Dolar
33.07
Euro
35.99
Altın
2,462.15
ETH/USDT
3,444.90
BTC/USDT
64,408.00
BIST 100
11,139.34
Gündem, Asrın felaketi

Bakan Kurum: 2025 yılına geldiğimizde deprem bölgesinde evine girmeyen depremzede kardeşimiz kalmayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "2025 yılına geldiğimizde 11 ilde deprem bölgesinde evine girmeyen depremzede kardeşimiz kalmayacak ve 2025 yılında tüm deprem bölgesi artık afet bölgesi olarak anılmayacak." dedi.

Eşber Ayaydın, Mehmet Akif Parlak, Yeter Erdine, İbrahim Özcan  | 13.07.2024 - Güncelleme : 13.07.2024
Bakan Kurum: 2025 yılına geldiğimizde deprem bölgesinde evine girmeyen depremzede kardeşimiz kalmayacak Fotoğraf: Mehmet Akif Parlak - AA

Gaziantep/Kilis

Bakan Kurum, kentteki temasları kapsamında Nurdağı Rezerv Alanı'nda yaptığı açıklamada, depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyerek, depremin olduğu ilk andan itibaren deprem bölgelerinde olduklarını anımsattı.

Göreve geldikleri ilk andan itibaren bütün ekipleriyle deprem bölgesinde olduklarını belirten Kurum, depremde zarar gören 11 ildeki proje alanlarında yerinde inceleme yaptıklarını ve annelerin yüzü gülene kadar da bölgeden ayrılmayacaklarını söyledi.

Kurum, Nurdağı'nın kendisi için özel anlam taşıyan bir yer olduğunu dile getirerek, "Bugün buraya gelirken de bir taraftan o hüznü, acıyı tekrar yaşadık. Bir taraftan da sevinçliyiz, inşaatlarımız Nurdağlı, Gaziantepli, İslahiyeli kardeşlerimize verdiğimiz sözler çerçevesinde inşallah kararlı bir şekilde yürümektedir. Onların sevinci bizim sevincimiz, onların hüznü bizim hüznümüz olacak. İnşallah o 6 Şubat sabahı tuttuğumuz eli, depremzede kardeşlerimiz evlerine girene kadar, onların yüzü gülene kadar inşallah o eli hiçbir zaman bırakmayacağız. Onlarla beraber ağlayıp, onlarla beraber sevineceğiz. Beraber mücadele edeceğiz." dedi.

Deprem bölgesini asla kaderine terk etmeyeceklerini ilk günden itibaren söylediklerini hatırlatan Kurum, vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek ve sağlam yuvalarına kavuşmaları için gece gündüz çalıştıklarını ifade etti.

Kurum, her afetzedeye eşit hizmet götürebilmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

"Bu çalışmaları yapmak değerli arkadaşlar kolay değil. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın göstermiş olduğu liderlikle, ortaya koymuş olduğu vizyonla gerçekleşti. Biz de tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte sahada yapılması gereken çalışmaları hep birlikte yaptık ve burada o gün için aldığımız kararlar çerçevesinde depremin üzerinde 64 gün geçti ve dünyada eşi benzeri görülmemiş bir anlayışla 3 ayda 180 bin konutun temelini attık ve hamdolsun bugün o konutların teslim edildiğini görüyoruz. O konutlarda oturan vatandaşlarımızın yüzünün güldüğünü görüyoruz. Bize de dua ettiklerini görüyoruz. Bunlara şahitlik ediyoruz ve inşallah işin sonuna kadar, bu işler bitene kadar da asla ve asla deprem bölgesinden ayrılmayacağız. Anadolu coğrafyası daha önce de birçok acılar gördü, afet gördü, savaş gördü ve bu acıları, bu felaketleri vatandaşımız, devletimizle el ele vererek aştı. 22 yıldır da birçok badire atlattık ve bu badireleri de yine bu kardeşlik hukukuyla birbirimize olan inanç ve güvenle atlattık. Bu yaşamış olduğumuz felaket baktığınızda 21. yüzyılın en büyük felaketi. Asrın felaketi dediğimiz felaket ama o günün ilk anından itibaren de asrın dayanışmasıyla birlikte 21. yüzyılın en büyük deprem dönüşüm seferberliğini yürütüyoruz."

