Dolar
34.35
Euro
37.02
Altın
2,682.15
ETH/USDT
2,905.30
BTC/USDT
75,849.00
BIST 100
8,950.05
arşiv

Sembol İnşaat'tan cami inşası

Astana'da Sembol İnşaat tarafından yapılan Hazret Sultan Camii açıldı.

06.07.2012 - Güncelleme : 06.07.2012
Sembol İnşaat'tan cami inşası

İSTANBUL

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Sembol İnşaat tarafından inşa edilen ve ülkenin en büyük camisi olan Hazret Sultan Camii, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in katıldığı törenle açıldı.
Sembol İnşaat açıklamasına göre, 8 bin kişilik kapasiteye sahip Astana Hazret Sultan Camii'nin açılış törenine, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Sembol İnşaat Kurucuları Fettah Tamince ve Aytekin Gültekin katıldı. Camiinin açılışı Nazarbayev'in doğum günü olan 6 Temmuz'da gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Fettah Tamince, Kazakistan'da son dönemlerde inşa edilen önemli yapılara imza atmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, ''Sembol İnşaat olarak Astana Arena Stadı, Han Çadırı, Barış Piramidi, Rixos President Astana, Bağımsızlık Sarayı, Ulusal Askeri Akademi, Nazarbayev Üniversitesi ve Astana Medya Merkezi gibi önemli yapıları kısa sürede başarıyla tamamladık. Ülkenin sembolü haline gelen kültürel, askeri ve sosyal yapılara Sembol İnşaat olarak imza attık. Bugün de Astana'da Hazret Sultan Camii ile ülkenin en büyük camisini Kazakistan'a armağan ediyoruz'' diye konuştu.
Toplamda 17 bin metrekarelik alan üzerine kurulu ve 8 bin kişilik kapasiteye sahip Hazret Sultan Camii'nde 77 metre yüksekliğe sahip dört minare ve yüksekliği 52 metre olan toplam 10 kubbe bulunuyor. Sosyal bir tesis olarak inşa edilen caminin ibadet bölümlerinin yanı sıra taziye salonları, kütüphaneler, nikah salonları, arşiv, lojmanlar, ofisler, 400 kişilik yemekhane, VIP odalar, el ayak kurutma ve terlik odaları gibi mekanlar da bulunuyor.

-Çiniler İznik'ten-

30 bin metrekarelik yeşil alanı da bulunan Hazret Sultan Camii'nin inşası sırasında yaklaşık 1.500 kişi çalıştı. Cami yapımında Türkiye'den malzeme kullanılmaya özen gösterilirken, mermer ve dış cephe kaplamalar, vitray camlar gibi pek çok malzeme Türkiye’den götürüldü. İslam kültürü ile Kazak kültürünün kaynaştığı iç süslemelerde Türkiye, İtalya ve Kazakistan'dan gelen sanatçılar çalıştı. 
Camide kullanılan çiniler ise İznik'ten tedarik edildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın