol Ofisi, Türkiye'nin uluslararası yarış pisti İstanbul Park'ın 2021 yılına kadar resmi ve tek akaryakıt istasyonu oldu.
     Petrol Ofisi'nden yapılan açıklamada, İstanbul Park'ta kalıcı istasyon devreye girene kadar ziyaretçilere hizmet verecek olan mobil Petrol Ofisi istasyonunun dün açıldığı kaydedildi.
     Açıklamada, Petrol Ofisi'nin, Prodizel EuroPlus ve Biobenzin satışı yapan ve şu an İstanbul Park'ta Formula 1 ziyaretçileri için mobil olarak hizmet veren istasyonunun, ilerleyen dönemde kalıcı istasyon olarak dışarıdaki araçlara da hizmet vereceği belirtildi.
     Verilen bilgiye göre, Petrol Ofisi'nin İstanbul Park'taki istasyonundan nakit veya kredi kartı kullanarak, ''AutoMatic'' ve ''AutoExpress'' ödeme sistemleri ile alışveriş yapma imkanına sahip olacak
   18.08.2005 - 16:47:00 
 GP 2 PİLOTU ARTAM, PANASONIC TOYOTA RACING TAKIMININ İSTANBUL'DA REHBERLİĞİNİ YAPACAK
GP 2 serisinde yarışan tek Türk pilot olan Can Artam'ın, İstanbul'da kaldığı süre boyunca Panasonic Toyota Racing takımının rehberliğini yapacağı bildirildi.
     Yapılan görüşmeler sonucunda, Artam'ın, Jarno Trulli ve Ralf Schumacher'in pilotluklarını yaptığı Panasonic Toyota Racing takımı içinde görev almasının kararlaştırıldığı ifade edildi.
     Can Artam, konuyla ilgili yaptığı açıklama, ''Panasonic Toyota F1 yarış takımının, Türkiye Grand Prix'i boyunca beni rehberleri olarak görevlendirmelerinden şeref duydum'' dedi.
     Artam, Jarno Trulli ve Ralf Schumacher ile yarın düzenleyecekleri basın toplantısıyla, hafta sonunda takım olarak yapacakları aktiviteler hakkında bilgi verecek.
   18.08.2005 - 16:27:00 
 ALONSO: ''DEĞİŞİK BİR PİSTTE YARIŞACAĞIZ''
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si öncesi pilotlar İstanbul Park Pisti'nin zorlu, aynı zamanda da heyecanlı olduğunu söyledi.
     Renault pilotu Fernando Alonso, Ferrari pilotu Rubens Barrichello, Sauber Petronas pilotu Felipe Massa, Red Bull Racing pilotu Christian Klein ve Minardi pilotu Robert Doornbos, İstanbul Park Pisti'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
     Pilotlar sıralamasında lider durumda bulunan İspanyol Alonso, İstanbul'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. İstanbul Park Pisti'nin değişik bir pist olduğuna dikkat çeken Alonso, ''Bu pisti pilotların seveceğine inanıyorum. Zorlu bir pist'' dedi.
     Brezilyalı Berrichello da pisti yarın tanıma imkanı bulacaklarını ifade ederek, ''Bugün pistte biraz yürüme imkanı buldum. Özellikle ilk dönüş ilginç. Yarın antrenman turlarında pisti tanıyacağız'' diye konuştu.
     Gelecek sezon Ferrari adına yarışacak olan Brezilyalı Felipe Massa ise İstanbul Park Pisti'nin virajlar ve inişlerle birlikte fantastik bir pist olduğunu söyledi. Massa, pistle ilgili yarın daha fazla fikir edineceklerini kaydetti.
     Avusturyalı Klein ise yeni bir pistte yarışmanın heyecanını yaşadığını ve burada yarışmak için sabırsızlandığını ifade etti.
     Hollandalı Doornboos ise İstanbul'da bulunmanın güzel olduğunu kaydederek, ''Farklı bir pist. Playstation'da gördüm. Yarın daha iyi tanıma imkanı bulacağım'' diye konuştu.
     Bu arada, gelecek sezon Ferrari'de yarışacak olan Massa, Schumacher ile takım arkadaşı olmanın kendisi için şans olacağını belirtirken, gelecek sezon Ferrari'den ayrılacak olan Barrichello ise takım direktörü Jean Todt ve Ferrari çalışanlarına teşekkür etti.
   18.08.2005 - 16:21:00 
 FORMULA 1 RİSK YÖNETİMİ AON GÜVENCESİNDE
Sigorta ve reasürans alanında faaliyet gösteren AON'un Türkiye ofisi, 19-21 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'de ilk kez yapılacak Formula 1 yarışının ve İstanbul Park'ta 1 yıl boyunca düzenlenecek tüm motor sporları organizasyonlarının risk yönetimini üstlendi.
     AON'dan yapılan yazılı açıklamada, dünyadaki grand prix ve motorsporları organizasyonlarının yarısından fazlasında risk yönetimini üstlenen AON'un, AON Türkiye ile, F1 Türkiye Grand Prix'i de dahil olmak üzere İstanbul Park'ta önümüzdeki 1 yıllık dönemde düzenlenecek tüm motorsporları organizasyonlarını yüksek limitler ve geniş bir teminat sistemi ile teminat altına aldığı bildirildi.
     Formula 1'in İstanbul ayağının tüm risk yönetimi ve sigorta programının AON Türkiye tarafından planlandığı belirtilen açıklamada, ''AON, dünyadaki Grand Prix'lerin yarısından fazlasında risk yönetiminde sigorta veya reasürans brokeri olarak yer alıyor. Motor Sporları Organizasyonu MSO'nun sigorta brokeri ve risk yönetim danışmanlığını üstlenen AON Türkiye, bu bağlamda F1 Türkiye için de sigorta brokeri olarak yüksek limitler ve geniş bir teminat yapısı ile çözüm üretimini üstlendi'' denildi.
     AON'un dünya çapında hizmet verdiği spor organizasyonu ve kuruluşları arasında NASCAR, Cart ve Indy yarış ligi takımlarının yüzde 70'i, Kanada Grand Prix'i, Amerika National Hot Rod Association (NHRA) organizasyonlarının yüzde 60'ı, Fransa Spor Arabalar Federasyonu ve Peugeot ralli pilotlarının da yer aldığı bildirildi.
     AON'un, Dünya Atletizm Şampiyonası, Amerika Açık Tenis Turnuvası, Avrupa Yüzme Şampiyonası gibi bir çok organizasyonun risk yönetim danışmanlığını ve sigorta brokerlığını da yaptığı kaydedildi.
   18.08.2005 - 15:46:00 
 PTT'DEN ''FORMULA 1'' ANMA PULU VE İLK GÜN DAMGASI
PTT, ''Formula 1'' konulu anma pulunu satışa sunacak, aynı zamanda ilk gün damgası kullandıracak.
     PTT Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre kurum, ''Formula 1 Grand Prix Türkiye'' konulu anma pullarını yarın satışa sunacak. Yine aynı gün ''Formula 1 Grand Prix Türkiye'' ibareli ilk gün damgası kullandırılacak.
     Kayıtlı abonelerin ve ilgilenenlerin ilk gün damgası talepleri, İstanbul Kadıköy PTT Merkez Müdürlüğü'nden karşılanacak. Konuyla ilgili hazırlanan pul ve zarflar, tükeninceye kadar satışta kalacak.
   18.08.2005 - 15:18:00 
 SCHUMACHER:''BURADA BULUNDUĞUM İÇİN MUTLUYUM''
Formula 1'de Ferrari adına yarışan son Dünya Şampiyonu Alman pilot Michael Schumacher, Türkiye'de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
     Michael Schumacher, Sakıp Sabancı Müzesi'nde, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, BRİSA Genel Müdürü Bülent Savaş, Scuderia Ferrari Takımı Teknik Direktörü Ross Brown, Bridgestone Motorsport Direktörü Hiroshi Yasukawa ve Bridgestone Motorsport Lastik Geliştirme Direktörü Hirohida Hamashima ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
     Sözlerine Türkçe olarak ''Merhaba'' diye başlayan Schumacher, İstanbul'da bulunduğu için çok mutlu olduğunu söyledi.
     İkinci kez İstanbul'da bulunduğunu anlatan Alman pilot, ''İstanbul'un tadını çıkarmak için ilk gelişimde fırsatım olmadı. Ama dün akşam eşim ve arkadaşlarımla çok güzel bir yerde yemek yedik. Ayışığı vardı ve ortam çok romantikti'' dedi.
     Schumacher, yeni bir pistte yarışacak olmalarının zorluğuna değinerek, ''En büyük güçlüklerden biri yeni bir pistin deneyimini yaşamak. Pistle ilgili çok güzel şeyler duyduk. Burayı tanıdığımız bir arkadaşımız tasarladı. Eminim İstanbul yarış pisti için elinden geleni yapmıştır. Çok güzel bir hafta sonu geçireceğimizi umuyorum. Bizi izlemeye gelen herkesin hafta sonunu iyi değerlendireceğine inanıyorum'' diye konuştu.
    
     -''TÜRKİYE VE İSTANBUL'UN GÜZELLİĞİNE TANIK OLACAKLAR''-
    
     Schumacher, basın mensuplarının Formula 1'in Türkiye'ye getirisi konusundaki bir sorusuna şöyle yanıt verdi:
     ''Burada kesin rakamlar veremem ama, dünyada Formula'yı izleyen 500 milyon izleyici var. Bunların herbiri bizim yaşadığımız güzelliğe, İstanbul'un güzelliğine tanık olacaklar. En azından Almanya'daki kanalları biliyorum. Yalnızca yarış pistini değil, bu ülkenin güzelliklerini de gösterecekler. Bana kalırsa daha önce Türkiye'ye ve İstanbul'a gelmeyi düşünmemiş kişiler için burada güzellikler var. Formula'nın ülkenize getirisi olacaktır. Başka ülkelerde de yatırımlar yapıldı ve başarılı olundu. Sizin fırsatlarınıza ve turistlere sunacağınız şeylere bakınca, bu konuda başarılı olacağınıza inanıyorum.''
    
