Kara Kıta'nın ağlayan ülkesi
Tarihte Baharat Ülkesi olarak anılan Somali, son yılların en büyük dramlarına sahne oluyor.

Tarihte Baharat Ülkesi olarak anılan Somali, son yılların en büyük dramlarına sahne oluyor.***
ANKARA
Somali, küresel ısınmanın da etkisiyle, son 60 yılın en kötü kuraklık ve bunu getirdiği açlık felaketiyle karşı karşıya... Milyonlarca insan açlık çekerken, pek çoğu da hayatta kalabilmek için çevre ülkeler Kenya ve Etiyopya'ya göç ediyor.
AA'nın derlemelerine göre, Afrika boynuzunda, önemli bir jeostratejik konumda bulunan, bugün de kuraklık ve açlığın pençesinde mücadele veren Somali'ye tarihi boyunca siyasi istikrarsızlık ve iç savaşlar da ağır hasarlar verdi. Aden Körfezi'ndeki korsanların eylemleriyle de gündeme gelen Somali, 20. yüzyılın sonlarını iç savaşlarla geçirdi.
Tarihte Baharat ülkesi olarak anılan Somali'de çok fazla etnik grup yaşıyor.
Ülkede, İslamiyetin yaygınlaşmasıyla başkent Mogadişu'nun kuruluşu, hemen hemen aynı zamana denk gelirken, Somali 19. yüzyılda Portekiz, İngiltere ve Almanya'nın sömürgesi haline geldi. Bir dönem Mısır'ın da hakimiyetine giren Somali, stratejik önemi nedeniyle Eritre'yi işgal eden İtalya'nın da ilgisinin odağına yerleşti. Ülkenin kuzeyinde ise İngilizlerin hakimiyeti sürdü.
Mussolini döneminde ağır baskılar uygulanan ülkede, 1935'te Eritrelilerle birlikte Etiyopya işgal edildi. Somali, BM'nin kararıyla 1960 yılına kadar İtalya'nın vesayetinde kalırken, bu yıldan sonra İngiliz ve İtalyan Somali'si, Somali adı altında birleştirildi ve Aden Abdullah Osman Daar Devlet Başkanı oldu.
Somali'nin ikinci Devlet Başkanı Abdurreşid Ali Şermarke'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından General Muhammed Siad Barre, 1969 yılında darbeyle Devlet Başkanı oldu.
Somali'de uzun süredir devlet otoritesinin olmamasının bir yansıması da deniz korsanları...
Körfezde seyrede ticari gemileri hedef alan saldırılardan sonra NATO Somali açıkları ve yakınlarındaki sularda korsanlara karşı operasyon kararı aldı ve bu çerçevede Türk Deniz Kuvvetleri de 3-4 fırkateyn ve bir lojistik destek gemisinden oluşan Türk Deniz Görev Grubu ile bölgede icra edilen NATO ve çok uluslu harekatları desteklemeyi sürdürüyor.