ANTALYA
OPET Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk, Antalya'nın Üçağız köyünün ''OPET Örnek Köy Projesi'' kapsamında yenilenen çehresinin açılış töreni öncesinde basın toplantısı düzenledi. Üçağız köyünün turizm açısından çok önemli bir nokta olduğunu ve her yıl binlerce yerli-yabancı turisti ağırladığını, bu nedenle de bu köyde hizmet standartları ve temizliğin büyük önem taşıdığını vurgulayan Öztürk, ''Tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile zengin, turizm potansiyeli çok yüksek olan bu köyde yaptığımız çalışmalara eminim ki yerel yönetim ve köy halkı sahip çıkacak. Ekiplerimiz titizlikle çalıştı, gurur verici sonuçları bugün hep birlikte görüyoruz'' diye konuştu.
Bugüne kadar OPET Örnek Köy kapsamına aldıkları köylerin ciddi bir gelişim ve değişim gösterdiğini kaydeden Öztürk, her ilde bir köyü bu projeye katarak, çevresine örnek köyler yaratmak istediklerini, OPET Bilinçli Toplum Projeleri ile hedefledikleri daha bilinçli, daha çağdaş, daha eğitimli bir toplumun ülke geleceği açısından da önem taşıdığını dile getirdi.
''Tek amacımız ticari faaliyette bulunmak değil''
OPET'i diğer akaryakıt şirketlerinden ayıran farkın gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleri olduğunu söyleyen Öztürk, ''Tek amacımız ticari faaliyette bulunmak değil. Ülkemize bir şeyler katabilmek adına sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyoruz. Bu projelerin kökeninde kesinlikle reklam değil ülkeye yararlı olmak yatıyor. Amacımız, bu ülkede doğmuş, bu ülke topraklarında büyümüş bir şirket olarak ülkemize katkıda bulunmak, bilinçli, çağdaş, ayakları üzerinde durabilen bir Türkiye yaratmak'' diye konuştu.
''Tarihe Saygı'', ''Temiz Tuvalet'', ''Yeşil Yol'' ve ''Örnek Köy'' projelerinin hepsinin de Türkiye'nin dününü, bugününü ve yarınını kucaklayacak projeler olduğunu ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:
''Ama 'Örnek Köy' projemiz biraz farklı. Ülkemizde köyler biraz atıl kalmış, ihmal edilmiş veya yanlış değerlendirilmiş durumda. O nedenle biz OPET olarak köylere biraz dikkati çekmek istedik. Çünkü şehirlerin ve ülkelerin kaynağı aslında köylerdir. Köyler, ayakları üzerinde durabilecek ve üretebilecek ki şehirleri ve ülkeyi besleyebilsin. Bu anlamda da köylerin elbette potansiyeline göre, sahip olduğu olanaklara göre desteklenmesi, bilinçlendirilmesi ve halkın tüketen değil üreten olmaya zorlanması gerekiyor. Kendilerine verileni gerçekten takdir etmeye hazır insanımız var. Ama her şeyden önce, gelen insanın kendisine bir şey katacağına inanması gerekiyor. Halkın anlamadığı, inanmadığı hiçbir şey halka yararlı olamaz. İnsanlarımıza doğru örnekler göstermeye çalışıyoruz.''
Örnek Köy projeleri için 4 milyon dolar harcandı
Örnek Köy Projesi'yle köyleri değiştirmek, yenilemek ve köylüye gelir kaynağı yaratmak amacında olduklarını belirten Öztürk, 81 ile 81 ''örnek köy'' yapmayı hedeflediklerini söyledi. Seçtikleri köylerin de çevrelerine güzel örnek olmalarını arzuladıklarını dile getiren Öztürk, bazı köylerin tarımsal bazı köylerin turistik potansiyele sahip olduğunu ve köyleri bu potansiyellerine göre geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti. Öztürk, bu projeyle köye geriye göçü teşvik etmek istediklerini de aktardı.