     -''İSTANBUL'U KAZANMAK İSTİYORUZ''-
    
     Alman pilot, İstanbul'daki yarışta podyuma çıkıp çıkamayacağıyla ilgili bir soruya ise, ''Geçmişte çok yarış kazandık. Ama yakın dönemde fazla kazanamadık. Ama tek hedefimiz bir sonraki yarışı kazanmak. Şimdi de İstanbul'u kazanmak istiyoruz. Podyuma çıkar mıyız, çıkmaz mıyız, bunu kestirmek zor. Çok çalıştık ve başarı hikayemizi devam ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz'' diye konuştu.
     Tek bir lastik seti bir yarış boyunca yarışmanın zorluğunu anlatan Schumacher, Ferrari ile devam edip etmeyeceği sorusuna, ''Yarışma dışında kafamda hiçbir şey yok. Şu anda sözleşmem var. 2006'nın sonuna dek geçerliliğini koruyor. Gelecek yılın sonuna dek bekleme lüksüm var. Zamanı kullanacağım ve bekleyeceğim'' diye yanıt verdi.
    
     -REKOR-
    
     Formula 1'de bugüne dek 64 ''pole pozisyonu''nun bulunduğunun hatırlatılması ve Ayrton Senna'ya ait olan 65 pole pozisyonluk rekoru, İstanbul'da kırıp kırmayacağının sorulması üzerine, ''Bu yüzden buradayız. Rekor açısından olmasa bile sıralamada ön sıraları almak için çalışacağız'' dedi
     Pistte saat yönünün tersine gidilecek olmasının kendisini zorlayıp zorlamayacağı sorusunu Schumacher, ''Bence asıl sorun sizin boyun kaslarınızın diğer yöne doğru da çalışabilmesi. Saat yönünün tersine yarıştığımız oldu. Geçmişte Brezilya'da yarışmıştık. Böyle pistlere de alışığız'' diye yanıtladı.
     Alman pilot, riskli bir spor yaptıklarının, bunun endişesini yaşayıp yaşamadığının sorulması üzerine de, ''Herşeyden önce yaşıyorum. Hala hayattayım. Bana kalırsa hangi sporu yaptığınız önemli değil. Önemli olan yeteneklerinizin zirvesinde bu sporu yapmak. Ben her seferinde yarışıyor ve bunun keyfini çıkarıyorum. F1'de güvenlik üst düzeyde. Büyük bir çarpışma olsa da korunabiliyorsunuz'' diye konuştu.
     Schumacher, ''Sizi geçmeye en yakın rakip kim?'' sorusuna karşılık, ''Bulunduğumuz noktada ve konumda biz geçebilecek durumda olmalıyız. Çünkü biz gerideyiz. Bizi geçmiş durumda birkaç takım var'' derken, evli ve çocuklu olmasının kendisini yavaşlatıp yavaşlatmadığı sorusuna ise Ross Brown'ın yanıt vermesini istedi. Brown da Schumacher'in başarısındaki en büyük etkenlerden birinin aile yaşantısı olduğunu söyledi.
    
     -GÜLER SABANCI: ''DÜNYANIN GÖZÜ ÜZERİMİZDE''-
    
     Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise Formula 1 yarışları nedeniyle 3 gün boyunca dünyanın gözünün Türkiye'de olacağını söyledi.
     Böyle büyük bir organizasyonun bir parçası olmaktan dolayı Sabancı Topluluğu ve Bridgestone ortaklığı olarak gurur duyduklarını belirten Sabancı, ''Ferrari, Schumacher ve Bridgestone, son 6 yıldır şampiyon oluyor. Burada çok önemli bir şampiyonu ağırlıyoruz. Umuyorum ki bu yarışta da çok başarılı olurlar'' dedi.
     27 yıllık iş yaşamında hep lastikle iç içe olduğunu, ancak şu ana dek Formula 1 yarışı izleyemediğini anlatan Sabancı, hafta sonunda ilk kez F1 izleme şansını bulacağını söyledi.
    
     -SABANCI'NIN ANISI-
    
     Bugün bir şampiyonun yanında oturduğunu, yıllar önce de bir başka şampiyon pilot Alain Proust ile biraraya geldiğini belirten Sabancı, konuyla ilgi anasını şöyle aktardı:
     ''Yıllar önce başka bir şampiyonun yanında da oturmuştum, o da Alain Proust'du. Ben kendisine lastiklerini sormuştum. O da Türkiye'ye ilk geldiğinde bir hanımın lastikle ilgilenmesinden etkilenmiş ve (Ben hayatımda hobisi lastik olan bir hanımla tanışmadım) demişti.''
    
     -BROWN: ''SİMULASYONLARDAN PİSTİ TANIMAYA ÇALIŞTIK''-
    
     Ferrari Takımı Teknik Direktörü Ross Brown ise bilgisayar simulasyonlarıyla İstanbul Park Pisti'ni tanımak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
     İstanbul Park Pisti'nin çok inişi çıkışı olan bir pist olduğunu anlatan Brown, ''Yarın yeni pistle ilgili çok daha fazla bilgiye sahip olacağız. Edindiğimiz bilgiler sonucunda da yarıştaki stratejimizi belirleyeceğiz. Şu an 2 pit stop yapılacak bir pist olarak gözüküyor. Öyle bir strateji geliştirmeliyiz ki, hem sıralama turlarında hem de yarışta başarılı olalım'' diye konuştu.
     Bridgestone Motorsport Lastik Geliştirme Direktörü Hirohida Hamashima, Formula 1'de kullandıkları lastikleri geliştirmek için yoğun bir biçimde çalıştıklarını belirtirken, Bridgestone Motorsport Direktörü Hiroshi Yasukawa ise Ferrari ile çok iyi ilişkilerinin bulunduğunu ve sınırsız güven duyduklarını dile getirdi.
     BRİSA Genel Müdürü Bülent Savaş da Bridgestone ile ortaklıkları hakkında bilgi verip, Formula 1'de edindikleri deneyimin Türkiye pazarına da yansıyacağını söyledi.
    
     -SABANCI'DAN, SCHUMACHER'E NAZAR BONCUĞU-
    
     Güler Sabancı, toplantı sonrası yarışta şans getirmesi için Michael Schumacher'e nazar boncuğu hediye etti.
     Daha sonra Schumacher, Sabancı, Brown, Savaş, Hamashima ve Yasukawa birlikte Ferrari'nin eski formula 1 araçlarından biri önünde basın mensuplarına poz verdi.
    Schumacher'in Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki basın toplantısını adeta medya ordusu izledi. Toplantıda, yerli ve yabancı 200'ü aşkın medya mensubu görev yaptı.
   18.08.2005 - 15:18:00 
 SCHUMACHER:''İSTANBUL PİSTİNİ İYİ EZBERLEYECEĞİM''
İstanbul'da yapılacak Formula 1 otomobil yarışlarına katılacak olan Ferrari pilotu Michael Schumacher, yarıştan önce İstanbul Otodrom pistini iyi ezberleyeceğini söyledi.
     Schumacher, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, motosikletle yarışmadan önce yarış pistinde inceleme yapacağını ve buna göre bir taktik oluşturacağını belirterek, ''İstanbul pistini iyi ezberleyeceğim. Yeni pistlere çabuk alışabileceğime inanıyorum'' dedi.
     Mercedes takımının spor sorumlusu Norbert Haug da Schumacher'in yeni pistlerde iyi sonuçlar aldığını, rakiplerin de buna dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.
     Haberde de Schumacher'in ilk kez yarış yapılan pistlerde iyi sonuçlar aldığını, İstanbul'daki yarışı kazanma şansının yüzde 60 olduğunu kaydetti.
   18.08.2005 - 15:12:00 
 MCLAREN-MERCEDES'İN FİNLİ PİLOTU KİMİ RAİKKONEN, İSTANBUL'A GELDİ
İstanbul Park Pisti'nde yarın başlayacak Formula 1 Türkiye Grand Prix'si heyecanı öncesinde McLaren-Mercedes'in Finli pilotu Kimi Raikkonen İstanbul'a geldi.
     Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun geride kalan 13 yarışının ardından 2. sırada bulunan Raikkonen, öğle saatlerinde özel uçakla Sabiha Gökçen Havaalanı'na geldi.
     Havaalanı personelinin büyük ilgi gösterdiği Finli pilot, 16 yaşındaki Gökçer Özden isimli Ankara'dan gelen bir hayranına imza verdikten sonra kendisini bekleyen 2 Mercedes aracıyla havaalanından ayrıldı
   18.08.2005 - 14:17:00 
 YALÇINTAŞ:''BİLETLERİN KARABORSAYA DÜŞMESİ GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL''
Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 14. ayağını oluşturan Türkiye Grand Prix'si öncesi geri sayım sürerken, yarışseverlerin karaborsa bilet söylentilerine rağbet etmemesi istendi.
     İstanbul Park Pisti'nde yarın başlayacak organizasyon öncesinde 9 bin civarındaki ''Süper Gold'' biletlerinin tamamının tükendiği, 3 gün sürecek yarışlarda sadece final için 65 bin adet biletin satıldığı, kombine satılan bilet sayısının 130 bini aştığı, 5 ayrı tribün için ise şu anda bilet satışının sürdüğü bildirildi.
     İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, yarışın başlangıç ve bitiş çizgisine en yakın tribüne ait Süper Gold biletlerinin karaborsada satıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, ''Karaborsa söylentilerine rağbet etmeyin'' dedi.
     Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
     ''Zaten Süper Gold biletleri günlerce öncesinden tükenmişti. Biletlerin karaborsaya düşmesi gibi bir durum söz konusu değil. Ancak biz biletlere olan talebin son 2 günde artmasını bekliyoruz. Bu sebeple yarışseverlere biletlerini bir an önce almalarını öneriyoruz. Şu anda elimizde Gold 1, Gold 2, Silver 1, Silver 2 ve açık alan biletlerimiz mevcut. Yarışseverlerimiz diledikleri an bilet satış noktalarından arzu ettikleri seçenekte bilet temin edebilirler.''
     Organizasyonda 3 günlük kombine bilet fiyatları şöyle:
     Süper Gold: Tükendi
     Gold 1: 560 YTL
     Gold 2: 490 YTL
     Silver 1: 380 YTL
     Silver 2: 350 YTL
     Açık alan: 140 YTL
   18.08.2005 - 13:16:00 
 YARIŞLAR İÇİN NATO ZİRVESİ BENZERİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Park'ta yapılacak Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için NATO Zirvesi benzeri güvenlik önlemleri alındığını söyledi.
     Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde, burada görevli basın mensuplarıyla bir süre sohbet etti.
     Hasta olduğuna dair bugün bir gazetede yer alan yazının doğru olmadığını belirten Cerrah, söz konusu gazetenin muhabirine, ''Gel bakalım bilek güreşi yapalım. Hangimiz daha sağlıklıyız'' diyerek espri yaptı.
     İstanbul Park'ta yapılacak Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için alınan güvenlik önlemleri sorulan Cerrah, alanın jandarmanın sorumluluk bölgesinde bulunduğunu ve bu nedenle önlemlerin de Jandarma Genel Komutanlığı'nca alındığını ifade etti.
     Ancak, yarışlar nedeniyle İstanbul'a gelmesi beklenen 60-70 bin misafirin kalacağı oteller ile bu misafirlerin İstanbul Park'a gidiş ve gelişleriyle ilgili önlemlerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından alındığını belirten Cerrah, otellerin bulunduğu Taksim ile diğer bölgelerde alınan güvenlik önlemlerinin, geçen yıl Haziran ayında yine İstanbul'da yapılan NATO Zirvesi'nde alınan güvenlik önlemlerinin benzeri olduğunu bildirdi.
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin, yabancı ülke televizyonlarında yüklü miktarda parayla yaptırılamayacak reklam sağlayacağını da ifade eden Celalettin Cerrah, herhangi bir tatsızlık yaşanmaması için gerekli önlemlerin düşünülerek alındığını belirtti.
   18.08.2005 - 12:13:00 
 PİLOTLAR İSTANBUL PARK İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİ AÇIKLADI
Formula 1'de sezonun 14. ayağı olan Türkiye Grand Prix'sine az bir zaman kala dünyanın en ünlü pilotları İstanbul Park Pisti ile ilgili görüşlerini açıkladılar.
     Formula 1 tarihinde ilk kez bu yıl düzenlenecek olan Türkiye Grand Prix'sinin yapılacağı İstanbul Park Pisti'ni değerlendiren pilotlar, yeni pistin çok ilginç ve heyecanlı olacağı görüşünde birleştiler.
     Bu sezon çıktığı yarışlardan 6'sını kazanmayı başaran ve sürücüler klasmanında 87 puanla liderliğini sürdüren Renault'un İspanyol pilotu Fernando Alonso, Türkiye'ye lider olarak gitmenin mutluluk verici olduğunu söyledi.
     24 yaşındaki İspanyol pilot, son olarak Macaristan Grand Prix'sinde başarısız olmalarının Türkiye için bir ölçü olamayacağını belirterek, ''Macaristan'da puan alamamış olmamız bir ölçü değil. Şu anda aracımızın hiçbir sorunu yok. Verilen 3 haftalık arada dinlenmiş olarak yeniden sezonun kalan yarışları için finali hedefliyorum. Türkiye'ye lider olarak gitmek mutluluk verici. Biliyoruz ki çok sıcak bir havada yarış gerçekleştirilecek ve araçların lastikleri ve fren sistemleri çok zorlanacak'' dedi.
    