"2025 yılında tüm deprem bölgesi artık afet bölgesi olarak anılmayacak"

Çalışmalarını il, ilçe ve köylerde sürdürdüklerinin belirten Bakan Kurum, şunları söyledi:

"Bir yandan yerin üstünde şu anda içinde bulunduğumuz o gün için yıkılmış, ağır hasar görmüş yerlerimizde dükkanlarımızı, ticari ünitelerimizi, kreşlerimizi yapıyor, konutlarımızı vatandaşımızın, bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda, talepleri doğrultusunda inşa etmeye gayret gösteriyoruz. Bir taraftan da şehrin kalıcı altyapısını güçlendirecek adımlarımızı atıyoruz. Şu ana kadar 11 ilimizde 276 bin konutun inşasına başladık ve bu çerçevede 76 bin konutumuzun teslimini gerçekleştirdik. İnşallah bundan sonraki süreçte her ay 25-30 bin konutun teslimini gerçekleştirecek ve yıl sonuna kadar 200 bin konutu afetzede kardeşlerimize 11 ilde teslim etmiş olacağız. 2025 yılına geldiğimizde 11 bir ilde deprem bölgesinde evine girmeyen depremzede kardeşimiz kalmayacak ve 2025 yılında tüm deprem bölgesi artık afet bölgesi olarak anılmayacak. Bölgenin Anadolu'nun parlayan yıldızı olarak, cazibe merkezi olarak yine burada turizmin devam ettiği, yine burada ticaretin devam ettiği şehirler, ilçeler olarak anılacak. Bunun için de devletimiz, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatları çerçevesinde yapılması gereken tüm yatırımları yapmaktadır. Deprem bölgesinde herhangi bir tasarruf söz konusu değildir. Burada vatandaşımızın ihtiyacı neyse, şehrin bizden beklentisi neyse o ihtiyaçları giderecek adımlar kararlı bir şekilde atılmaktadır. Bunu Hazine ve Maliye Bakanı'mız da geçtiğimiz hafta açıkladı. Ben kendisine de teşekkür ediyorum. İnşallah tüm bakanlıklarımızla birlikte bu konutların yapımını gerçekleştireceğiz. Bir yuvamızı 1 saat daha erken vermek için gece gündüz bütün arkadaşlarımız çalışacak."

Bakan Kurum, Gaziantep'te şu ana kadar 14 bin 710 ev ve iş yerini teslim ettiklerini, Nurdağı'ndan İslahiye'ye, Şahinbey'den Şehitkamil'e kadar birçok yerde toplam 32 bin 299 konut ve iş yerinin inşasının devam ettiğini dile getirdi.

Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesine ilişkin bilimsel rapor açıklandı