Öztürk, Üçağız'ın 2005 yılından bu yana 6. örnek köy projesi olduğunu ve şimdiye kadar bu projelere bu yıl 1 milyon dolar olmak üzere toplam 4 milyon dolar civarında para harcandığını söyledi. Öztürk, ''Tarihe Saygı'' projesinde ise 15 milyon doları aştıklarını kaydederek, projeler için devlet desteği istemediklerini, yaptıkları desteklerin OPET'e itibar ve halk takdiri olarak geri döndüğünü dile getirdi.
''Üçağız Kaleköy serüveni Rahmi Koç'un mektubuyla başladı''
Öztürk, OPET'in Üçağız Kaleköy projesinin nasıl başladığını, şu sözlerle anlattı:
''OPET'in Üçağız Kaleköy serüveni Rahmi Koç'un bana yazdığı bir mektupla başladı. Rahmi Bey mektubunda Kaleköy diye çok güzel bir yer olduğunu, ama buraya gelen turistlerin doğru dürüst bir tuvaletin olmamasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını, 'Temiz Tuvalet' kapsamında burada da bir kampanya başlatmamızı istiyordu. İzin alma çalışmalarımız sonrası oraya bir tuvalet yaptık. Ancak tek bir tuvaletin açılışı hoşuma gitmediği için burayı 'Örnek Köy' projemiz kapsamında değerlendirip bir takım çalışmalar yapalım dedim. Ama OPET olarak biz 'Örnek Köy' çalışmalarımızda öncelikle halkı bilinçlendirme, eğitme, yapılanları koruma ve geliştirme çalışmaları yaparız. Bu anlamda kurslar başlattık burada. Ama kursların devamında katılım sayısının giderek azaldığını gördüm. Bunun üzerine muhtar beye katılımlar sağlıklı olmazsa 'Örnek Köy' çalışmalarının geciktirileceğini, belki de hiç olmayacağını söyledim. Ama muhtar bey, sürekli bir şekilde 'Katılım yeterli değil ama ihtiyaçlarımız var' dedi. Bu arada da sayın kültür bakanımızın bir telefonu bu çalışmaları hızlandırmamıza ve bu çalışmanın tamamlanmasına vesile oldu.''
Bu yöreyi kalkındıracak, katma değer yaratacak bir örnek köy projesi planladıklarını dile getiren Öztürk, köyün fiziki koşullarını iyileştirmelerinin yanı sıra köy muhtarı, öğretmeni ve imamının doğal üye olduğu ve 5 erkek ile 5 kadından oluşan bir Köy Kalkınma Komitesi kurduklarını, OPET fahri müfettişlerinin yöre halkının evlerine giderek turizme en iyi hizmeti sunması konusunda eğitim vereceğini de ifade etti.
Üçağız'daki yenilikler
Proje kapsamında köye girişten itibaren tüm güzergah yeni bir çevre düzenlemesine ve peyzaja kavuşturuldu. Köy meydanı yeniden düzenlendi, kültür merkezi ve yöreye özgü gıda, elişi ve dokumaların satılacağı satış stantları oluşturuldu. Köyün otoparkı ve meydanına engelli vatandaşların da kullanabileceği OPET standartlarında tuvalet yapıldı. Köy meydanında peyzaj çalışmaları yapıldı ve kent mobilyalarıyla desteklendi. Köyün otopark alanına ahşap veranda ve servis kulübesi yapıldı. 80. Yıl Cumhuriyet İlköğretim ve Orta Okulu'nun tuvaletleri de OPET standartlarında düzenlendi. Köy meydanındaki bozuk zemin kaplamalar, beton parke taş kaplamasıyla değiştirildi. Her yıl on binlerce turistin ziyaret ettiği Kaleköy’deki tarihi kalenin yanına, OPET standartlarında bir tuvalet yapıldı. Ayrıca OPET, Örnek Köy Projesi kapsamında esnaf ve bölge halkına İngilizce, pansiyonculuk, temizlik, hijyen ve hizmet standartları konulu kurslar düzenleniyor.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.