     -RAIKKONEN-
    
     McLaren-Mercedes'in Finli pilotu Kimi Raikkonen, İstanbul Park Pisti'nde doğru lastikleri kullanmanın yarışları kazanmak açısından çok önemli olduğunu bildirdi.
     Raikkonen, bu sezon halen 6 yarış bulunduğunu ve bunun şampiyonluk yarışı için 60 puan anlamı taşıdığını söyledi. İstanbul Park Pisti'ni görmediğini kaydeden Finli pilot, ''Grafiklerini ve bilgisayar çizimlerini inceledim. Umarım tribünlerde izleyen Türk izleyicilere ve televizyonları başında bizi izleyen milyarlarca insana güzel bir yarış izlettirebiliriz'' diye konuştu.
    
     -SCHUMACHER-
    
     Ferrari'nin Dünya Şampiyonu Alman pilotu Michael Schumacher, uzun ve keskin virajlarıyla İstanbul Park'ın ilginç gözüktüğünü bildirdi.
     Bu sezon istediği performansı bir türlü yakalayamayan ve lider Alonso'nun 32 puan gerisinde kalan Schumacher, yeni piste çok kolay adapte olabileceğini, İstanbul Park'ı da fazla inceleme şansı bulamadığını kaydederek, ''Bakalım yarış sırasında olaylar nasıl gerçekleşecek?'' dedi.
    
     -FISICHELLA-
    
     Renault'un İtalyan pilotu Giancarlo Fisichella ise Türkiye Grand Prix'siyle ilgili yaptığı değerlendirmede, yeni bir pisti keşfetmenin her zaman eğlenceli olduğunu söyledi.
     Sezonun ilk yarışı olan Avustralya Grand Prix'sinde damalı bayrağı ilk gören Fisichella, pistle ilgili yalnızca DVD üzerinde çalıştığını ve yarış sırasında pistin özelliklerini öğreneceğini ifade ederek, ''Yarış sırasında hem teknik sorunları hem de pisti dikkatle incelemeniz gerekiyor. Türkiye'de çok güçlü olacağımızı düşünüyorum. Macaristan Grand Prix'sinde başarılı olamamızın nedenini yavaş pistlerde iyi yarış çıkaramamıza bağlıyorum. İstanbul Park, daha çok bizim başarılı olduğumuz pistlere benziyor. Sıcak havanın da etkisiyle bu yarışta podyuma çıkmayı hedefliyoruz. Araçlarımız da sıcak havalarda daha iyi performans sergiliyor'' ifadesini kullandı.
   18.08.2005 - 11:56:00 
 YARIN PİSTE ÇIKACAK OLAN TAKIMLAR, ANTRENMAN TURLARI YAPACAK
Formula 1 Türkiye Grand Prix'inde dünyaca ünlü pilotlar yarın piste çıkacak.
     Türkiye Grand Prix'inde Formula 1 pilotları, araçları ile 1. ve 2. antrenman turlarını yarın atacak. İstanbul Park Pisti'ndeki ilk antrenman turları saat 11.00 ile 12.00 arasında, ikinci antrenman turları ise 14.00 ile 15.00 saatleri arasında yapılacak.
     20 Ağustos Cumartesi günü saat 09.00-09.45 saatleri arasında üçüncü, 10.15-11.00 saatleri arasında da dördüncü antrenman turlarını yapacak olan pilotlar, saat 13.00-14.00 arasında sıralama turlarına çıkacak. Yarış ise 21 Ağustos Pazar günü saat 15.00'te gerçekleştirilecek.
     Bu arada, 3 gün sürecek organizasyonda GP2, Volkswagen Polo Ladies Cup ve Seat Cup sıralama turları ve yarışları da gerçekleştirilecek.
    
     -3 GÜNLÜK PROGRAM-
    


     İstanbul Park Pisti'nde 19-21 tarihlerindeki program şöyle:
     19 Ağustos Cuma:
     09.30-10.00: GP2 (Antrenman turları)
     11.00-12.00: Formula 1 (Birinci antrenman turu)
     12.30-13.00: VW Polo Ladies Cup (Antrenman turu)
     14.00-15.00: Formula 1 (İkinci antrenman turu)
     15.30-16.00: GP2 (Sıralama turu)
     16.20-16.50: Seat Cup (Antrenman turu)
     20 Ağustos Cumartesi:
     09.00-09.45: Formula 1 (Üçüncü antrenman turu)
     10.15-11.00: Formula 1 (Dördüncü antrenman turu)
     13.00-14.00: Formula 1 (Sıralama turu)
     14.45-15.45: GP2 (Yarış 34 tur)
     16.15-16.45: VW Polo Ladies Cup (Sıralama turu)
     17.15-17.45: Seat Cup (Sıralama turu)
     21 Ağustos Pazar:
     09.55-10.25 VW Polo Ladies Cup (Yarış 8 tur)
     11.00-11.45 GP2 (Yarış 23 tur)
     12.25-12.55 Seat Cup (Yarış 10 tur)
     13.30 Formula 1 pilotlarının gösteri geçişi
     13.45-14.15 Formula 1 Start diziliş tanıtımı, pist aktivite ve gösterileri
     15.00 Formula 1 (Grand Prix 58 tur)
    

   18.08.2005 - 10:38:00 
 BU SEZON YAPILAN 13 GRAND PRIX'NİN 6'SINDA FERNANDO ALONSO MUTLU SONA ULAŞTI
Formula 1'de pilotlar sıralamasında birinci durumda bulunan Renault'nun İspanyol sürücüsü Fernando Alonso, geride kalan 13 yarışta 6 kez mutlu sona ulaşarak, en çok Grand Prix kazanan pilot oldu.
     Sezonun flaş ismi Fernando Alonso, Malezya, Bahreyn, San Marino, Avrupa, Fransa ve Almanya Grand Prix'lerinde mutlu sona ulaştı. 87 puanla pilotlar sıralamasında birinci durumda bulunan Alonso, bu sezon 13 yarışın 11'inde finiş görürken, bunların 10'undan puan çıkardı. 11. olduğu Macaristan Grand Prix'i, finiş görüp puan alamadığı tek yarış olurken, Alonso ''Michelin'' lastikleri kullanan takımların katılmadığı, dolayısıyla kendisinin de yarışmadığı ABD Grand Prix'i dışında Kanada'da yarışı bitiremedi.
    
     -RAIKONNEN 4 BİRİNCİLİK KAZANDI-
    
     Alonso'nun en yakın rakibi McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen ise bu sezon 4 yarışta mutlu sona ulaştı.
     Finli pilot İspanya, Monaco, Kanada ve Macaristan'da birinci olurken, Renault'un İtalyan pilotu Giancarlo Fisichella, Ferrari'nin Alman pilotu Michael Schumacher ve McLaren pilotu Kolombiyalı Juan Pablo Montoya da 1'er kez Grand Prix zaferi yaşadı.
    