Murat Kurum, 6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş'a yönelik vermiş oldukları bir sözü yerine getirdiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Kahramanmaraş Onikişubat ilçesi Boğaziçi bölgesinde heyelan riski nedeniyle 'uygun olmayan alan' olarak belirlenmiş bir bölgemizdi. Bilim insanlarımız, ekiplerimiz, çalışma arkadaşlarımız, yerinde yapılan zemin etütleriyle, mikro bölgeleme çalışmalarıyla 6 ay boyunca bölgeyi tüm detaylarıyla birlikte çalıştılar. Biz de bilimsel raporun sonucunu bu hafta açıklayacağımızın sözünü Kahramanmaraşlı hemşerilerimize vermiştik. Bilimsel raporun sonucuna göre, söz konusu alan üzerinde, heyelan topuğunun da içinde yer aldığı ve eğimin yüksek olduğu yerlerde tespit edildi. Halihazırda üzerinde yapılaşma bulunmayan, herhangi bir konut bulunmayan ve bu yapılaşmayla alakalı yapılan tespitlerde heyelan riski sebebiyle 6 ay daha o alanların izlenmesi kararı alındı. Bu alanın yine mevcutta herhangi bir yapı olması sebebiyle regresyon alanı olarak belirlenmesi kararı sonucu bilim insanlarımızla önerisi doğrultusunda alınmıştır. Diğer taraftan Boğaziçi bölgesinde yapılaşmanın bulunduğu mevcutta vatandaşlarımızın konutlarının, evlerinin, iş yerlerinin bulunduğu alanlarda da tüm inceleme ve izlemeler de tamamlanmış durumda. Bu alanda risk oluşturacak önemli kaymaların olmadığı tespit edildi. Bilim insanlarımızca bu alan içinde gerekli zemin iyileştirmeleri yapılarak iç saha, yine iyileştirme, heyelan kazığı gibi önlemler alınmak suretiyle yapılaşma yapılabileceği sonucuna varılmıştır. Buradan da Kahramanmaraş'ta yaşayan kardeşlerimize bu bilgiyi, bu müjdeyi paylaşmış olalım. Kahramanmaraş'ımıza, afetzede kardeşlerimize hayırlı, uğurlu olsun diyorum."

Bakan Kurum'a, AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mesut Bozatlı, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ilçe belediye başkanları ve ilgili kurumların müdürleri eşlik etti.

Bakan Kurum, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası'nda il koordinasyon toplantısına katıldı

Kilis Valiliğini de ziyaret eden Bakan Kurum, burada Vali Tahir Şahin ve il protokolünce karşılandı. Burada şeref defterini imzalayan Kurum, daha sonra geçtiği Kilis Ticaret ve Sanayi Odası'nda il koordinasyon toplantısına katıldı.

Kurum, toplantıda yaptığı konuşmada, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anbean deprem bölgesini takip ettiğini, sorunları ilgili bakanlardan ve bölge vekillerinden birebir bilgi aldığını ve süreci takip edip yapılması gerekenlerle ilgili gerekli iradeyi ortaya koyduğunu söyledi.

Bir seferberlik şuuruyla başlattıkları deprem hasarının ortadan kalkmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Kurum, 11 ilde, ilçelerde, köylerde, beldelerde vatandaşlar yeni evlerine geçene kadar bu anlayışı sürdüreceklerini, insanlar yuvalarına kavuşana kadar da deprem bölgesinden ayrılmayacaklarını dile getirdi.

Bakan Kurum, geçen hafta Malatya, Hatay ve Kahramanmaraş'ta, dün Adıyaman'da bugün de Gaziantep ve Kilis'te ziyaretlerde bulunduğunu anlatarak, yarın da Osmaniye ve Adana'ya gideceklerini belirtti.

Kurum, gittikleri yerlerde şehrin dinamikleriyle, sivil toplum örgütleriyle ve belediyeleriyle bir araya geldiklerini, bir sorun, problem varsa konuşup karar almak suretiyle hızlıca talimatları verip çalışmaları daha da hızlandırarak bir an önce depremzedelerin evlerini teslim etmek üzere, bölgenin yeniden canlanması, eski günlerine kavuşması için çalıştıklarını ifade etti.

"2025 yılına geldiğimizde evine girmeyen hiçbir depremzede kardeşimiz kalmasın istiyoruz"

6 Şubat'ta verdikleri kararları yerinde görmek ve istişare etmek üzere Kilis'te olduğunu belirten Kurum, göreve geldiği ilk andan itibaren ilk gündeminin deprem bölgesi ve buradaki insanların geleceği olduğunu ifade etti.

Bakan Kurum, şöyle konuştu:

"Kaybedecek tek bir saniyemiz yok ve evleri bir an önce verme arzusu ve isteğiyle çalışıyoruz. İşimize odaklanıp, vatandaşımızın penceresinden de bakıp şehrin ihtiyaçları, şehrin bizden beklentileri ne ise o beklentiler doğrultusunda projelerimizi hayata geçirmeye gayret gösteriyoruz. 21. yüzyılın en büyük konut seferberliğini, deprem dönüşüm seferberliğini yürütüyoruz. Bu kapsamda bir yandan yerin üstünde konutuyla, okuluyla, anaokuluyla, hastanesiyle vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını giderecek işler yaparken bir taraftan da şehirlerimizin altyapısını yenileyecek, deprem hasarlarını giderecek adımlarımızı atıyoruz.