     -13 GRAND PRİX VE BİRİNCİLER-
    
     Geride kalan 13 Grand Prix'de ilk sırayı alan pilotlar şunlar:
    
    

     Grand Prix Kazanan Takımı Tur Zaman
     ---------- -------------------- ------- --- -----------
     Avustralya Giancarlo Fisichella Renault 57 1:24:17.336
     Malezya Fernando Alonso Renault 56 1:31:33.736
     Bahreyn Fernando Alonso Renault 57 1:29:18.531
     San Marino Fernando Alonso Renault 62 1:27:41.921
     İspanya Kimi Raikkonen McLaren-M. 66 1:27:16.830
     Monaco Kimi Raikkonen McLaren-M. 78 1:45:15.556
     Avrupa Fernando Alonso Renault 59 1:31:46.648
     Kanada Kimi Raikkonen McLaren-M. 70 1:32.09.290
     ABD Michael Schumacher Ferrari 73 1:29:43.181
     Fransa Fernando Alonso Renault 70 1:31:22.233
     İngiltere Juan Pablo Montoya McLaren-M. 60 1:24:29.588
     Almanya Fernando Alonso Renault 67 1:26:28.599
     Macaristan Kimi Raikkonen McLaren-M. 70 1:37:25.552
    

   18.08.2005 - 10:37:00 
 FORMULA 1 TÜRKİYE GRAND PRIX'Sİ 203 ÜLKEDEN NAKLEN YAYINLANACAK
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si nedeniyle dünyanın gözü 3 gün boyunca Türkiye'de olacak.
     203 ülkeden naklen yayınlanacak Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda sezonun 14. yarışını toplam 2.2 milyar kişinin izlemesi bekleniyor.
     Türkiye'nin 19-21 Ağustos tarihlerinde ilk kez ev sahipliği yapacağı organizasyon nedeniyle yurt dışından 40 ile 60 bin arasında turistin İstanbul'a gelmesi bekleniyor.
     Yarış için İstanbul'a gelecek turistlerin Türkiye'ye 80 ile 120 milyon dolar arası döviz bırakacağı, yarışın TV'den naklen yayını nedeniyle reklam maliyetinin 3.7 milyar dolar olarak hesaplandığı bildirildi.
   18.08.2005 - 10:35:00 
 13 YARIŞ SONUNDA ALONSO VE RAIKKONEN 4'ER KEZ POLE POZİSYONDA YARIŞA BAŞLADI
Formula 1'de bu sezon yapılan 13 yarış sonucunda en çok pole pozisyonu kazanan isimler Renault pilotu Fernando Alonso ve McLaren Mercedes pilotu Kimi Raikkonen oldu.
     Pilotlar sıralamasında ilk sırada yer alan Alonso ile ikinci durumda bulunan Raikkonen 4'er kez sıralama turlarında en iyi dereceyi yapıp yarışa ilk sıradan başladı.
     Alonso, Malezya, Bahreyn, Fransa ve İngiltere, Raikkonen ise San Marino, İspanya, Monaco ve Almanya'da sıralama turlarının birincisi oldu.
     İspanyol pilot Alonso, ilk sıradan başladığı 4 yarışın 3'ünde (Malezya-Bahreyn-Fransa) yarışı da kazanırken, İngiltere'de ise yarışta 2. sırada yer aldı.
     Raikkonen ise sıralamalarda ilk sırayı aldığı İspanya ve Monaco Grand Prix'lerini kazanmayı başarırken, Almanya ve San Marino'da finiş göremedi.
     Bu arada Renault pilotu Giancarlo Fisichella, Toyota pilotu Jarno Trulli, Williams BMW pilotu Nick Heidfeld, BAR Honda pilotu Jenson Button ve Ferrari pilotu Michael Schumacher de birer kez yarışlara ilk sıradan başlama başarısını gösterdi.
    
     -13 YARIŞIN SIRALAMA TURLARI-
    
     Formula 1'de geride kalan 13 yarışta sıralama turlarında ilk 3 şöyle oluştu.
    


     Avustralya:
     1- Giancarlo Fisichella (Renault)
     2- Jarno Trulli (Toyota)
     3- Mark Webber (Williams BMW)
     Malezya:
     1- Fernando Alonso (Renault)
     2- Jarno Trulli (Toyota)
     3- Giancarlo Fisichella (Renault)
     Bahreyn:
     1- Fernando Alonso (Renault)
     2- Michael Schumacher (Ferrari)
     3- Jarno Trulli (Toyota)
     San Marino:
     1- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
     2- Fernando Alonso (Renault)
     3- Jenson Button (BAR Honda)
     İspanya:
     1- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
     2- Mark Webber (Williams BMW)
     3- Fernando Alonso (Renault)
     Monaco:
     1- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
     2- Fernando Alonso (Renault)
     3- Mark Webber (Williams BMW)
     Avrupa:
     1- Nick Heidfeld (Williams BMW)
     2- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
     3- Mark Weber (Williams BMW)
     Kanada:
     1- Jenson Button (BAR Honda)
     2- Michael Schumacher (Ferrari)
     3- Fernando Alonso (Renault)
     ABD:
     1- Jarno Trulli (Toyota)
     2- Kimi Raikonen (Mc Laren Mercedes)
     3- Jenson Button (BAR Honda)
     Fransa:
     1- Fernando Alonso (Renault)
     2- Jarno Trulli (Toyota)
     3- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
     (Raikkonen ceza aldığı için yarışa 10 sıra geriden başladı. Bu nedenle sıralama turlarında 4. olan Schumacher, yarışa 3. sıradan başlayan isim oldu.
     İngiltere:
     1- Fernando Alonso (Renault)
     2- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
     3- Jenson Button (BAR Honda)
     (Raikkonen ceza aldığı için yarışa 10 sıra geriden başladı. Bu nedenle sıralama turlarında 3. olan Button yarışa 2., Juan Pablo Montoya ise 3. sıradan başlayan isimler oldu.)
     Almanya:
     1- Kimi Raikkonen (McLaren Mercedes)
     2- Jenson Button (BAR Honda)
     3- Fernando Alonso (Renault)
     Macaristan:
     1- Michael Schumacher (Ferrari)
     2- Juan Pablo Montoya (McLaren Mercedes)
     3- Jarno Trulli (Toyota)
    

   18.08.2005 - 10:30:00 
 FORMULA 1'DE FERNANDO ALONSO VE TAKIMLARDA RENAULT İLK SIRADA
14. Grand Prix'i İstanbul'da yapılacak olan Formula 1'de geride kalan 13 yarış sonucunda pilotlarda Fernando Alonso, takımlarda ise Renault ilk sırada yer alıyor.
     Bu sezon büyük bir çıkış yaşayan Renault'nun İspanyol pilotu Fernando Alonso, 13 yarış sonunda toplam 87 puana ulaşarak ilk sıraya yerleşirken, McLaren Mercedes'in Finli pilotu Kimi Raikkonen 61 puanla 2., Ferrari'nin son dünya şampiyonu Alman pilotu Michael Schumacher ise 55 puanla 3. sırada bulunuyor.
    
     -PİLOTLAR SIRALAMASI-
    
     Formula 1'de bu sezon yapılan 13 yarış sonunda pilotlar sıralaması şöyle oluştu:
    


     Sürücü Ülkesi Takım Puan
     --------------- ------- ------- ----
     1-Fernando Alonso İspanya Renault 87
     2-Kimi Raikkonen Finlandiya McLaren-Mercedes 61
     3-Michael Schumacher Almanya Ferrari 55
     4-Jarno Truli İtalya Panasonic Toyota 36
     5-Juan Pablo Montoya Kolombiya McLaren-Mercedes 34
     6-Ralf Schumacher Almanya Panasonic Toyota 32
     7-Rubens Barrichello Brezilya Ferrari 31
     8-Giancarlo Fisichela İtalya Renault 30
     9-Nick Heidfeld Almanya Williams-BMW 28
     10-Mark Webber Avustralya Williams-BMW 24
     11-Jenson Button İngiliz BAR-Honda 19
     11-David Coulthard İngiliz Red Bull Racing 19
     13-Felipe Massa Brezilya Sauber-Petronas 8
     14-Tiago Monteiro Portekiz Jordan-Toyota 6
     14-Alexander Wurz Avusturya McLaren Mercedes 6
     14-Jacques Villeneuve Kanada Sauber Petronas 6
     17-Narain Karthikeyan Hindistan Jordan-Toyota 5
     18-Christijan Albers Hollanda Minardi-Cosworth 4
     18-Pedro de la Rosa İspanya McLaren Mercedes 4
     18-Christian Klien Avusturya Red Bull Racing 4
     21-Patrick Friesacher Avusturya Minardi-Cosworth 3
     22-Vitantonio Liuzzi İtalya Red Bull Racing 1
     22-Takuma Sato Japonya BAR-Honda 1
    

     -TAKIMLARDA RENAULT ÖNDE-
    
     Takımlar sıralamasında Alonso ve Fisichella'dan oluşan Renault takımı 117 puanla ilk sırada yer alıyor.
     13 yarış sonunda Renault'u 105 puanla McLaren-Mercedes, 86 puanla da Ferrari izliyor.
     Formula 1'de 13 yarış sonunda takımlar sıralaması ise şöyle oluştu:
    


     1- Renault (117 puan)
     2- McLaren-Mercedes (105 puan)
     3- Ferrari (86 puan)
     4- Toyota (68 puan)
     5- Williams-BMW (52 puan)
     6- Red Bull Racing (24 puan)
     7- BAR-Honda (20 puan)
     8- Sauber-Petronas (14 puan)
     9- Jordan-Toyota (11 puan)
     10- Minardi-Cosworth (7 puan)
    

   18.08.2005 - 10:29:00 
 ARAÇLARININ ULAŞTIĞI EN YÜKSEK HIZ 375 KİLOMETRE
Dünyanın en büyük ve en pahalı spor organizasyonlarından biri olan Formula 1'de pilotlar yarışlar sırasında ortalama 2 kilo kaybediyor.
     Pilotlar ayrıca sıcak bir pistte ortalama 1.5 litre sıvı kaybına uğruyor.
     55 yıldır gerçekleştirilen Formula 1 yarışlarına ilişkin bazı ayrıntılar şöyle:
     -Formula 1 araçlarının ulaştığı en yüksek hız 375 kilometre ve bu hız ancak İtalya'nın Monza pistinde yapılabiliyor.
     -Bir Grand Prix sırasında araçların fren diskleri ve pedalları bin derecelik ısıya ulaşabiliyor.
     -Formula 1 araçları saatte 200 kilometre hıza ulaşma ve tekrar durma noktasına sadece 7 saniyede varabiliyor.
     -Araçlar 200 kilometre hızdan durma noktasına 1.9 saniye içinde ulaşıyor.
    
     -EN YAŞLI ŞAMPİYON-
    
     -Yarışlar tarihinde en yaşlı şampiyon pilot 46 yaşında kupaya uzanan Arjantinli Juan Manuel Fangio oldu.
     -En genç şampiyon pilot ise 25 yaşında şampiyonluğa ulaşan Brezilyalı Emerson Fittipaldi'ydi.
     -Bugüne kadar yarış kazanan en genç pilot unvanını İspanyol Fernando Alonso, 22 yaşındayken elde etti. En yaşlı yarış kazanan pilot ise 53 yaşında kazandığı yarışla İtalyan Luigi Fagioli oldu.
     -İngiliz Stirling Moss, kariyerinde en çok yarış kazanan pilot olmasına karşın hiç şampiyonluk alamayarak bu alanda bir ilke imza attı.
     -Yarışlarda tüm zamanların en genç pilotu ise 19 yaşında pilot koltuğuna geçen Yeni Zelandalı Mike Thackwell.
     -Brezilya'nın efsane pilotu Ayrton Senna, 65 yarışa ilk sırada (pole position) başlama hakkını elde ederek, bu alanda bir rekor kırdı. Schumacher, 64 kez ilk sırada başlama hakkı ile ikinci sırada yer aldı.
   18.08.2005 - 10:20:00 
 MCLAREN MERCEDES PİLOTU MONTOYA, ''FORMULA 1 TUTKUSU'' FOTOĞRAF SERGİSİNİ GEZDİ
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için İstanbul'a gelen McLaren Mercedes pilotu Juan Pablo Montoya, ''Formula 1 Tutkusu'' adlı fotoğraf sergisini gezdi.
     Fındıklı'daki Siemens Sanat Merkezi'nde, Formula 1 fotoğrafçısı Rainer Schlegelmilch'in objektifinden 44 yıllık toplam 150 fotoğrafın yer aldığı sergiyi gezen Montoya, fotoğraflara hayran kaldı.
     Basın mensuplarının yoğun ilgisiyle karşılaşan Kolombiyalı pilot, sergiyi gezdikten sonra medya mensuplarına yaptığı açıklamada, ''Burada bulunmak çok güzel. Çok güzel bir iş çıkarılmış. Buraya gelip sergiyi gezenler, Formula 1 ve ruhunu anlayacaklardır'' dedi.
     ''Umarım hafta sonu çok güzel bir yarış olur'' diyen Montoya, İstanbul Park pistinin saat yönünün tersine olmasının kendilerini zorlayıp zorlamayacağının sorulması üzerine de, ''Bu durum fizikman bizi zorlayacak. Ama piste çıkacak herkes için aynı zorluk olacak'' diye yanıt verdi.
     McLaren'in bu sezon sık sık motor sorunu yaşamasının nedeninin sorulması üzerine de Kolombiyalı pilot, ''Sınırları zorladığımız için zaman zaman sorun yaşamamız normaldir'' dedi.
     Hafta sonundaki yarışlarda havanın yağışlı olması ihtimalinin bulunduğunun hatırlatılması karşısında Montoya, her türlü hava şartına göre hazırlıklı olduklarını söyledi.
     Montoya, daha sonra sergiden ayrıldı. Schlegelmilch'in 44 yılı aşkın süredir çektiği 150 fotoğrafın yer aldığı ''Formula 1 Tutkusu'' sergisinin 7 Ekim'e kadar açık kalacağı bildirildi.
   17.08.2005 - 21:24:00 
 TÜRKİYE GRAND PRIX'SİNİN YİYECEK VE İÇECEK SAĞLAYICISI DİVAN GRUBU OLDU
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin yiyecek ve içecek sağlayıcısı Divan Grubu oldu.
     Divan Grubu, 19-21 Ağustos tarihlerinde İstanbul Park Pisti'nde gerçekleşecek yarışlarda, toplam 22 servis istasyonunda, 300 personeliyle izleyicilere hizmet verecek.
   17.08.2005 - 19:09:00 
 FORMULA 1'DE GÖREV YAPACAK 659 KİŞİ ''CAT'' MARKA BOTLAR GİYECEK
Formula 1 Grand Prix'sinde, pist içinde sportif anlamda görev alacak 659 görevlinin botları ''Yeşil'' firması tarafından karşılanacak.
     Formula 1 Türkiye Grandprix'sinde, 148 bayrak hakemi, 176 müdahale hakemi, 150 kişilik yangın ekibi, 50 kişilik pit ve padok görevlisi, 14 zone şefi, 21 kişilik yarış kontrol ekibi ve 100 kişilik tıbbi ekibin ''Yeşil'' firmasının temin edeceği iklim ve piste uygun ''Cat'' markalı botları giyecekleri açıklandı.
     Formula 1 gibi seçkin bir organizasyon içinde bir Türk markası olarak yer almaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten ''Yeşil'' yetkilileri, ''Ülkemiz için sportif, sosyal ve ekonomik açıdan büyük önem taşıyan dev bir projenin içinde bir Türk markası olarak yer almak bizim için son derece onur verici. İstanbul Park Pisti'nde görev yapacak tüm görevlilerin, kendilerini rahat hissedebilecekleri şekilde çalışmalarını yürütebilmeleri için bu projeye dahil olduk'' şeklinde konuştular.
   17.08.2005 - 17:15:00 
 KOMBİNE F1 BİLETLERİNİN İKİNCİ EL FİYATI 2500 AVRO
Motor Sporları Organizasyonu (MSO) ve Biletix firması, 19-21 Ağustos tarihleri arasında İstanbul Park Pisti'nde gerçekleştirilecek Türkiye Grand Prix biletlerine yüksek bir talep olduğunu açıklayarak, Formula 1 severleri son güne kalmadan biletlerini erken almaları konusunda uyardı.
     Biletix Genel Müdürü Ali Abhary, 350 Avro değerindeki 3 günlük kombine Formula 1 biletlerinin ikinci el piyasasında ve internette 2 bin 500 Avro'ya satıldığına dikkat çekerek, talebin yüksek olduğu etkinliklerde bu durumun normal olduğunu söyledi.
     Koç Bilgi Grubu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Ali Abhary yarışseverlerin hala satışta olan pek çok uygun koltuk için Biletix'i arayabileceklerini bildirdi.
     Açıklamada, İstanbul Park'da 4 ayrı bilet gişesinin bulunacağını, tüm bu gişelerin yarışın olduğu hafta sonunda, cuma gününden pazar gününe kadar 07.30 ile 18.00 saatleri arasında açık olacağı kaydedildi.
     (BÜL-BE-SSG)
   17.08.2005 - 17:03:00 
 YARIŞ SÜRESİNCE HAVA SAHASI KONTROL EDİLECEK
Formula 1 Türkiye Grand Prix'si süresince İstanbul Park Pisti'ndeki Hava Trafik Kontrol Kulesi'nde görev yapacak Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan bir ekip, pistin hava sahasını kontrol edecek ve helikopterlerin iniş-kalkışını sağlayacak.
     Formula 1 yarışlarının yapılacağı İstanbul Park Pisti'nde helikopterlerin iniş-kalkışı ile hava sahasının kontrolü için, Sabiha Gökçen Havaalanı'nda görevli 5 kişilik Formula 1 Hava Trafik Kontrol Ekibi oluşturuldu.
     Formula 1 Hava Trafik Kontrol Kulesi'nde görev yapacak ekip, Formula 1 süresince dönüşümlü olarak çalışacak.
     Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı Halkla İlişkiler Müdürü Lerzan Özder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Park sahasında tesis edilen helikopter iniş sahalarına iniş-kalkış yapacak tüm helikopter pilotlarının eğitim almalarının zorunlu tutulduğunu ve bu eğitimlerinin tamamlandığını bildirdi.
     İstanbul Park üzerinde tesis edilen hava sahasının yarışlar süresince uçuşa yasak alan ilan edildiğini, bu durumun notam (havacılık lisanında duyuru) yayınıyla da tüm dünyaya duyurulduğunu ifade eden Özder, İstanbul Park hava sahasına giriş yapacak tüm hava araçlarına önceden izin alma zorunluluğu getirildiğini kaydetti.
     İstanbul Park'ta sürekli bir ambulans helikopteri bekleyeceğini de anlatan Özder, olası bir durumda ambulans helikopterinin İstanbul Park sahasından Anadolu Sağlık Merkezi'ne gideceğini ve zaman kaybına yol açmamak için de bu helikoptere özel uçuş rotaları seçildiğini dile getirdi.
     Lerzan Özder, FIA'nın gereklilikleri üzerine, yarış ya da herhangi bir şekilde F 1 arabaları bulunduğu sürece pist üzerinden uçuş yapmanın çekim helikopteri dışında yasak olduğu için tüm iniş-kalkış ve uçuş rotalarının buna göre hazırlandığını bildirdi.
    