11 ilde 276 bin konutumuzun şantiyesi hızla devam etmektedir. 4 bin 500'e yakın köyde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ve evlerimizi de yöresel mimariye uygun bir şekilde, özgün bir şekilde bu bölgenin iklim şartlarına uygun, vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda yapmaya gayret gösteriyoruz. Bugüne kadar 76 bin konutumuzu teslim ettik. İnşallah yıl sonu 200 bin konutumuzu teslim edecek ve 2025 yılına geldiğimizde evine girmeyen hiçbir depremzede kardeşimiz kalmasın istiyoruz. Hamdolsun şu an bölgede her alanda önemli mesafeler kaydettik. Depremden hemen sonra attığımız temellerin bugün konutlara dönüştüğünü, evlerinde huzur içerisinde, mutluluk içerisinde vatandaşlarımızın yaşadığını görüyoruz."

Kilis'te ise Musabeyli ve Polateli'nde 1494 konut ve iş yerini teslim ettiklerini ve bugün hala Kilis'in birçok yerinde 2 bin 500 konut ve işyerinin inşasının da devam ettiğini belirten Kurum, "Bu yıl içerisinde Kilis'te hak sahibi olmuş vatandaşlarımızın tamamına konutlarını teslim ediyoruz ve Kilis'te 2024 yılı itibarıyla yıl sonuna kadar afetzede vatandaşlarımız şehrin merkezinde konutlarına girmiş olacaklar. Bunun dışında köy konutlarımızı da hızlı şekilde yapmak suretiyle bu yılın sonu, önümüzdeki yılın başında Kilis'te afetzede kardeşimiz dışarda kalmayacak." dedi.

"Kilis'imize 500 sosyal konutumuzu kazandırıyoruz"

Kilis'te kira fiyatlarının düşürülmesi ve vatandaşların konut talebinin giderilmesi amacıyla yürüttükleri çalışmaya işaret eden Kurum, şöyle devam etti:

"Valimiz, milletvekillerimizle yapmış olduğumuz istişare çerçevesinde yeni yapılacak organize sanayi bölgesi, bölgenin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olacak. Orada istihdamı, üretimi arttırmak için de konut talebini bize ilettiler. Ve bu talep karşısında 1 Ağustos'ta taleplerini alacağımız 500 sosyal konutumuzu inşallah Kilis'imize kazandırıyoruz. Kilisli vatandaşlarımız bu konutlarda oturacak, hemen afet konutlarının yanına yaptığımız, bitirdiğimiz, inşallah ağustos sonu itibarıyla da tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim edeceğimiz konutlarımızın başvurularını 1 Ağustos itibarıyla alacak ve hızlı şekilde burada kuralarını çekmek suretiyle Kilis'imize 500 yeni sosyal konut kazandırmış olacağız. Dar gelirli vatandaşlarımızın, buradaki yine şehit ailelerimizin, engelli vatandaşlarımızın, burada yaşayan vatandaşlarımızın başvurabileceği ve burada sosyal donatısıyla, ticaret üniteleriyle, yeşil alanlarıyla örnek bir şehircilik modeli olarak gördüğümüz, planladığımız projemizi inşallah ağustosta kuralarını çekmek ve inşallah eylül ayında da teslim etmek suretiyle Kilis'teki kira fiyatlarını da düşürecek adımı inşallah atmış olacağız."

Bakan Kurum, deprem bölgesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde 2025 yılında artık cazibe merkezi olacağını ve buradaki bütün işler bitene kadar kendilerinin buralarda olacağını ve burada asrın kalkınmasını da hep birlikte gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.

Toplantıya AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, MHP Kilis Milletvekili Mustafa Demir, Kilis Valisi Tahir Şahin, Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecen ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de katıldı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.