     -SABİHA GÖKÇEN'DE HAREKETLİLİK-
    
     Bu arada, İstanbul'da geçtiğimiz mayıs ayında gerçekleştirilen Şampiyonlar Ligi final maçında Liverpool taraftarlarını ağırlayan Sabiha Gökçen Havaalanı, bu kez de Formula 1 yarışları nedeniyle hareketlilik yaşıyor.
     Lerzan Özder, Şampiyonlar Ligi final karşılaşmasında yolcu yoğunluğu yaşadıklarını, Formula 1'de ise hava trafiğinin artacağını söyledi.
     Özder, Formula 1 süresince yarışseverleri getirecek 45-50 özel jetin beklendiği havaalanını, yarışların yapılacağı İstanbul Park'a misafirleri taşıyan çok sayıda helikopterin de yoğun olarak kullanmasının beklendiğini kaydetti.
     Sabiha Gökçen Havaalanı'nın işletmecisi HEAŞ tarafından geliş ve gidiş trafiklerinin önceden bildirilmesi için bir notam yayınladığını ifade eden Özder, organizasyon süresince 15-20 helikopterin havaalanı ile İstanbul Park arasında yolcu taşıyacağını sözlerine ekledi.
     (KAY-ER-HLD)
   17.08.2005 - 16:58:00 
 BAR HONDA'NIN PİLOTU TAKUMA SATO, İSTANBUL'A GELDİ
BAR Honda'nın Japon pilotu Takuma Sato, Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için İstanbul'a geldi.
     Lufthansa Havayolları ile Münih üzerinden gelen Takumo Sato, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, ''Türkiye'ye geldiğim için çok heyecanlıyım. Yeni yarışlara gitmek bana her zaman heyecan verir'' diye konuştu.
   17.08.2005 - 16:09:00 
 ATATÜRK HAVALİMANI'NDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ TAMAMLANDI
İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, İstanbul'da yapılacak Formula 1 Türkiye Grand Prix'i ile ilgili olarak Atatürk Havalimanı'nda da her türlü önlemi planlayıp uygulamaya koyduklarını bildirdi.
     Basın mensuplarına hazırlıklarla ilgili bilgi veren Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Müftüoğlu, yarışlar için gelişlerin dünden itibaren artarak devam ettiğini söyledi.
     Atatürk Havalimanı'ndan bugüne kadar biletli 800 kişinin giriş yaptığı anlatan Müftüoğlu, şunları kaydetti:
     ''Atatürk Havalimanı'nda da gerekli güvenlik önlemlerini ve gelecek misafirlerle ilgili tedbirleri planlayıp uygulamaya koyduk. Formula 1 yarışları için yurtdışından çoğu tarifeli uçaklarla yaklaşık 20 bin kişinin geleceği bildirildi. Ayrıca 50-60 arasında özel jetle gelecek VIP yolcusu, 600 basın mensubu ve takım ekibi 5 bin kişinin olacağı ifade edildi. Elinde bileti bulunan yolculara İçişleri Bakanlığı'nın talimatı doğrultusunda vizesiz giriş işlemi yapılıyor. Bu uygulama yarışların 10 gün öncesinden başladı.
     Yarışlar için geleceklere 10 pasaport kontuarı ayrılmış durumda. Gelecek küçük jetler de alanımıza iniş yaptıktan sonra park için Sabiha Gökçen Havaalanı'na gidecek.''
     Vedat Müftüoğlu, Atatürk Havalimanı'nda günde 750 uçağın iniş-kalkış yaptığını ve yolcu sayısının 80 bin civarında olduğunu dile getirerek, buna rağmen gelecek misafirlere en iyi hizmetin verileceğini söyledi.
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'ini yurtdışından yaklaşık 2.5 milyar kişinin izleyeceğini kaydeden Müftüoğlu, bu organizasyonun turizmin gelişmesi, Türkiye ve İstanbul'un tanıtımı açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
     (SM-ER-MES)
   17.08.2005 - 15:57:00 
 OSD: ''FORMULA 1, OTOMOTİVE İLGİSİNİ ARTIRACAK''
İstanbul Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, İstanbul'da yapılacak Formula 1 Türkiye Grand Prix'i ile ilgili olarak Atatürk Havalimanı'nda da her türlü önlemi planlayıp uygulamaya koyduklarını bildirdi.
     Basın mensuplarına hazırlıklarla ilgili bilgi veren Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Müftüoğlu, yarışlar için gelişlerin dünden itibaren artarak devam ettiğini söyledi.
     Atatürk Havalimanı'ndan bugüne kadar biletli 800 kişinin giriş yaptığı anlatan Müftüoğlu, şunları kaydetti:
     ''Atatürk Havalimanı'nda da gerekli güvenlik önlemlerini ve gelecek misafirlerle ilgili tedbirleri planlayıp uygulamaya koyduk. Formula 1 yarışları için yurtdışından çoğu tarifeli uçaklarla yaklaşık 20 bin kişinin geleceği bildirildi. Ayrıca 50-60 arasında özel jetle gelecek VIP yolcusu, 600 basın mensubu ve takım ekibi 5 bin kişinin olacağı ifade edildi. Elinde bileti bulunan yolculara İçişleri Bakanlığı'nın talimatı doğrultusunda vizesiz giriş işlemi yapılıyor. Bu uygulama yarışların 10 gün öncesinden başladı.
     Yarışlar için geleceklere 10 pasaport kontuarı ayrılmış durumda. Gelecek küçük jetler de alanımıza iniş yaptıktan sonra park için Sabiha Gökçen Havaalanı'na gidecek.''
     Vedat Müftüoğlu, Atatürk Havalimanı'nda günde 750 uçağın iniş-kalkış yaptığını ve yolcu sayısının 80 bin civarında olduğunu dile getirerek, buna rağmen gelecek misafirlere en iyi hizmetin verileceğini söyledi.
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'ini yurtdışından yaklaşık 2.5 milyar kişinin izleyeceğini kaydeden Müftüoğlu, bu organizasyonun turizmin gelişmesi, Türkiye ve İstanbul'un tanıtımı açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.
   17.08.2005 - 15:56:00 
 İSTANBUL'DA YER BULAMAYANLAR BURSA'YA AKIN ETTİ
İstanbul'da, 19-21 Ağustos tarihleri arasında yapılacak ''Formula 1 Türkiye Grand Prix''ini izlemek için gelen yabancı turistlerin, İstanbul'daki otellerde yer bulamadıkları için yakın kentlerdeki otelleri doldurdukları bildirildi.
     TÜRSAB Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk kez ev sahipliği yapacağı, dünyanın en büyük organizasyonlarından biri olan Formula 1'i izlemek isteyen turistlerin, İstanbul'daki konaklama sıkıntısı yüzünden dünden bu yana Bursa'ya gelmeye başladıklarını söyledi.
     Arap turistlerin çoğunlukta olduğu yarışseverlerin Bursa'daki otelleri doldurduklarını ifade eden Erdem, şöyle konuştu:
     ''İstanbul'da konaklama sıkıntısı çeken yerli ve yabancı turistler yüzünden kentimizdeki 3, 4 ve 5 yıldızlı otellerde, doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Şu an için otellerimizde hiç yer yok. Rezervasyonlar, 23 Ağustos'a kadar dolu. İstanbul'da yer bulamayanlar, Bursa'nın da aralarında bulunduğu yakın kentlere rağbet ediyor.''
     Hasan Erdem, yarışseverlerin, Bursa'nın yanı sıra Yalova ve Bolu-Abant'taki otellere de büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.
   17.08.2005 - 14:30:00 
 F1 PİLOTU WEBBER, ATALARININ SAVAŞTIĞI BÖLGEDE
Türkiye Grand Prix'i öncesinde dün İstanbul'a gelen BMW-Williams Takımı'nın Avustralyalı pilotu Mark Webber, Gelibolu Yarımadası'nda, Çanakkale Savaşları'nda ölen dedesinin mezarını aradı.
     Webber, BMW-Williams Takımı'nın teknik ekibindeki arkadaşlarıyla geldiği Gelibolu Yarımadası'nda, ilk olarak Anzak Koyu'na gitti. Buradaki mezarlıkta dedesinin ismini bulamayan Webber, daha sonra Avustralya Mezarlığı'nın bulunduğu Lone Pine Anıtı'na geçerek, burada da bir süre mezar taşlarında dedesinin adını aradı ve mezarları kamerayla görüntüledi.
     Dedesinin 1915 yılında Çanakkale'de er olarak savaştığını belirten Webber, ''Ben de F1 yarışları için geldiğim Türkiye'de ilk fırsatta dedemin savaştığı alanları ziyaret etmek istedim. Ancak buradaki mezarlarda dedemin ismine rastlayamadım. Yine de atalarımın savaştığı bölgeyi gezmek benim için çok önemliydi. Ziyaretim sırasında çok duygulu anlar yaşadım'' dedi.
     (ÇMA-BG-HAG-MLK)
   17.08.2005 - 13:08:00 
 TÜRSAB: ''ÇOK AZ OTELDE YER KALDI''
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) İkinci Başkanı Rıza Epikmen, Formula 1 Türkiye Grand Prix'si nedeniyle İstanbul'da otellerin dolduğunu ve çok az yer kaldığını bildirdi.
     Epikmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Formula 1 Türkiye Grand Prix'si bilet satışlarının sürdüğünü belirterek, TÜRSAB olarak acenteler vasıtasıyla yurtdışında 9 bin bilet sattıklarını söyledi.
     Yarışlarla ilgili her şeyin yolunda olduğunu ve rayına oturduğunu ifade eden Epikmen, şunları kaydetti:
     ''Oteller doldu, çok az otelde yer kaldı. Formula 1 Türkiye Grand Prix'si nedeniyle otelde yer olmadığı için grubunu Yalova'da yatıran olduğu gibi, yarış için gelip yer bulamadığı için Tekirdağ'da yatıranlar da var. Bu yarışın tanıtıma katkısı çok önemli. Önümüzdeki dönemde turizme artı etkisi olacaktır.
     Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için hiçbir tanıtım yapılmasa dahi, yayınlandığı gün dünyada 2 milyar kişi tarafından izlenecek. Bu da dolaylı olarak İstanbul ve Türkiye'nin adının televizyon ekranlarında yer almasını sağlayacak.''
   17.08.2005 - 12:32:00 
 YARIŞ GÜNÜ, GİŞELER ÜCRETSİZ OLACAK
Başbakanlık Basın Merkezi, Pazar günü yapılacak Formula-1 yarışları nedeniyle 07.00-19.00 saatleri arasında İstanbul Samandıra, Kurtköy ve Şekerpınar gişelerinden geçişlerin ücretsiz yapılmasını öngören kararnamenin imzaya açıldığını bildirdi.
     Başbakanlık Basın Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bayındırlık Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine bir kararname hazırlandığı ve 21 Ağustos Pazar günü yapılacak Formula-1 yarışları nedeniyle 07.00-19.00 saatleri arasında İstanbul Samandıra, Kurtköy ve Şekerpınar gişelerinden geçişlerin ücretsiz yapılmasını öngören söz konusu kararnamenin imzaya açıldığı duyuruldu
   17.08.2005 - 12:13:00 
 TUROB: ''İSTANBUL'DAKİ OTELLER AŞAĞI YUKARI DOLU''
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Formula 1 Türkiye Grand Prix'si nedeniyle Sirkeci'deki bazı oteller hariç, İstanbul'daki otellerin aşağı yukarı dolduğunu bildirdi.
     Bayındır, A.A. muhabirine yaptığı açıklamada, Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için İstanbul'a gelişlerin başladığını belirterek, şunları söyledi:
     ''Yarış nedeniyle kente yurtdışından 40 bin kişinin gelmesini bekliyoruz. Sirkeci'deki bazı oteller hariç İstanbul'daki oteller aşağı yukarı dolu. Formula 1 nedeniyle normal satışlara göre otel fiyatları yükseldi. 20 Avro'ya satılan oda fiyatları 100 Avro'ya kadar çıktı.''
     Yarışın yapılacağı İstanbul Park Pisti'ne yakın olduğu için bazı kişilerce Tuzla'da ev kiralandığını da kaydeden Bayındır, ''Formula1 için İstanbul'a gelecek yaklaşık 40 bin kişinin otel, ulaşım ve yemek dahil olmak üzere 100 milyon Avro dolayında döviz bırakmasını bekliyoruz'' dedi.
     Timur Bayındır, Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinin ülkenin dünyaya tanıtımı açısından önemine de işaret etti.
     (ŞUL-ER-HLD)
   17.08.2005 - 11:40:00 
 ALMAN BILD GAZETESİ:''İSTATİSTİKLERE GÖRE TÜRKİYE'DE FERRARI KAZANACAK''
Alman Bild Gazetesi, ilk kez İstanbul Park Pisti'nde 21 Ağustos Pazar günü yapılacak Formula 1 yarışını istatistiklere göre Ferrari ekibinin kazanacağını ileri sürdü.
     Gazetenin internet sayfasında, ''İstatistiklere göre Türkiye'de Ferrari kazanacak'' başlığıyla verilen haberde, Formula 1 yarışlarının geçen yıllarda ilk kez yapıldığı pistlerde tüm yarışları Ferrari ekibinin kazandığına dikkat çekildi.
     Malezya'da ilk kez 1999 yılında yapılan Grand Prix'yi, o dönem Michael Schumacher'in Ferrari'de takım arkadaşı olan Eddie Irvine'in kazandığı hatırlatılan haberde, 2000 yılında ilk kez ABD'nin Indianapolis kentinde düzenlenen Grand Prix'yi de Schumacher'in kazandığına ve takım arkadaşı Rubens Barrichello'nun da ikinci olduğuna işaret edildi.
     Bahreyn'de ilk kez geçen yıl yapılan yarışı da aynı biçimde Schumacher'in kazandığı ve Rubens Barrichello'nun ikinci olduğu ifade edilen haberde, aynı yıl Şanghay'da ilk kez yapılan yarışı ise Barrichello'nun kazandığı, Schumacher'in ise ancak 12. olduğu hatırlatıldı.
     Formula 1'de 7 kez dünya şampiyonluğu bulunan Schumacher'in, 2002 yılında Almanya'daki Hockenheim adlı pistin yeniden düzenlenmesinden sonra yapılan ilk yarışı da kazandığı kaydedildi.
     Haberde ayrıca, Schumacher'in şimdiki takım arkadaşı Barrichello için İstanbul'daki yarışın Ferrari adına yarıştığı son yarışlarından biri olacağı, Barrichello'nun gelecek sezon BAR Honda ekibine geçeceğini resmen açıkladığı belirtildi.
   16.08.2005 - 18:47:00 
 BMW WILLIAMS PİLOTU WEBBER, TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI'NI ZİYARET ETTİ
İstanbul Park Pisti'nde 19-21 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Formula 1 Türkiye Grand Prix'si için dün gece Türkiye'ye gelen BMW Williams'ın Avustralyalı pilotu Mark Webber, bugün Toplum Gönüllüleri Vakfı'nı ziyaret etti.
     Vakfın Beylerbeyi'ndeki merkezine gelen Mark Webber, burada F1 Racing Grand Prix Dergisi ve eski Williams Takım Direktörü Peter Windsor ile söyleşi yapıp, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
     Webber, İstanbul'a geçen yıl geldiğini hatırlatarak, ''Geldiğimde İstanbul Park Pisti'nde çalışmalar sürüyordu. Karşımızda şu an muhteşem bir pist var. Bütün Formula 1 elemanları burada yeni bir pistte yarışacak olmanın heyecanını paylaşıyor'' dedi.
    
     -''YENİ BİR PİSTTE YARIŞMAK ZORDUR''-
    
     Yeni bir pistte yarışmanın her zaman için zor olduğunu kaydeden Avustralyalı pilot, bugüne dek 40 değişik pistte yarıştığını ve antrenman yaptığını belirterek, ''Bu piste cuma gününden önce çıkamayacağız. Ancak İstanbul Park Pisti'nin simulasyonu üzerinde otomobil kullandım'' diye konuştu.
    
     -''SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM''-
    
     Havanın sıcak olmasının ve pistte saat yönünün tersine gidilecek olmasının nasıl bir zorluk yaratacağının sorulması üzerine Webber, şunları söyledi:
     ''Bu aylarda hep sıcak havalarda yarışıyoruz. Dolayısıyla takımlar bu duruma alışıktır. Pistin saat yönünün tersine olması ise boyun kasları ve vücut üzerine bir etki yapacaktır. Çünkü pistlerin yüzde 80'i saat yönünde. İstanbul'daki pistte yarışmak bizi zorlayacak ama sabırsızlıkla burada yarışmayı bekliyorum.''
    
     -''ÇOK ÖZEL BİR ATMOSFER OLACAK''-
    
     Pilotların İstanbul Park Pisti'nin tasarımından memnun olacaklarını belirten Webber, ''Burada çok özel bir atmosfer olacak, çünkü pilotlar ilk kez burada yarışacak'' dedi.
     Podyuma çıkıp çıkmayacağı sorusuna ise Webber, ''Umarım podyuma çıkarım, bunun için elimden geleni yapacağım'' diye yanıt verdi.
     Webber, ''Formula 1'de ekip çalışması mı, bireysel çalışma mı etkili?'' sorusuna, ''Williams için 500 kişi çalışıyor. Bunun 250'si yalnızca motor için çalışıyor. Formula 1 bireysel bir olay değil. Yalnızca yarış sırasında pilotun becerileri ön plana çıkıyor. Ama bunun dışında tamamıyla bir takım işi'' diye yanıt verdi.
    
     -WEBER, DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR HEDİYE ETTİ-
    
     Mark Webber, konuşmasının ardından sponsor firma HP adına Toplum Gönüllüleri Vakfı'na (TOG) bir dizüstü bilgisayar hediye etti.
     Bilgisayarı alan TOG Başkanı İbrahim Betil, ''Bu HP'nin bugüne dek bize verdiği birçok araçtan biri. Kendilerine teşekkür ediyorum'' dedi. Betil daha sonra Webber'e TOG'nin rozetini takıp, günün anısına sertifika verdi.
    
     -NAZAR BONCUĞU VE LOKUM-
    
     HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga da konuşmaların ardından Webber'e yarışta şans getirmesi için nazar boncuklu anahtarlık hediye etti.
     Tulga, Avustralyalı pilot Mark Webber'in büyük dedesinin Gelibolu'da yaşamını yitirdiğini ifade ederek, ''Mark da bizden biri, kendisine yarışta başarılar diliyoruz'' dedi.
     Tulga ayrıca Webber'e bir paket lokum hediye ederken, bir lokumu da yemesi için Avustralyalı pilota verdi.
     Webber, bu sezon Formula 1'de geride kalan 13 yarışta topladığı 24 puanla 10. durumda bulunuyor.
   16.08.2005 - 17:43:00 
 YARIŞLARA SİGARA REKLAMI TAKİBİ
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Genel Sekreteri Sinan Vargı, Formula-1 yarışlarında sigara markası ve markayı çağrıştıran isim, şekil ve benzeri logoların kullanılması halinde, ''kanun dışı reklam veya örtülü reklam yapıldığı'' gerekçesiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na başvuracaklarını belirtti.
     Vargı, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'da 19-21 Ağustos tarihleri arasında yapılacak Formula-1 yarışlarının komite tarafından ''sıkı takibe alındığını'' bildirdi.
     Bu yarışlarda, geçmişte olduğu gibi, özellikle bazı yabancı sigara reklamlarının yapılmaması konusunda yarışmanın her karesini titiz bir şekilde inceleyeceklerini ifade eden Vargı, yarışların organizasyonu için izin verilmesi aşamasında, dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e ''kesinlikle sigara reklamı yapılmayacağı'' sözünün verildiğini anımsattı.
     Vargı, şunları kaydetti:
     ''Öncelikle bu sözü ve halen yürürlükte olan sigarada reklam yasağını belirleyen 4207 sayılı yasanın 3. maddesini bu yarışın organizasyonunu yapan kişi ve kuruluşlara hatırlatıyoruz. Sigara markası ve markayı çağrıştıran isim, şekil ve benzeri logoların kullanılması halinde, 'kanun dışı reklam veya örtülü reklam yapıldığı' gerekçesiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu'na başvuracağız.''
     Geçmişte diğer ülkelerde yapılan bazı yarışlarda 90 dakikalık süre içinde 5 bin 200 kez yabancı bir sigara markasının isim ve logolarının ekrana geldiğine işaret eden Vargı, bunun ülkede genç nüfus içinde sigara oranını artırmada etkili olduğunu belirtti.
   16.08.2005 - 14:59:00 
 BAYRAKLARIN DİLİ
Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1 yarışlarında, pilotlar kullanılan değişik renkteki bayraklarla uyarılıyor.
     Damalı bayrak yarışın bittiğini belirtirken, kırmızı bayrak yarışın durdurulduğunu, siyah bayrak ise diskalifiye durumunu anlatıyor.
     Formula 1'de kullanılan bayraklar ve anlamları şöyle:
     Damalı bayrak: Yarışın sona erdiğini belirtir. İlk 3 araca sallanan bu bayrağı sadece yarış direktörü veya onun tayin edeceği kişi kullanabilir.
     Sarı bayrak: Pistte tehlike var anlamına gelir. Pilot için bir tane sallanan bayrak ''yavaşla'', iki tane sallanan ise ''Her an durmaya hazır ol'' anlamındadır.
     Kırmızı bayrak: Yarışın durdurulduğunu belirtir. Kaza sonucu pistte bir aracın kalmış olması veya yarışın devam etmesinin tehlikeli olduğunu anlatır. Pilotlar bu bayrağı gördüklerinde yavaş bir şekilde pite dönmek zorundadır.
     Mavi bayrak: Hem tur bindirilen, hem de yarışan araçlara gösterilir. Tur bindirilecek aracın arkadan gelen araca yol vermesi şarttır.
     Siyah-bayrak: Diskalifiye durumunu belirtir. Araç numarası ile birlikte kullanılır.
     Yeşil bayrak: Bir önceki pozisyonda gösterilen herhangi bir renkteki işaret bayrağının artık devre dışı kaldığını belirtmek için kullanılır.
     Sarı-kırmızı çizgili bayrak: Pistin kaygan olduğunu belirtir.
     Siyah-beyaz bayrak: Sportmen olmayan bir davranış yapıldığını belirtir. Araç numarasıyla birlikte kullanılır ve diskalifiyeden önceki uyarıdır.
     Ortası turuncu siyah-bayrak:Aracın mekanik bir problemi olduğunu ve hemen pit alanına girmesi gerektiğini anlatır.
     Beyaz bayrak: Pistte yavaş hareket eden bir aracın olduğunu belirtir.
     (BÜL-BE-SSG)
   16.08.2005 - 13:19:00 
 SCHUMACHER, 7 KEZLE EN ÇOK ŞAMPİYON OLAN PİLOT
Dünyanın en büyük spor organizasyonlarından biri olan Formula 1'i en çok kazanan pilot Alman Michael Schumacher oldu.
     1950 yılından bu yana yapılan Formula 1'de Michael Schumacher, 7 kez mutlu sona ulaşıp zirveye yerleşirken, Arjantinli Juan Manuel Fangio 5 kezle en çok kazanan 2., 4 kez şampiyonluğa ulaşan Fransız Alain Prost ise 3. sırada yer alıyor.
     Schumacher 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003 ve 2004'te şampiyon olurken, Fangio 1951, 1954, 1955, 1956 ve 1957, Prost ise 1985, 1986, 1989 ve 1993'te birinci oldu.
    
     -TAKIMLARDA FERRARİ-
    
     Takımlar sıralamasında ise Ferrari elde ettiği 14 şampiyonlukla en çok şampiyon olan takım unvanını açık ara koruyor.
     Formula 1'de Williams 9, McLaren ise 8 birincilikle Ferrari'yi izliyor.
    
     -YILLAR, ŞAMPİYON PİLOTLAR VE TAKIMLAR-
    
     Formula 1'de 1950'den bu yana şampiyonluğa ulaşan pilotlar, takımları ve takım şampiyonları şöyle:
    Yıl      Pilot                Takım       Şampiyon takım

     ---- ------------------ ---------- ---------------
     1950 Nino Farina Alfa Romeo ---
     1951 Juan Manuel Fangio Alfa Romeo ---
     1952 Alberto Ascari Ferrari ---
     1953 Alberto Ascari Ferrari ---
     1954 Juan Manuel Fangio Mercedes ---
     1955 Juan Manuel Fangio Mercedes ---
     1956 Juan Manuel Fangio Ferrari ---
     1957 Juan Manuel Fangio Maserati ---
     1958 Mike Hawthorn Ferrari Vanwall
     1959 Jack Brabham Cooper Cooper Climax
     1960 Jack Brabham Cooper Cooper Climax
     1961 Phill Hill Ferrari Ferrari
     1962 Graham Hill BRM BRM
     1963 Jim Clark Lotus Lotus Climax
     1964 John Surtees Ferrari Ferrari
     1965 Jim Clark Lotus Lotus Climax
     1966 Jack Brabham Brabham Brabham Repco
     1967 Denny Hulme Brabham Brabham Repco
     1968 Graham Hill Lotus Lotus Ford
     1969 Jackie Stewart Matra Matra
     1970 Jochen Rindt Lotus Lotus Ford
     1971 Jackie Stewart Tyrrell Tyrell Ford
     1972 Emerson Fittipaldi Lotus Lotus Ford
     1973 Jackie Stewart Tyrrell Lotus Ford
     1974 Emerson Fittipaldi McLaren McLaren Ford
     1975 Niki Lauda Ferrari Ferrari
     1976 James Hunt McLaren Ferrari
     1977 Niki Lauda Ferrari Ferrari
     1978 Mario Andretti Lotus Lotus Ford
     1979 Jody Scheckter Ferrari Ferrari
     1980 Alan Jones Williams Williams Ford
     1981 Nelson Piquet Brabham Williams Ford
     1982 Keke Rosberg Williams Ferrari
     1983 Nelson Piquet Brabham Ferrari
     1984 Niki Lauda McLaren McLaren TAG
     1985 Alain Prost McLaren McLaren TAG
     1986 Alain Prost McLaren Williams Honda
     1987 Nelson Piquet Williams Williams Honda
     1988 Ayrton Senna McLaren McLaren Honda
     1989 Alain Prost McLaren McLaren Honda
     1990 Ayrton Senna McLaren McLaren Honda
     1991 Ayrton Senna McLaren McLaren Honda
     1992 Nigel Mansell Williams Williams Renault
     1993 Alain Prost Williams Williams Renault
     1994 Michael Schumacher Benetton Williams Renault
     1995 Michael Schumacher Benetton Benetton Renault
     1996 Damon Hill Williams Williams Renault
     1997 Jacques Villeneuve Williams Williams Renault
     1998 Mika Hakkinen McLaren McLaren Mercedes
     1999 Mika Hakkinen McLaren Ferrari
     2000 Michael Schumacher Ferrari Ferrari
     2001 Michael Schumacher Ferrari Ferrari
     2002 Michael Schumacher Ferrari Ferrari
     2003 Michael Schumacher Ferrari Ferrari
     2004 Michael Schumacher Ferrari Ferrari

     (Not: Takım sıralamaları 1958 yılına dek yapılmamıştır.)
     (BÜL-BE-SSG)
   16.08.2005 - 13:18:00 
 3 SANİYEDE 100 KİLOMETRE HIZ
Formula 1 Türkiye Grand Prix'sinde yarışseverler, motorsporları teknolojisinin en üst düzeyde kullanıldığı araçları izleme fırsatı bulacaklar.
     İstanbul'un 19-21 Ağustos tarihlerinde ev sahipliğini yapacağı yarışlarda kullanılan Formula 1 otomobillerinin 100 kilometre hıza ulaşmaları yaklaşık 3 saniyelik bir zaman dilimine sığarken, pistin durumuna göre seçilen değişik kanat grupları ve ayarlar nedeniyle hız limitleri ise değişebilmekte.
     FIA'nın Formula 1 yarışları için belirlediği teknik kurallar çerçevesinde araçların motor hacimleri 3 bin cc.'yi geçemez, silindir sayısı 10 ile sınırlandırılmıştır ve her silindir de en fazla 5 valf bulundurabilir.
     Araçlarda motorun beslenmesi için ekstra takviye sağlayan Supercharging ve Turbocharging sistemlerinin kullanımı F1'de yasaklı olurken, motor yapısı ise çelik ile dökme demirden yapılmak zorundadır.
     Pistonlar, silindir başı ve silindir yataklarının yapay kimyasal bileşenlerden üretilmesinin yasak olduğu organizasyonda, araçların egzoz sisteminin uzunluğu da değişken olamaz.
    
     -OTOMATİK VİTES YASAK-
    
     F1'de araçlarda sadece ön tekerlerin direksiyona bağlı olma zorunluluğu bulunurken, otomatik vites kullanımı ise yasaktır.
     Otomatik vites kutusu kullanılamadığı için vites değişikliği yalnızca pilotlar tarafından yapılabilen araçlarda, vites sayısı ise en az 4, en fazla da 7 olarak belirlenmiştir ve tüm araçlarda geri vites bulunması da mecburidir.
     Spin atmayı engelleyici herhangi bir sistemin kullanılamadığı araçlarda, çekiş kontrol sistemi ise 2001 yılı İspanya Grand Prix'sinden itibaren serbest bırakılmıştır.
    
     -YARIŞ SÜRESİNCE LASTİKLER DEĞİŞTİRİLEMİYOR-
    
     F1'de bu sezon uygulanmaya başlayan yeni kurallarla birlikte, yarış içinde olağanüstü haller dışında lastik değiştirilmesi yasaklandı.
     Araçların yaklaşık 330 kilometre hıza kadar ulaştıkları yarışların en önemli unsuru olarak gösterilen lastiklerin, geride kalan sezonların aksine 2005 sezonunda istenildiği zaman değiştirilme uygulaması kaldırıldı ve ancak yarış sırasında sadece açık bir kusur veya hasarı varsa, ya da lastiğin durumunun tehlikeli sonuçlara yol açabileceği kanaatine varılırsa değiştirilebilme izni yer aldı. Lastik değişimi için pite girildiği zaman içerisinde de araçların yakıt ikmali yapması yasaklandı.
     Ancak, yarış esnasında yağış olması durumunda ise bu kuralların aksine takımlar araçlarını pite çağırarak lastik değişimi yapabilmekte ve bu esnada yakıt ikmali de gerçekleştirebilmekte.
     Araçlarda teker çapları 66 cm. ile sabitlenirken, jantlar metalden yapılmak zorunda, ön tekerlerin genişliği en fazla 33.5 en az 30.5, arka tekerlerin genişliği ise en fazla 38 en az da 36.5 olmalıdır.
    
     -FREN SİSTEMLERİ ÇOK GÜÇLÜ-
    
     Ulaştıkları yüksek hızlardan kısa süre içerisinde düşük hızlara inebilme kabiliyetine sahip F1 araçlarında oldukça güçlü fren sistemleri kullanılmakta.
     Karbon balata ve karbon disk kullanımı nedeniyle çok kuvvetli frenlere sahip olan F1 araçlarında bu sistem, yaklaşık 700 derece sıcaklığa ulaştığında en yüksek performansı vermekte.
     Diğer yandan, otomobilin fren sistemine yardımcı olan bir diğer etken de aerodinamik aksesuarlardır. Kanat gruplarının yere basma etkisinin yanı sıra bir de otomobilin frenleme etkisi bulunmakta. Bu sayede F1 otomobili, pilot ayağını gazdan çektiği anda hiç frene basmasa bile standart bir otomobilin frenine sonuna kadar basılmasına eşit bir frenlemeye uğrar. Söz konusu F1 aracının toplam fren gücü ise yer çekiminin 4 katı olarak kabul edilen 4G civarındadır.
     Formula 1 araçlarında sadece hidrolik fren sistemi kullanılabilir ve iki tane hidrolik fren devresi bulundurulabilir. Tekerlerin fren esnasında kilitlenmesini engelleyen ABS ise yasaktır. Her tekerlekte en fazla 6 pistonlu fren kalibresi kullanılabilir ve bu diskin kalınlığı da en fazla 2.8 cm., dış çapı ise en fazla 27.8 cm. olabilir.
    
     -ARAÇ AZAMİ AĞIRLIĞI 600 KG. İLE SINIRLI-
    
     F1 yarışlarında kullanılan otomobillerin ortalama ağırlığı 550 kg. olarak gösterilirken, araçların azami ağırlığı ise tam teçhizatlı pilotla birlikte en fazla 600 kg. olmak zorundadır. Yapılan tetkiklerde araç ağırlığı 600 kg.'ın üzerinde çıkması durumunda ise spor komiserleri tarafından araç yarıştan ihraç edilir.
     Aracın genişliği lastikler ve cantlar da dahil olmak üzere en fazla 180 cm., aracın uzunluğu en fazla 420 cm., yüksekliği en fazla 95 cm. ve iki tekerlek arası da en fazla 140 cm. olabilir.
     Ayrıca, şasiye sabitlenmiş ve hava akımlarından hareket etmemesi zorunluluğu bulunan kanat sistemlerinde, arka kanat genişliği en fazla 100 cm., yüksekliği en fazla 30 cm. olabilir. Ön kanatlar ise 50 kg.'ı dayanıklılıkta olmalı ve en fazla 0.5 cm. esneyebilir.
    
     -PİLOT GÜVENLİĞİ ÖN PLANDA-
    
     Formula 1 araçlarını kullanan pilotların güvenliği organizasyonun en önemli kısımlarından biri olarak dikkat çekerken, darbeleri emen arka çarpma modülleri 1997 sezonu başında her otomobil için zorunlu kılındı.
     Ayrıca, her otomobilde olası bir kaza anında ve hemen öncesinde meydan gelen gelişmeleri, bilgileri kaydetmek üzere bir kaza bilgi kayıt cihazı (ADR) bulundurma zorunluluğu var.
     (MFD-BE-SSG)
   16.08.2005 - 13:17:00 
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın